Aranyhajót kapott búcsúzóul a maratoni kajakozás királynője

Letette a lapátot a világ legeredményesebb maratonistája, hivatalosan is visszavonult az aktív versenyzéstől a 20-szoros világbajnok Csay Renáta. A hosszútávú kajakozás királynője 1999-ben éppen szülővárosában nyerte első aranyérmét, majd több, mint húsz éven át volt meghatározó tagja a mezőnynek, előbb párosban, majd egyéniben is folyamatosan érte el sikereit. Az edzőként a sportágban maradó legendának Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere a város ezüst emlékérmét, Schmidt Gábor az MKKSZ elnöke és Baráth Etele az MKKSZ tiszteletbeli elnöke egy emlékplakettet, míg Weisz Róbert és Ábrahám Csaba, a GYVSE elnökei egy aranyhajót adott át.

Csay Renáta köszöntése, teljes verzió (30 perc)

Megható pillanatokkal búcsúzott a versenyzéstől Csay Renáta, akinek a sportág klasszisai és vezetői üzentek Svédországból, Angliából, Csehországból, Hollandiából, párosbéli csapattársai közül pedig szinte mindenki el tudott jönni Győrbe. Sztanity László tanítványa az első sikereit Pitz Andreával érte el, két világbajnoki címet is szereztek együtt, az egyiket éppen Győrben. A harmincezer ember előtti versenyzés mellett az egy évvel korábbi, dél-afrikai VB is szóba került, ahol eltört a kormánylapátja a páros hajójának, Andi azonban addig járta a partot, mígnem sikerült kölcsönkérni egy másikat, beszerelte a hajóba majd egészen a 9. helyig jöttek fel a mezőnyben.

Faldum Bereniké mellett már anyukaként versenyzett Csay Renáta, így az edzések mellett a ma már ifjúsági világbajnok és felnőtt EB bronzérmes Brúnóval a sok közös játék is emlékezetes maradt, míg Farkasdi Ramóna azt emelte ki, hogy mennyire fontos volt látni azt, hogy a nagy bajnok milyen remek ember. A visszavonuló bajnoknő a leghosszabb ideig Bara Alexandrával evezett, mint mondta neki köszönhette, hogy élsportoló lehetett és vele érte el a legjobb eredményeket. 

Csay Renáta pályafutása utolsó szakaszában Czéllai-Vörös Zsófiával versenyzett, aki elmondta milyen sokat segítségett kapott az egyes karrierjéhez is, a 17-szeres világbajnok kenus, Csabai Edvin pedig a sztorik mellett a szövetségnek azt a döntését köszönte meg, hogy a hat regionális akadémia egyikét egy maratonistáról, Csay Renátáról nevezték el, ami jelzi, hogy nem csak az olimpiai számok sikerei fontosak a magyar kajak-kenu sport számára.

A győri kajakkirálynő tiszteletére ott volt az ünnepségen a már említettek mellett Szeles Szabolcs, Győr sportot felügyelő alpolgármestere, Szakács Bálint az MKKSZ ügyvezető igazgatója, Kubina Ádám főtitkár, Boros Gergely szakmai igazgató, Hüttner Csaba mesteredző, a magyar kajak-kenu felnőtt válogatott szövetségi kapitánya, Kadler Viktor a maratoni szakág vezetőedzője és Kadler Zsuzsa, a Csay Renáta Akadémia menedzsere is. 

A legenda köszöntése mellett az évzárón természetesen szó esett a 2023-as esztendőről is, ahol a Graboplast Győr sorozatban 18. alkalommal végzett az első két hely valamelyikén az egyesületek közötti pontversenyben. Ehhez a második helyhez idén az kellett, hogy 98 érmet, köztük 38 aranyat szerezzenek a győri sportolók a magyar bajnokságokon, és a nemzetközi versenyeken is sikert sikerre halmozzanak. A legkiemelkedőbb ezúttal az Ifjúsági- és U23-as VB volt, ahol mind a négy győri sportoló, Tamás Gergő és Erdélyi Tamás kajakosok, Nagy Zakariás és Rumi Gergő kenusok egyaránt aranyéremmel jöttek haza, de ugyancsak felállhatott a dobogó legmagasabb fokára Gombás Alíz az ifjúsági Európa-bajnokságon K2 500 méteren.

Ebben a számban szerzett a felnőtt VB-n kvótát Kopasz Bálint, aki megvédené címét Párizsban. A felkészüléséről azt mondta: minden a terv szerint alakul, túl van már egy spanyol, egy portugál és egy Egyesült Államok-beli edzőtáborozáson, jövőre pedig a legapróbb részletekig mindenre odafigyel, a repülőn pl. maszkban utazik majd, hogy a betegségek kockázatát is a minimálisra csökkentse.

Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere beszédében kiemelte: sokat lobbiztak azért, hogy elkészüljön Gönyűnél az a műtárgy, ami egy állandó vízszintet biztosít a folyóknak a városban, így remélhetőleg jobb körülmények között lehet majd a vízisportokat is űzni, és sikeresen tárgyaltak arról is, hogy ne büntessék meg a kajakosokat, kenusokat és az őket motorcsónakkal kísérő edzőiket, ha az edzésen átlépik az amúgy a folyószakaszon megengedett rendkívül alacsony sebességet.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy nemcsak a versenypályán eredményes az egyeüslet, hanem jó pályázatokat is ír, így legutóbb 6 millió Ft támogatást nyert egy kisbusz vásárlásához. A képviselő minden évben serleget és ajándékot hoz az egyik legtehetségesebb és szorgalmasabb versenyzőnek, idén a magyar bajnoki címig jutó Szarka Roland vehette át az elismerést.

Schmidt Gábor, Sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár, egyben az MKKSZ elnöke megköszönte, hogy a városvezetés és a képviselő testület mindig partner abban, hogy nemcsak az egyesületet és a versenysportot, hanem a csónakházban történő fejlesztéseket is támogatja. 

Ábrahám Csaba, a GYVSE elnöke arról beszélt, hogy az egyesület a GYAC-cal és a GYÚSÉ-val közös konzorciumi pályázatával bekerült a Honvédelmi Minisztérium sporttámogatási rendszerében a kiemelt videéki egyesületek közé, így 2026-ig a működést meghatározó juttatással számolhatnak.

Weisz Róbert, az egyesület társelnöke, szakosztályvezető kiemelte: az eredmények mellett talán arra lehet a klub a legbüszkébb, hogy sokan vannak azok, akik önzetlenül, minden ellenszolgáltatás nélkül segítenek. A szülői csapat egyik része például lefestette a vízitelep rozsdásodó kerítését, mások sütöttek-főztek az évadzáró versenyen. Voltak, akik rendet tettek a hátsó udvarban és volt valaki, aki minden héten lenyírta a füvet. A hagyományosan kiosztott év szülője-segítője díjat Baraksó László vehette át.

Összefoglaló az évzáróról (8 perc)

Az évzárón minden nemzetközi versenyen induló vagy magyar bajnoki címet szerző sportoló egy-egy kupát vehetett át, és külön díjazták azokat, akik szorgalmuknak köszönhetően sokat fejlődtek ebben az évben, így több, mint 60 sportolónak tapsolhatott a közönség. Takács Kincső és Erdélyi Tamás egy-egy válogatott mezzel lepte meg két ifjú tehetséget, Mátrai Flóra és Huszár Bence számára alighanem emlékezetes marad ez a pillanat is 2023-ból.

Az esemény zenei fellépője a Red Roosters az 60-as évek rockzenéjét varázsolta a színpadra, így a jelenlévők láthatták, hogy a klub egykori kajakosából, Járeb Barnabásból milyen nagyszerű énekes és gitáros vált.