Takács Kincső, Tamás Gergő és Rumi Gergő is nyert Szegeden

Ezen a hétvégén a mezőny egy részére – egészen pontosan a kenusok illetve a férfi kajakosok számára – rögtön egy válogató versennyel indul a szezon a gyorsasági szakágban. A szegedi versenyről ugyanis egyes versenyszámok győztesei vagy az első két helyezettjei számára egyben a jövő heti Világkupa meghívóval ér fel a siker. A női kajakosok számára majd két hét múlva lesz válogató, a korosztályos versenyzők számára pedig egyfajta erőfelmérő ez a hosszú hétvége. Élversenyzőink közül Kopasz Bálint ezúttal nem áll rajthoz, számára majd a két Világkupával indul mindjárt élesben az idény, elsődlegesen ez a két verseny hivatott eldönteni, hogy olimpiai bajnokunk vagy Varga Ádám lesz a K1 1000 méteren az, aki harcba szállhat majd az olimpiai kvótáért. Jöjjön a három nap krónikája.

.

Az első nap kevés futamot, annál több döntőt hozott. Számunkra három finálé volt különösen fontos, ahol egy esély vált valóra. Takács Kincső és Balla Virág (FTC) minden idők egyik legizgalmasabb C2 500 méteres döntőjét vívta, hiszen a négy egység fej-fej mellett haladt egészen a finisig. Itt Nagy Bianka és Bragato Giada volt a leggyorsabb, de miutén Kincsőék bejötek a második helyre, ezzel kvalifikáltak a szegedi VK-ra, vagyis versenyben maradtak a szám VB indulásáért.

A másik két döntőben nem sikerült a kvalifikáció. Előbb Kiss Balázsék és Rumi Gergőék maradtak le a dobogóról C2 500 méteren, majd az a négyes, amelyikben ott evezett Erdőssy Csaba is harmadiknak jött be K2 500 méteren.

A nap hozott egy nagy visszatérést is. Négy év szünet után immár anyukaként ült hajóba Takács Tamara, aki épp, hogy lemaradt a K1 500 méter döntőjéről, miután a legerősebb előfutamban a negyedik helyen végzett.

A nap utolsó döntőjében is a győzelem reményében szállt vízre Rumi Gergő és Molnár Csanád (Szeged), de végül meg kellett elégedniük az U23 C2 500 m második helyével.

.

A szombati nap meghozta az első győzelmet számunkra. Az U23-as korosztály C2 1000 méteres versenyén Rumi Gergő és Molnár Csanád (szeged) elsőként ért a célba.

A felnőttek mezőnyében két dobogón is láthattunk győrieket. K1 1000 méteren ez megszokhattuk – igen ám, de ezúttal Kopasz Bálint nem volt ott a mezőnyben. Rajthoz álltak viszont az idei évtől győri színekben versenyző Aradi testvérek, akik közül Álmos a harmadik helyet szerezte meg a döntő egyik legfiatalabb tagjaként. Ugyancsak a harmadik helyen végzett Takács Tamara a szolnoki Csikós Zsókával K2 500 méteren, ahol szinte teljes volt a mezőny, hiszen csak Csipes Tamaráék hiányoztak a klasszisok közül.

Egész nap remekül versenyzett Tamás Gergő K1 Férfi Ifjúsági U17-U18 1000 méteren. Futamgyőzelemmel indította a napot, és miután 7 előfutam is volt, még a középdöntőben is jó pályát kellett mennie a döntőért. Ott a második helyen végzett, ami nagyszerű eredmény. Jól versenyzett egész nap Gombás Alíz, aki elő- és középfutamát is megnyerve jutott be a K1 Női Ifjúsági U17-U18 500 m fináléjába, ott viszont nem jött ki a jó formája és meg kellett elégednie a tájékoztató versen yhatodik helyével. Népes mezőny jött össze K2 Férfi Ifjúsági U17-U18. 1000 méteren, ahol két döntősünk is volt. Ivancsó Tamásnak és Nyíri Donátnak volt elérhető a dobogó, de végül az 5. helyen zártak, míg a Taáp Tamás – Pápai Bence páros a 8. lett.

.

A vasárnapi programot bizakodva vártuk, és nem kellett csalódnunk. A női kenusok 200 méteres egyéni versenyében Takács Kincső előbb az előfutamát nyerte meg, majd a döntőt is Két tizedmásodperccel volt gyorsabb, mint versenytársai, így boldogan nyilatkozott a finálé után.

„Végig szorosnak éreztem, így tovább is eveztem a célnál, azt hittem hetedikként értem be. – kezdte Takács Kincső. – Sikeres téli alapozáson vagyunk túl, sok energiát fektettünk a lábak erősítésére, a felkészülés alatt minden a lehető legjobban alakult. Párosban Virággal meg kell küzdenünk azért, hogy újra elsők legyünk, viszont ez a szoros mezőny segíti a magyar női kenut nemzetközi viszonylatban is. Virággal nagyon jó az összhang, talán még egy kis nyugodtságot kellene csempésznünk a pályákba.”

A kajak párosoknál viszont nem sikerült jól a döntő. Erdőssy Csaba Béke Kornéllal (KSI), míg Erdélyi Tamás Mizsér Márkkal (Lágymányos) próbálkozott, de nem voltak elég gyorsak a győzelemhez. Csak úgy röpült viszont a hajó Tamás Gergő alatt, aki K1 500 méteren az U17-U18-as korosztályban az ezren megnyert ezüst után ezúttal aranyérmet szerzett. A siker azt is visszaigazolta, hogy milyen jó, hogy ilyen sok munkát végeztek el a téli alapozásnál majd a tavaszi evezéseknél egyaránt.

Ami a további döntős eredményeket illeti: K1 200 méteren a nőknél Hatoss Dorka a hetedik, K2 Női Ifjúsági U17-U18. 500 méteren Nyíri Bernadett és Moór Mirtill a nyolcaik, míg Petrik Abigél és Hollós Emma a kilencedik helyen zárt. C2 Férfi Ifjúsági U17-U18. 500 méteren Péter Zsolt Zsombor a szegedi Barna Dáviddal a hatodik, K2 Férfi Ifjúsági U17-U18 500 méteren Taáp Tamás és Pápai Bence az ötödik, míg Nyíri Donát és Ivancsó Tamás a nyolcadik helyen végzett. C2 Női Ifjúsági U17-U18. 200 méteren Varga Flóra és Szabados Szonja a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A nap zárásaként előbb C1 Férfi Ifjúsági U17-U18 500 méteren Kurczina Máté ötödik, majd az U23-asok K1 500 méteres döntőjében Aradi Álmos a hetedik helyen zárt.