Mindkét férfi kajakos számot behúztuk a maraton OB-n

Harminc éve rendeztek először Győrben maraton bajnokságot, és ha nem is minden évben, de a legtöbbször azóta is itt osztják a magyar bajnoki címeket. A 2024-es Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnokság pénteken a felnőtt versenyekkel indult, itt a két kajakos számban volt esély a hazai győzelemre.

A férfi kajakos mezőnyre ezúttal is 30 kilométer várt, négy versenyzőnk: Boros Adrián, Kolozsvári Brúnó, Varga Olivér és Erdőssy Csaba egészen az utolsó futószakaszig együtt halad, majd a vezető nyolcasból öten szinte együtt indultak az utolsó km-re. A hajrában aztán az utolsó méterekig a váci Sellyei Csanád vezetett, de 200 méterrel a cél előtt hatalmas hajrát indított Kolozsvári Brúnó, akinek végül sikerült is megelőznie párosbeli csapattársát. A harmadik helyért is hatalmas küzdelem zajlott, amelyet végül Boros Adrián szerzett meg, Erdőssy Csaba előtt.

„Már mindenem fájt a végére, de úgy gondoltam, hogy egy életem, egy halálom, megverem Csanádot egyesben. Nem mentünk nagy iramot, ezért sűrű boly alakult ki. Két hetet készültünk erre a versenyre, előtte a síkvizi edzéseink voltak. Az volt a tervem, hogy végig vizezzem az élbolyban és a végén csak a végén induljak meg, lesz, ami lesz alapon.” – nyilatkozta Brúnó első egyéni felnőtt magyar bajnoki címe után.

A női mezőnynek 26 kilométert kellett teljesíteni. A címvédő Kiszli Vanda (Atomerőmű SE) és a versenyszám ötszörös bajnoka Czéllai-Vörös Zsófia már a rajt után elléptek a mezőnyből, de sokáig velük haladt Csépe Panna (UTE) és Sinkó Panna (Lágymányosi Spari) is. Utóbbi két lány szép lassan leszakadt a két világbajnokról, a hajrá pedig Vandának sikerült jobban, Zsófi pedig ezüstérmes lett. A kenu egyeseknél is indult versenyzőnk, itt Szmandray Benedek a hatodik helyen zárt.

A felnőtt mezőnyben másnap a férfi kajak kettesek kezdték meg a napot, akikre újabb 30 kilométer várt. A többiektől hamar ellépett négy egység – mindegyikben volt legalább egy versenyzőnk. Boros Adrián Erdélyi Tamással, Varga Olivér, Aradi Bátorral, Erdőssy Csaba, Mitring Olivérrel evezett, és ott volt a korosztályos világbajnok Sellyei Csanád (Vác), Kolozsvári Brúnó egység, de mindegyikük a végén leszakadtak Boroséktól, akik az utolsó kör végén magabiztos előnnyel értek célba az első helyen. A második helyen a Varga Olivér, Aradi Bátor kettes végzett, a bronzérmet pedig a Sellyei Csanád, Kolozsvári Brúnó egység szerezte meg.

„Mondhatni, hogy pihenten értem ide, ezért ki tudtam magam hajtani. A futam vége már nagyon fájt, éreztem, hogy a felkészülés nem maratoni távra volt tervezve, de így is jót mentünk” – mondta el meglátásait a pénteki egyest kihagyó Erdélyi Tamás.

„Több tervünk is volt és szerintem nagyon jól tudtuk menedzselni a futamot. Az elején szerettünk volna elszökni, de úgy voltunk vele, ha ez a taktika nem válik be, akkor folyamatosan szakítunk le mindenkit, akit tudunk – fogalmazott Boros Adrián, majd a mezőnyre is kitért. – Az a probléma, hogy a többi egység nem nagyon akar menni. A nemzetközi mezőnyben ez elképzelhetetlen. Nekünk azt kéne gyakorolni, hogy nagy iramot megyünk és a futószakaszban is legyünk sokan. Itthon mindig lassítják a tempót, így pihenten tudnak menni futószakaszokon.”

Mindössze öt perccel a férfiak után a női kajakosok is elrajtoltak, számukra 26 kilométer volt a táv. A nagy esélyes Kiszli Vanda, Czéllai-Vörös Zsófia (Atomerőmű SE, Graboplast Győri VSE) egység szinte repülőrajtot vett, csak a Sinkó Panna, Csépe Panna (Lágymányosi Spari, UTE) duó, és a Szmrtyka Hannah Sára, Horváth Maja (Pécsi Kajak-Kenu Club, UTE) páros tudta tartani velük az iramot az első futószakaszig. A második körre az utóbb említett páros is kezdett leszakadni, így biztossá vált, hogy Kiszliék és Sinkóék között dől el az arany sorsa. Az utolsóelőtti futószakasznál jött a nem várt fordulat, Kiszli Vanda ugyanis elrontotta a beszállást, amely végzetes hibának tűnt a futam végkimenetelét tekintve. A Sinkó Panna, Csépe Panna egység ezt kihasználva hatalmas előnyre tett szert, amelyet egészen a célba érkezésükig meg is tartottak, így második helyen zárt a Kiszli Vanda, Czéllai-Vörös Zsófia páros.