Kolozsvári Brúnó az első felnőtt magyar bajnoki címét szerezte

Pénteken kezdődött és vasárnap estig tart a Kadler Gusztáv maraton magyar bajnokság, ami egyben az Európa-bajnokságra is válogat. Az eredmények alapján kijutott Czéllai-Vörös Zsófia, Boros Adrián és Kolozsvári Brúnó a felnőtt, míg Ivancsó Tamás és Nyíri Donát az ifik mezőnyében. Utóbbiak sikerével egy másik cikkben foglalkozunk majd, elsőként jöjjön a felnőtt versenyek összefoglalója, benne videösszeállításokkal és riportokkal.

Izgalmas versenyekben nem volt hiány, K1 30 km-en mindjárt 3 győri versenyzőnek is szurkolhattunk. Itt a három győrinek is szurkolhattunk, a rutinos Boros Adrián mellett az idén érettségiző Kolozsvári Brúnó és Varga Olivér első éves U23-asként szállt harcba immár a felnőttek között. A srácok végül a harmadik helyért csatáztak, ezt Brúnó szerezte meg, de Adrián negyedik helyével még nem kell, hogy lemondjon az EB szereplésről, hiszen akik előtte végeztek mind korosztályos vesrenyzők.

A nők mezőnyében az elmúlt öt bajnoki címet Czéllai-Vörös Zsófia szerezte meg, idén azonban a paksi Kiszli Vanda dominálta a mezőnyt. A két világklasszis csatájába még Csépe Panna is beleszólt, aki az utolsó körön az örökös bajnokot ha nem is, de a mi világbajnokunkat nagy csatára tudta kényszeríteni. Zsófinak technikai gondja is volt, a hajópumpa megint nem működött, idén már nem először. A mezőnyben ott volt a tíz éve ifi világbajnoki címet nyerő Takács Tamara is, aki idén tért vissza immár anyukaként a versenypályára. Elsősorban K1 500 méterre készül, de a maraton sem áll távol tőle, így nem meglepő, hogy végül negyedikként ért célba a versenyen.

Az első nap két kenus versenyében egy győrinek szurkolhattunk, Szmandray Benedek ötödik helye nagyszerű eredmény. Itt szintén egy örökös bajnok, Kövér Márton nyert a férfiaknál, a hölgyekél pedig a kajakosokhoz hasonlóan új győztest avattak a váci Hegedűs Karolina személyében.

Szombaton a párosok versenyével folytatódott a kűzdelem. Tíz év alatt nyolc bajnoki cím – ez Boros Adrián mérlege. 2014-ben, 15-ben, 17-ben és 18-ban Solti Lászlóval, 2016-ban Mészáros Mártonnal, 2019-ben Máthé Krisztiánnal, tavaly pedig Őry Zsomborral nyert. Idén Kolozsvári Brúnó tolta alá a hajót, a vezérevezős pedig most is tudta, merre kell mennie, hogy meglegyen számukra a magyar bajnoki cím.

Első felnőtt magyar bajnoki címét szerezte Kolozsvári Brúnó, így a Kolozsvári-Csay család az első, ahol anya, apa és a gyermek is felnőtt OB-t nyert az egyesület színeiben. (Érdekesség, hogy a másik gyermek, Lili is nyert, a lányok K1 15 km-es versenyében, az U15-ös korosztályban) A férfi páros befutóját meg is tudjuk mutatni, de vieoösszeállításunkban megszólal az ifjú bajnok is:

Címvédőként indult a női párosban Csay Renáta és Czéllai-Vörös Zsófia, ötödször nyerhettek volna zsinórban, de nem volt tökéletes a verseny. Az ötödik futás után az egyik lekörözött hajó miatt nekik is, és Csépe Pannáéknak is le kellett fékezni a hajót, ezt kihasználva Kiszli Vandáék és Sinkó Pannáék még nagyobb sebességre váltottak, és innen a másik két hajó már nem tudott feljönni. Összeállításunkban a címvédő és az új bajnok páros tagjai szólalnak meg:

Hét számban avattak tehát bajnokot Győrben, az EB-n viszont 15 versenyszám vár a versenyzőkre. A 7 klasszikus szám mellett ugyanis 4 döntőt is rendeznek a rövid körös versenyben, ahová majd a végleges csapatból jelöli ki majd az indulókat a szövetségi kapitány, míg az U23-as vesrenyzők számára külön versenyt rendeznek, ahol a mostani bajnokságnál némileg rövidebb távon állnak rajthoz a korosztály tagjai. Ez a négy futam is a rövid köröshöz hasonlóan egyéni verseny lesz, a 12 egyéni futam után jön majd Horvátországban is a 3 páros (női kenuban továbbra sincs páros maraton távon.) Kadler Viktor szövetségi kapitány is értékelte a versenyt

A KADLER GUSZTÁV MAGYAR BAJNOKSÁG FELŐTT EREDMÉNYEI

FÉRFIAK

K1 30 km
1. Sellyei Csanád (Váci Kajak-Kenu SE) 1:53:52 p
2. Péli Zalán (Hármaspálya SE) 1:53:53
3. Kolozsvári Brúnó (Graboplast Győr) 1:56:07

C1 26 km
1. Kövér Márton (Budapesti Honvéd SE) 1:49:38
2. Horváth Márton (UTE) 1:51:47
3. Laczó Dániel (SZVTSZ Vízisport Szakosztály) 1:55:19

K2 30 km
1. Boros Adrián, Kolozsvári Brúnó (Graboplast Győr) 1:48:24
2. Márialigeti Áron, Péli Zalán (Budapesti Honvéd SE, Hármaspálya SE)1:48:25
3. Orbán Dániel Bendegúz, Szabó Levente (KSI SE) 1:49:43

C2 26 km
1. Simon Sebestyén, Uhrin Dávid (Lágymányosi Spari Vízisport, Merkapt-Mekler László SE) 1:42:31
2. Zsidai Máté, Gilányi Zsolt (KSI SE) 1:47:42
3. Horváth-Milvich Benedek, Kemény Marcell Márk (BKV Előre SC) 1:57:30

NŐK

K1 26 km
1. Kiszli Vanda (Atomerőmű SE) 1:46:06
2. Czéllai-Vörös Zsófia (Graboplast Győr) 1:46:12
3. Csépe Panna (UTE) 1:46:14

C1 14,5 km
1. Hegedűs Karolina Dóra (Váci Karakán) 1:12:36
2. Molnár Csenge (MVM Szegedi VSE) 1:12:48
3. Viktor Luca (Kovács Katalin Akadémia) 1:13:05

K2 26 km
1. Kiszli Vanda, Csikós Zsóka (Atomerőmű SE, Szolnoki Kajak-Kenu Klub) 1:40:53
2. Csengeri Evelin, Sinkó Panna Krisztina (City-Gas Tiszafüred SE, Lágymányosi Spari Vízisport) 1:40:59
3. Rugási Csilla, Csépe Panna (KSI SE, UTE) 1:41:17

A horvátországi Európa-bajnokságot július 13-16-ig Slavonski Brodban rendezik.

A magyar bajnokság korosztályos eredményeivel egy másik cikkben foglalkozunk majd.