Erdőssy Csaba nyolc év után újra VB induló

Három napon át Győrben rendezik az ország legjobb maratonistái számára a válogatót. Ez az első alkalom, hogy a rövidkörös futamokon is összemérhetik erejüket a kajakosok és a kenusok – erről a versenyszámról a következő hetekben majd külön-külön is beszámolunk.

KEDD – 1. NAP

A rövidkörös versenyben a férfiak K1 3.4 km-es versenyében avattak először győztes. A versenyzőkre hatalmas szélben két futással tarkított hosszabb kör, és egy rövid kör várt – és kivételesen a folyással szembn volt a befutó. Itt a legjobb helyen Varga Olivér zárt, aki negyedikként ért célba. Kolozsvári Brúnó betegsége ellenére is az ötödik, Erdélyi Tamás a nyolcadik helyen végezett. A női kenusoknál Varga Flóra a legfiatalabbként a mezőnyben a hatodik helyen ért célba. Nagyszerűen versenyzett az ifik között Ivancsó Tamás, aki a rajt után a középmezőnyben haladt, de az első futaszakaszon csaknem tíz hajót is maga mögé utasított. A negyedik helyről végül már csak egyet tudott előrejönni, így az első nap egyedüli dibogós helyezését neki köszönhettük.

SZERDA – DÉLELŐTT

A válogató másnap délelőtt a felnőttek klasszikus számával folytatódott. A legnagyobb mezőny a férfiaké volt, és bár voltak kisebb próbálkozások, hogy egy-egy versenyzőt leszakítsanak, az utolsó körre is hatan maradtak. A futószakasz után Erdőssy Csaba és Boros Adrián is az első helyért harcolt, utóbbi végül csak, mint a magyar bajnokságon ezúttal is harmadikként zárt, míg Erdőssy Csaba remek hajrával élete első maraton versenyét nyerte meg – és ezzel kivívta az EB és VB indulás jogát. A 40 fokos lázzal otthon ágyban fekvő Kolozsvári Brúnó is utazhat a VB-re, hiszen a magyar bajnokként egy válogatóversenyt korábban ő már megnyert.

A nők mezőnyében drámaian alakult a hajrá. Czéllai-Vörös Zsófia zseniális beszállásaival és gyors futásaival rendre előnybe került a futószakasz után, csak Kiszli Vanda tartotta versenyzőnkkel a lépést, ám Kőhalmi Emese minden alkalommal fel tudott zárkózni a vízen, és a hajrában is megelőzte világbajnokunkat, aki így minden bizonnyal egyesben az Európa-bajnokságon tud csak rajthoz állni. A kenusoknál Szmandray Benedek az ötödik helyen ért célba.

SZERDA – DÉLUTÁN

Az ifik mezőnyében nagyszerű eredményeket hoztak versenyzőink. A női kenusok mezőnyében Hoffer Eszter és Varga Flóra C1 11 km-en az első illetve a második helyen ért célba, ami azt jelenti, hogy ebben a számban mindkét utazó helyet elhozták a mieink. A férfi ifik 22 km-es távján pedig Ivancsó Tamás nagyszerű versenyzésének örülhettünk, aki a második helyen ért célba. Németh Helka az 5., Nagy Kincső a 6., Tasi Sára a 7., Ballagi Bendegúz a 8. helyen fejezte be a versenyt.

CSÜTÖRTÖK – DÉLELŐTT

Hatalmas hajrában az OB után a második válogatót is megnyerte Boros Adrián és Erdélyi Tamás K2 30 km-en, így az EB és a VB tekintetében is kivívták a magyar A egység pozícióját. Remek pályát teljesített Varga Olivér és Aradi Bátor is, harmadik helyen végeztek, de a magyar bajnoki ezüstérmük miatt az Európa-bajnokságon is bizonyíthatnak.

A férfiaknál Erdőssy Csaba és Aradi Álmos, a nőknél a paksi Kiszli Vandával egy hajóban evező Czéllai-Vörös Zsófi folyamatosan technikai problémákkal kűzdött, így egyikük sem ért oda a dobogóra. Zsófiék párosa ugyanakkor az EB-n a nemzetközi mezőnyben is megmutathatja magát.

CSÜTÖRTÖK – DÉLUTÁN

Elképesztő győri sikerrel zárlt a maraton válogató! Két 2009-es születésű, vagyis a mezőnynél többnyire 3 évvel fiatalbb serdülő lányka, Hudi-Kadler Panni és Zatykó Panka az ifik K2 18 km-es versenyszámában a második helyen zárt, ezzel kivívta az indulás jogát az EB-re is és a VB-re is. Bravó lányok, ez nagyon extra volt!!!! Gratulálunk!!!

Kiválóan teljesített két 2008-as páros is, Gaál Julianna és Hatos Borbála a lányoknál, Mayer Hunor és Pálinkás Ármin a fiúknál végzett a 6. helyen, míg a tegnap egyéniben már kvalifikációt szerző Ivancsó Tamás a lágymányosi Nádasdy Bencével úgy lett 10., hogy nekik is sok technikai nehézségük volt futam közben.