Tamás Gergő kijutott az ifi VB-re!

Megkezdődött Szegeden a II. Felnőtt, U23, Ifjúsági és Para kajak-kenu Válogató és Para kajak-kenu Magyar Bajnokság, ahol rögtön az első döntő győri sikert hozott. Makrai Csaba szövetségi kapriány másfél hónappal ezelőtt jelölte ki azt a négyest, amelyik szerinte a legerősebb lehet, ebben kapott helyet Tamás Gergő is. Nos a csapat másodszor is fölényesen nyerte a K4 500 m válogatót, így eldőlt, hogy ők utazhatnak az olaszországi VB-re.

Ami a délelőtti program további részét illeti, női kenuban C1 500 méteren Takács Kincső kényelmes evezéssel jutott be a délutáni döntőbe, az ifiknél C1 1000 méteren Szabados Szonja az ötödik, varga Flóra a hatodik helyen zárt. U17-18 C1 500 méteren mindkét versenyzőnk lemaradt a délutáni fináléról.

Férfi kenuban C1 200 méteren Rumi Gergő és Nagy Zakariás is 41 másodpercen belüli idővel döntős, futamukból a harmadik illetve a második helyen jutottak tovább. Ifi C1 1000 méteren Pálla Bálint a középfutamban, Kurczina Máté az előfutamban búcsúzott.

Női kajakosaink heten is indultak, a felnőttek között Takács Tamarának ezúttal sem volt szerencséje, hiszen a második futamból kényelmesen a fináléba jutott volna, de az elsőben az időeredménye csak a negyedik helyhez volt elegendő, így éppen lecsúszott a K1 500 m döntőjéről. Az ifi lányok C1 200 méteren álltak rajthoz, ahol Gombás Alíz bejutott a döntője, a még serdülő korú Deli Nóra pedig épp, hogy lemaradt. Jól teljesített a csoport többi tagja is, Nyíri Bernadett, Moór Mirtill, Petrik Abigél és Hollós Emma egyaránt 46-47 mp-es időeredménnyel ért célba. Ők négyen egyébként a legfiatalabb négyesként K4 500 méteren is elindultak, ahol a döntőt a negyedik helyen fejezték be.

Három döntősünk is lesz a kajak párosok versenyében. A felnőttek számára a K2 500 métern Európa Játékok és VB válogató is. A délelőtti futamok alapján ugyan nem nekünk áll a zászló, de reméljük délután sikerült meglepni a mezőnyt Kopasz Bálintnak vagy Erdőssy Csabának. Előbbi a tatai Hidvégi Hunorral, utóbbi a KSI-s Béke Kornéllal egy hajóban ülve versenyzett, mindkét egység a harmadik helyen jutott tovább szinte századra azonos eredménnyel. A döntőben így az 1-es és a 8-as pályát kapták meg. Ugyancsak bejutott a fináléba Ivancsó Tamás és Nyíri Donát az ifik K2 1000 méteres versenyszámában. Taáp Tamás és Pápai Bence, valamint a Ferencz Bence – Richter Regő páros is jól teljesített, de ők az erős mezőnyben lemaradtak a fináléról.

A délutáni programban a maraton EB-re már korábban kvalifikáló Ivancsó-Nyíri páros szállt vízre az első döntőben, ahol fél táv után eldőlt, hogy a negyedik – nyolcadik hely valamelyikére van jó esélyük. Az ifik K2 1000 méteres versenyében végül a 7. helyen értek célba. Jól teljesített Gombás Alíz is az ifi lányok K1 200 méterén, a döntőben szoros futamban a hatodik helyen zárt.

Három felnőtt döntőre is sor került, itt elsőként C1 200 méteren Rumi Gergő bronzérmének örülhettünk, Nagy Zakariás pedig ötödikként ért célba, így mindketten jól melegítettek fő versenyszámuk előtt. Takács Kincső C1 500 méteren ezúttal nem tudta az első hely sorsát befolyásolni, ötödikként ért végül a célba.

Kopasz Bálint és a tatai Hidvégi Hunor vszont kimondottan jó pályát ment, nagyon közel is voltak a győzteshez, de végül a harmadik helyen zártak K2 500 méteren, így Bálint számára az Európa Játékok kimarad, a világbajnokságra viszont továbbra is készül, így az a jó forma, amit a Világkupán láttunk tőle augusztusban kamatozhat. Erdőssy Csaba a KSI-s Béke Kornéllal éppen mögöttük, a negyedik helyen zárt.