Lezártuk a 2022-es évet

Véget ért az idei szezon, egyesületünk hagyományosan a Richter teremben zárta az évet. Itt csaknem hetvenen vehettek át egy-egy serleget az éves teljesítményükért. Klubunk az egyesületi rangsorban ismét dobogón végzett, ahogy tavaly, úgy az idei esztendőben is az értékes második helyet szereztük meg. Az év kajakosa is győri, ráadásul Kopasz Bálint az egyedüli a tokiói olimpiai bajnokok közül, aki idén világbajnokságon aranyérmet szerzett, mindjárt kettőt is. Az est legnagyobb tapsát a profi karrierjét befejező Kammerer Zoltán kapta, aki hangsúlyozta, hogy a lapátot nem teszi le, a magyar bajnokságon és kisebb versenyeken biztos, hogy találkozni fogunk vele, de most életének egy új szakasza kezdődik, ahol már nem a sporteredmények lesznek fókuszban.

A színpadon folyamatosan váltották egymást a bajnokok. A műsorvezetők között ott volt idén is a világbajnok Czéllai-Vörös Zsófia, a fellépők között pedig ifjú kajakosokat tapsolhatott meg a közönség, Kondor Rebeka, Mátrai Flóra, Bognár Lili, Németh Mira gitártudását mutatta meg, Reizer Zsófia zongorázott, míg Gombás Vendel Pálinkás Ármin és Pálfai Domonkos a Liszt Ferenc Zeneiskola Cadence ütőegyüttesének tagjaként lépett fel a versenyzőtársak előtt – hatalmas sikerrel.

A színpadon egymást követték a beszédek. Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő köszöntője után Jankó Mátét, 12 éves magyar bajnok kajakosnak adott át egy különdíjat, Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő, a város sportbizottságának az elnöke pedig arról szólt, hogy Győr büszke lehet a GYVSE-re, hiszen a fővárosi multiklubok mögött évek óta az egyik legeredményesebb egyesület az országban.

Az MKKSZ részéről Baráth Etele, a Közgyűlés elnöke elsősorban arról beszélt, hogy mit ad a mindennapokhoz a kajakozás vagy a kenuzás, Kubina Ádám, az MKKSZ főtitkára pedig azt emelte ki, hogy a magyar válogatott kitűnő nemzetközi eredményeihez a Graboplast Győr is tevékenyen hozzájárult. Az évet Weisz Róbert szakosztályvezető, az egyesület társelnöke stílusosan a Vidékbajnokság egyik versenynapjához hasonlította.

“A 2022-es év olyan volt szakosztályunk számára, mintha Fadd-Domboriban, a hullámos versenypályán haladtunk volna a cél felé. Olykor a hullámok hátán siklott előre a klub képzeletbeli hajója, máskor meg belefúródtunk ezekbe hullámokba, ahonnan csak nagy erőfeszítések árán tudtunk továbbhaladni, de összefogással, akarattal elértük céljainkat.” – értékelte a szezont Weisz Róbert sutalva arra, hogy az önkormányzatot sújtó nehézségek, elvonások miatt csökkentett támogatásból kellett gazdálkodniuk, de szerencsére sikerült új szponzorkat bevonni, így sikerült megteremteni a működés feltételeit.”

Így azután 2022-ben sem volt egyetlen olyan nemzetközi verseny sem, legyen az felnőtt vagy utánpótlás, gyorsasági vagy maraton, amelyen ne lett volna vagy ne lettek volna győri kajakosok, kenusok. Ezekről az eseményekről legtöbb esetben éremmel, érmekkel, sokszor aranyérmekkel tértek haza versenyzőink. Közülük kiemelkedő teljesítményt nyújtott Kopasz Bálint, aki ebben az évben, ahol rajthoz állt, mindig elsőként ért célba legyen az egyéni, vagy páros versenyszám, így a két viadalon négy aranyérmet szerzett. Különösen örömteli, hogy a Multisport Európa-bajnokságon két fiatal győri nevelésű, 100%-ban Győrben készülő kajakos, Erdélyi Tamás és Erdőssy Csaba a kajak négyes 1000 méteres egység tagjaként bronzérmet szerzett.

A 20-szoros világbajnok Csay Renáta tavaly alapított díjat az ifjú kajakos lányok motiválására, idén Gombás Alíz, a K1 500 méter serdülő magyar bajnoka, ORV ezüstérmese kapta az elismerést. 2018-óta minden évben átadták az év szülője, segítője díjat. Idén ezt az edzők javaslata alapján Horváth Csaba, a sárkányhajó csapat korábbi kapitánya kapta, mer mindig azonnal a segített, ha valamit meg kellett oldani, legyen az hajóállvány vagy SUP-tartó készítés. Az eseményen természetesen szó esett a jövőről is, ami már előrevetíti az újabb feladatokat – a spórolást és a további szponzorkeresést.

“Itt az év vége felé, amikor már úgy tűnt, minden rendben lesz az idei esztendőre, jött a rezsiválság, ami úgy tűnik, minket is elér. Jelenleg is folynak az egyeztetések az Önkormányzattal arról, hogy a jövőben hogyan lehet megoldani a vízitelep működtetését, fűtését, világítását, a megnövekedett rezsiköltségeket fedezni. Az biztosan látszik, hogy mi, a klub, ezt a több tízmilliós díjat saját erőből, nem vagyunk, nem leszünk képesek fedezni.”  – fogalmazott Weisz Róbert.

Ábrahám Csaba, a GYVSE elnöke nemcsak arról beszélt, hogy mennyire fontos az, hogy a klub régi nagy bajnokai, például az egyaránt olimpiai ezüstérmes Sztanity Zoltán és Joós István napi szinten lejárnak a csónakházba, ezzel az alapító Vén Lajos örökségét átadják az utódok számára, hanem arról is, hogy a vetezők azért dolgoznak, hogy a jövő évi feltételek is biztosítva legyenek, mert az már most látszik, hogy az állami és az önkormányzati források remélhetőleg ha átmenetileg is, de csökkenni fognak.

Az est legnagyobb tapság Kammerer Zoltán kapta. Miután az óriáskivetítőn felidézték a legenda olimpiai sikereit, meglepetésvendégek is érkeztek hozzá, így a kajaknégyesből hárman – Storcz Botond és Horváth Gábor is eljött Kamera búcsúztatására. Életük legnagyobb sikerét együtt érték el, hiszen Vereczkei Ákossal kiegészülve kétszer elsők lettek az olimpián, Kammerer és Storcz ráadásként Sydneyben párosban egy harmadik aranyat is begyűjtött.

A legenda Rózsavölgyi Lászlótól, a győri sportbizottság elnökétől a város ezüst emlékérmét, klubjától pedig egy arany lapátot kapott, negyedszázados sikeres pályafutása elismeréseként.

Az est zárásaként az éves teljesítményükért vehettek át serleget a legjobb sportolók. A Graboplast Győr a magyar bajnokságokon 39 arany, 25 ezüst, 30 bronzérmet, gyűjtött, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség évvégi összesített bajnoki pontversenyében ismét a második helyezést szerezte meg. 

Köszönjük mindenkinek, aki eljött az évzárónkra, találkozzunk 2023-ban a versenyeken!