Kopasz Bálint és Takács Kincső kijutott az olimpiára!

2024-ben is lesz győri kajakos és kenus az olimpián. Mindez a II. Felnőtt, U23, Para Kajak-Kenu és SUP Válogató pénteki versenynapját követően derült ki, amikor négy olimpiai számban rendeztek döntőt, kettőben pedig szétlövést tartottak.

Férfi K-1 1000 méteren Kopasz Bálint ezúttal fölényesen nyert és ezzel bebiztosította helyét Párizsban. A lebonyolítás miatt ezúttal csak három versenyző jutott be a délelőtti középfutamból; a szám olimpiai címvédője, Kopasz Bálint, az olimpiai ezüstérmes Varga Ádám, valamint a május elején Szolnokon ebben a számban diadalmaskodó Szántói-Szabó Tamás. Kopasz Bálint már a reggeli középfutamban is nagyon meggyőző volt, és a döntőben sem tudta egyik vetélytársa sem megnehezíteni a dolgát. Varga Ádám jó rajtja után a győri kajakos hamar átvette a vezetést és már a táv felénél nagy előnybe került. A folytatásban sem változott az állás, az olimpiai címvédő ismét igazolta remek formáját és az EB mellett már készülhet a párizsi olimpiára is.

„Rendkívül meleg van, Tokióban is hasonló volt, de felkészültem rá, figyeltem a sópótlásra, a dietetikusom pedig fantasztikus étrendet készített, ennek is éreztem a jótékony hatását. Úgy érzem, a VK-hoz képest egy kicsit fejlődtem, szeretném tartani ezt a formát a jövő heti Eb-re, ami nem lesz könnyű. Az edzőm-anyukám, Demeter Irén is fantasztikus munkát végez, úgyhogy majd felkészít.” – nyilatkozott Kopasz Bálint a futam után.

Takács Kincső is kijutott az olimpiára, neki ezúttal ehhez rajthoz sem kellett állnia. A Grabolast Győr kenusa Szolnokon megnyerte az első válogatót, majd Szegeden a Világkupán is a legjobban szerepelt az induló magyar versenyzők közül, így jó pozícióból várta a második megmérettetést. Itt bár remek pályát ment, a hajrában Kiss Ágnes minimális különbséggel megelőzte, így Kincsőre eredetileg szétlövés várt volna. Csakhogy a C2 500 méteren ma megnyerte a szétlövést a Nagy – Kiss páros, így ezzel az is eldőlt, hogy a szegedi lány már biztos olimpiai résztvevő. C1 200 méteren így már nem kellett újra hajóba térdelniük a feleknek, Kincső olimpiai szereplése biztossá vált, a szegedi EB indulásáról pedig majd a hétfői elnökségi ülésen döntenek a szövetségben.