Sporttörténeti VB aranyak Auronzóból

Négy versenyzőnk kvalifikált az idei gyorsasági korosztályos világbajnokságra, ahol egy új versenyszám debütálásán is szurkolhatunk – Erdélyi Tamás ugyanis a 4×1250 m-es mix váltó tagjaként is rajthoz áll majd az 5000 méteres fő száma mellett. A többiek csapathajóban versenyeznek majd, Tamás Gergő K4, Nagy Zakariás C4 500 méteren az ifiknél, míg Rumi Gergő az U23-as C4-es csapathajóban térdel majd Olaszországban. A srácok olyan tettet hajtottak végre, ami előtte még soha nem sikerült: mindannyian aranyéremet szereztek a VB-n.

1. nap

Jól indult a szerdai nap, Tamás Gergő – Samu Péterrel, Kollek Bálinttal és Hidvégi Zalánnal egy hajóban evezve magabiztosan nyerte futamát az ifik K4 500 méteres versenyén, így automatikusan a döntőbe jutott. A srácoknak szombaton kell újra evezniük, az 5-ös pályán indulnak majd a 10.58-kor kezdődő döntőben a másik két futamgyőztes hajó, a lengyelek és a svájciak között.

2. nap

A csütörtöki versenynap is egy versenyzőnknek szurkolhatunk, Nagy Zakariás az ifik C4 500 m versenyében állrajthoz.  A magyar csapat – Zazi mellett Szarka Krisztián, Mészáros Milán és Mitorpoulosz Iliász összeállításban fölényesen, a legjobb idővel nyerte az előfutamot, így ők is már készülhetnek a szombati döntőre.

3. nap

Pénteken már több döntőt is rendeztek a VB-n, ezek egyiként, ifi K4 500 méteren voltunk érintettek, ahol Tamás Gergő tagja volt a csapathajónak. Az egység nagyon magabiztos volt, és több, mint 1 másodpercnyi előnnyel nyert a csehek és a lengyelek előtt!

4. nap

Ha létezik tökéletes nap, hát ez az volt. Mindhárom számban megszerezték a versenyzőink az aranyérmet. Fantasztikus rajtot vett a Szarka Krisztián, Nagy Zakariás, Mészáros Milán, Mitropoulos Iliász alkotta magyar négyes, és féltávnál is már egy hajó volt az előnyük a spanyolokkal szemben. A srácok senki által nem zavartatva tudták le a második 250 méter is, senki nem volt a látóterükben.

Kitartott a táv elején kialakított előnye a Koczkás Dávid, Rumi Gergő, Molnár Csanád, Besenyei Ádám alkotta magyar négyesnek is. A srácok 250 méternél magabiztosan vezettek a lengyelek és a spanyolok előtt. A táv második felében a a lengyelek próbáltak tapadni, de az utolsó 50-100 méteren a mieink még meg tudtak újulni és begyűjtötték az aranyérmet.

Utolsóként a küldöttségünkbőll Erdélyi Tamás lépett színre, aki Nemes Rékával egy csapatban indulta mix váltók K-1 5000 méteres versenyén. A rajtot követően hamar kialakult az élboly, Erdélyi Tamás erősen kezdett, azonban a futószakasz előtt nem sokkal megelőzte dán vetélytársa, így második helyen váltottak a mieink. Nemes Réka hamar ledolgozta a hátrányt és már a kör első felében visszaszerezte a vezető pozíciót. Az első körhöz hasonlóan, a dán fiú ismét meg tudta előzni Tamást, így Réka újra második helyen vehette át a stafétát az utolsó 1250 méter előtt. Ő azonban előbb kivárt, majd egy indítást követően az élre tört, ahonnan már nem is engedte ki a kezéből a csapat győzelmét.

A klub történetében nem először fordul elő, hogy legalább 4 aranyérmet szállít az ifjúsági és U23-as világbajnokságról, ugyanakkor olyan még nem volt, hogy az összes versenyző felállhatott a dobogó legmagasabb fokára ugyanazon az eseményen!

  • 2016-ban Minszkben rendezték az U23-as és ifjúsági világbajnokságot. Akkor is négy versenyzőnk szerzett aranyérmet, Homonnai Luca mindjárt hármat, mellette Takács Kincső, Balla Virág és Lakatos Zsanett diadalmaskodott.
  • Előtte 2015-ben Montemorból Takács Kincső és Homonnai Luca két-két aranyérme mellett, Horváth Bence, Szomolányi Máté és Mayer Keán állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.
  • 2011-ben Brandenburgban a még ifi korú Hérics Dávid, Takács Tamara, Takács Kincső és Farkasdi Ramóna sikerének örülhettünk.

5. nap

Vasárnap Erdélyi Tamás K1 5000 méteren állt rajthoz. Az U23-as mezőnyben harmincan végtag neki a távnak, kajakosunk a nyolcadik helyen zárt. A VB-t így négy aranyéremmel fejezte be egyesületünk. Gratulálunk!!!

A VB-ről Szalmás Péter készített fotókat az MKKSZ számára, a győriek képeit ITT lehet megnézni