A kapitány elkészítete a válogatás elveket

Hüttner Csaba szövetségi kapitány már elkészítette a válogatási alapelveket, íme a gyorsasági szakág 2023-as versenynaptára:

➡️I. felnőtt válogató (férfi kajak, illetve női és férfi kenu) és női kajak tájékoztató – május 5-7. Szeged
➡️I. ICF világkupa – május 11-14., Szeged
➡️I. felnőtt válogató (női kajak) – május 19-21., Szolnok
➡️II. ICF világkupa – május 26-28., Poznan
➡️II. felnőtt válogató (női kajak, nem olimpiai számok) – június 15-17., Szeged
➡️Európa Játékok – június 21-24., Krakkó
➡️Doktor24 felnőtt magyar bajnokság – július 26-28., Szeged
➡️ICF kvalifikációs gyorsasági világbajnokság – augusztus 23-27., Duisburg
➡️Előolimpia (Light Világkupa) – augusztus 30. – szeptember 1., Párizs

Egy ország 18 kvótát szerezhet 2024-es párizsi ötkarikás játékokra, kajakban a férfiak és a nők egyaránt hatot, kenuban pedig hármat-hármat. Fontos változás, hogy az eddigi 12 helyett 10 versenyszám lesz a programban, emellett férfi kajak és kenu párosban ezer helyett ötszáz méter lesz a táv.

A duisburgi vb-n – valamint a krakkói Európa Játékokon – szereplő magyar csapat a hazai válogatókon, valamint két világkupa eredményei alapján áll majd össze.

A válogatási elvek nem minden szakágban egyeznek meg, női kajakban például két hazai válogató dönt a csapatba kerülésről.

“Azt gondolom, hogy a visszatérő olimpiai bajnokaink hazai viszonylatban is komoly konkurenciával nézhetnek majd szembe. Nyilván kell egy kis idő majd, mire visszarázódnak, de fontos, hogy új párosokat és csapathajókat is ki fogunk próbálni” – idézte az MKKSZ hírlevele Hüttner Csabát.

Kenuban és férfi kajakban egy hazai válogató mellett a két világkupa lesz sorsdöntő. A válogatóról két-két egység jut ki a világkupákra, és az ott elért eredmények alapján állítja össze a csapatot a kapitány. Ez különösen férfi kajakban okozhat majd fejtörést a kapitánynak.

“Úgy kell hat kvótát szereznünk ebben a szakágban, hogy szükségünk lesz egy erős négyesre, párosra és egyesre. Az hazai válogatóról egy egység jut ki a világkupákra, a másik indulót minden esetben én jelölöm majd ki, és a világkupák eredményei alapján alakítom ki a csapatot. Természetesen egyébként is lesz eredménykényszer, így utólag akár bele is nyúlhatok mondjuk a négyesbe, mert egy olyan egységre van szükségünk a világbajnokságon, amely bármilyen elő- vagy középfutamból döntőbe tud kerülni” – fogalmazott Hüttner Csaba.

Fontos kitétel, hogy míg a férfiaknál lehet egy átfedés a négyes és a páros tagjai között, a nőknél erre nem lesz lehetőség.