A mai feladat: a döntőbe jutás

Öt csütörtöki előfutam után öt pénteki középfutam várt versenyzőinkre, azaz azokban a számokban, ahol esetleg azonnal is ki lehetett volna vívni a fináléba jutást, ott is repetáznak a mieink. Ma is hideg van Szegeden, a szél viszont sokkal enyhébb, így távtól függően a tegnapinál 10-20 másodperccel jobb eredményekre van kilátás akkor is, ha a versenyzők nem teszneke bele több energiát a futamba.

Az eredmények ITT követhetők nyomon, aki pedig a futamokat élőben szeretné nézni ITT keresse a linket.

Elsőként Takács Kincsőnek szurolhattunk, aki Balla Virággal C2 500 méteren idén még nem győzte le Bragato Giadáékat. Sajnos ez most sem sikerült, Kincsőnek ráadásul 100 méterrel a vége előtt le kellett támasztani, így a harmadik-negyedik helyről a hatodikra csúszott vissza C2 500 méteren párosunk, vagyis Nagy Bianka és Bragato Giada a VB indulásért vívott harcban már most vezet, miután ők az A, míg a mieink a B döntőbe jutottak. Visszavágó Poznanban két hét múlva.

Izgalmas futamon Rumi Gergőék viszont bejutottak a döntőbe! A várakozásnak megfelelően a C2-es egység az első 500 méteren még a mezőnyben haladt, de aztán jó tempóval az élre álltak, és szoros befutón a második helyen érkezve jutottak be a döntőbe. A futam érdekessége volt, hogy a versenyzők és az edzők megbeszélték, hogy miután 2021-ben úgy térdelt be a páros, hogy Molnár Csanád volt hátul – tavaly és idén viszont eddig fordítva versenyeztek – a várható széljárás miatt váltanak, mert így egyszerűbbé válik a kormányzás. A húzás tökéletes volt, a versenyzők kiváló képességeit az is mutatja, hogy ezt ilyen magabiztosan lereagálták.

„Két éve is mentünk már ilyen felállásban, egy órával a futam előtt döntöttük el, hogy én ülök előre. Végül is mit veszíthettünk? Megpróbáltuk, és jó pályát mentünk. Megvalósítottuk, amit elterveztünk, a második 250-en még javulhatunk a döntőben” – mondta Rumi a futam után.

Kopasz Bálint újabb könnyed evezéssel döntős – ahogy fogalmazott jó lenne Varga Ádámmal együtt első-második helyen továbbjutni. Nos ez sikerült is. Tegnap ugye a továbbjutás miatt a harmadik, ma második hely is elég volt, holnap a döntőben viszont már az első hely a cél. Ma mindenki 3.39-4.41 közötti időt evezett ki magából, Bálint a döntőben a 9-es pályát kapta.

„Nem adtam ki mindent magamból, erős, kilencven százalék fölötti teljesítményt nyújtottam. Ez jó jel, szombaton már teljes erőbedobással versenyzek – értékelt a szám olimpiai bajnoka, Kopasz Bálint. – Nem akartam csatázni Ádámmal, aki végig tartotta előnyét, a célt, hogy mindkét magyar egység ott legyen a döntőben, elértük. Remélem, dobogóra állhatok majd, de nem érzem magam olyan jó formában, mint szeretném. Betudom az időjárásnak: erős a szembeszél, hideg a víz is, nem fekszik nekem, a meleget szeretem.”

Erdőssy Csabiék döntőbe jutása sem volt kérdéses, két olasz egységgel karöltve masíroztak be Dráviczki Dórával K2 mix 500 méteren, így három vasárnapi döntőben leszünk érintettek, hiszen Rumi Gergőék mixe és Czéllai-Vörös Zsófi is aznap érintett.

Nyolcadik időt kenuzta a három időfutam összesítése alapján Takács Kincső Szegeden C1 200 méteren, de miután a rakéták zöme az ő futamába került, így ötödikként zárt a középfutamában, vagyis B döntős. A másik két futambaól továbbjutott volna…. de ezt a sors máskor kell, hogy visszaadja. Ma 18.10-kor szólítják így újra. Balla Virág is ott lesz a rajnál, így aki közülük hamarabb ér célba, az teszi meg az első lépést a VB csapattagság felé.