Elképszető: megint mindenki érmet hozott egy világversenyről

Három kajakosunk állt rajthoz Portugáliában az U23-as és ifjúsági Európa-bajnokságon, ahol négy napon át versenyeztek a kontinens legjobbjai. Sportolóink szinte lemásolták a pár héttel ezelőtti VB szereplést, hiszen megint mindenki éremmel jöhetett haza a világversenyről.

Gombás Alíz párosban a tiszafüredi Pető Hannával futamgyőzelemmel nyitott, így azonnal bejutott a vasárnapi EB döntőbe K2 500 méteren. Másik ifi versenyzőnk Tamás Gergő is ezt az utat járja, a világbajnok K4-es hajó ismét ellenállhatatlan vot 500 méteren, így nem lenne meglepő, ha a hétvégén újra nekik szólna a himnusz.

Az U23-as korosztályban egy jól bevállt páros, Erdélyi Tamás és a lágymányosi Mizsér Márk sokat volt vizen K2 1000 méteren, hiszen az előfutamukban a negyedikek lettek, így középfutam várt rájuk. Innen másodikként jutottak tovább, azaz a döntőbe az 1-es pályára kerültek. A rajt után az olaszok már azonnal az élre álltak, őket 5 fehér hajó követte tisztes távolból, köztük a mi párosunk. Bár sem 500, sem 750 méternél nem voltak dobogón a mieink, az utolsó kétszáz méteren még meg tudtak újulni, és ez a bronzérmet jelentette számukra.

Vasárnap aztán két ifi kajakosunk is felállhatott a dobogóra, Gombás Alíz mindjárt a legmagasabb fokára. A K2 500 m döntőjét a lettek kezdték a legjobban, de féltávnál a magyar hajó ritmust váltott, és folyamatosan csökkentette a hátrányát, majd az utolsó száz méterre már előnnyel fordult, amit végig meg is tartott az egység. Gombás Alíz első Európa-bajnoki címét szerezte.

Húsz perccel később pedig egy ezüstéremnek örülhettünk, hiszen a nemrég Auronzóban világbajnoki címet szerző Samu Péter, Kollek Bálint, Hidvégi Zalán, Tamás Gergő összeállítású hajónk ezúttal nem tudta legyőzni cseh ellenfelét. Az utolsó méterekig folyt a küzdelem a dobogós helyekért végül hét tizedmásodperc döntött az aranyérem sorsáról.