Legendáink

A szakosztály több, mint ötven esztendejének számos meghatározó személyisége volt. Nem mindenki az eredményeivel tűnt ki, hiszen vannak, akik a háttérben végzett munkával, vannak, akik a társaság jókedvének alakításával, megint mások szorgalmukkal tűntek ki. Elsőként úgy gondoltuk, alapító mesterünk mellett az olimpiai- és világbajnoki eredmények figyelembe vételével választjuk ki mindazokat, akik nélkül nem lehetne szakosztályunk a legeredményesebb a hazai klubok rangsorában.

Vén Lajos a Testnevelési Főiskola elvégzése után 1962-ben került Győrbe. Az volt a feladata, hogy rakja le a kajak-kenu sportág alapjait. Ma már tudjuk? remek munkát végzett, Bár versenyzőként nem voltak érdemleges eredményei, Granek István szövetségi kapitány melletta válogatottak fizikai felkészítésében dolgozott, így volt némi tapasztalata. Ötven-hatvan gyermekkel indult a sportág 1964-ben,  négy év múlva pedig már az ifjúsági válogatottságig jutottak a legjobbak. Aztán meg sem álltak a csúcsik. Tanítványai közül Horváth Erzsébet világbajnoki, Sztanity Zoltán és Joós István olimpiai ezüstéremig jutott. Neki köszönhetően épült meg annak idején az ország második kajak-kenu tanmedencéje is.

Horváth Erzsébet az elsők között csatlakozott az új győri kajak.-kenu szakosztályhoz, annak idején aligha sejtette: ő lesz az első versenyző, aki felnőtt magyar bajnoki címet szerez. Pedig így történt. 1970-ben Fejes Irénnel a KII 500 méteren verhetetlennek bizonyultak. Három évvel később ő hozta az első felnőtt világbajnoki érmet is, és 1976-ban eljutott az olimpiára, ahol tartalékként vették számításba a versenyeken.

Eredményei győri színekben: világbajnoki ezüstérmes, olimpikon,  2-szeres magyar bajnok

Sztanity Zoltán bár imádott motorozni és álma egy hófehér kamion volt, a győri kajak-kenu sportban számos kategóriában a neve mellé kerül az első kifejezés is. Ő hozta az első aranyat egy világversenyről (1971, IBV), az első világbajnoki elsőséget (1975 Belgrád), az első olimpiai érmet (1976 Montreál), ő volt az első duplázó és az első győri versenyző, aki ítz magyar bajnoki címmel büszkélkedhet. Sikerei mellett is megmaradt annak a vidám fickónak, akit mindenki tisztel és szeret. Máig gondoskodik arról, hogy a vizitelepen mindig jó kedv legyen, ha valami vicces történik és ő ott van, szinte biztos, hogy köze van a történtekhez.

Eredményei győri színekben: olimpiai ezüstérmes, 5. és 9. helyezett, világbajnok és VB bronzérmes, 11-szeres magyar bajnok

Joós István majdnem röplabdázó vagy vívó lett, de végül jókor toppant be a vizitelepre. Bár saját bevallása szerint Vén lajos kemény edzései eleinte nem ízlettek neki, mint oly sokakat őt is a társaság itt tartotta. A sikerek hamar utolérték. Ezer és tízezer méteren volt meghatározó alakja a sportágnak, s hogy a szerencsével sem állt hadilábon azt bizonyítja: akikor Bakó Zoltán egy kullancs csípése miatt megbetegedett, Szabó István őt választotta társának a moszkvai olimpiára. Jól döntött - ezüstöt szereztek, akárcsak egy év múlv a a VB-n.

Eredményei győri színekben: olimpiai ezüstérmes, 2-szeres világbajnoki ezüstérmes, VB bronzérmes, 8-szoros magyar bajnok

Povázsán Katalin a 80-as évek győri kajakozásának a kimagasló egyénisége. Az első női világbajnokunk, akinek a pályafutásába a los-angelesi bojkott miatt mindössze egy olimpia fért bele. 1980-ban a moszkvai ötkarikás játékokon KI 500 méteren állhatott rajthoz, ahol hetedeik helyen végzett. 1981 és 1987 között öt világbajnokságról öt érmet hozott, Géczi Erika szinte minden alkalommal társa volt, a csúcsra azonban Mészáros Erikával párban ért fel.

Eredményei győri színekben: világbajnok, háromszoros VB ezüst és egyszeres VB bronzérmes, olimpiai 7. helyezett, az év kajakosa 2 alkalommal

Ábrahám Attila tíz éves volt, amikor az ETO-ban elkezdtett kajakozni. Hat évvel idősebb bátyja nyomdokain haladt - s mint később kiderült az ő álmát is megvalósította. Csaba ugyanis a los angelesi bojkott miatt nem vehetett részt az ötkarikás játékokon, ahová öccse 1988-ban nemcsak eljutott, hanem aranyéremmel is térhetett haza. Ekkor már Honvéd színekben indult, hiszen 1986-ben a fővárosba igazolt más sportolókkal együtt.  Sportolói pályafutása után 2-2 éven át volt a Nemzeti Sporthivatal első embere illetve a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára.

Eredményei győri színekben: kétszeres ifjúsági világbajnok

Czigány Kinga még az ETO-ban kezdett kajakozni Pártos Istvánnál, de első sikereit már Győri Dózsa színekben érte el. Utánpótlás versenyzőként 1988-ban a grünaui IBV harmadik lett, majd a 1989-es ifjúsági világbajnokságon a négyes tagjaként szerzett győzelmet. 1990-ben az IBV-n Pitestiben mind a három női számot megnyerte. Egy évre rá Újpestre igazolt, így 1992-ben a barcelonai olimpián a KIV-es csapathajóban már fővárosi színekben nyert aranyérmet.

Eredményei győri színekben: ifjúsági világbajnok, IBV győztes

Kammerer Zoltán bár nem itt nőtt fel, már alig van olyan versenyző, aki nála hosszabb ideje versenyezne az egyesület színeiben. 1997-ben igazolt hozzánk, azóta szállítja az érmeket. A szakosztály első olimpiai bajnoka, az első címvédője, az első duplázója, aki fiatalon előbb vált legendává, aztán pedig példakép lett.. Alázatos felkészülése révén tud ott lenni ma is a világ élvonalában, és nagyon drukkolunk neki, hogy akár a hatodik ötkarikás játékokain is rajthoz álljon majd Tokióban.

Eredményei győri színekben: 3-szoros olimpia bajnok, olimpiai ezüstérmes, 3-szoros világbajnok, 5-szörös VB ezüst- és 7-szeres VB bronzérmes, 7-szeres Európa-bajnok,7-szeres Eb ezüstérmes, 2-szeres EB bronzérmes,  2-szeres Európa Játékok győztes 35-szörös magyar bajnok

Salga István a maraton szakág egyik korszakos egyénisége, világ- és Európa-bajnok, egyéniben és párosban is minden versenyen éremesélyesként indult. A győri világbajnokságon végig harcban volt az aranyéremért, de ha centikkel is, de lecsúszott róla, két évvel később az EB-n viszont már ő diadalmaskodott. Ma a mosonmagyaróvári gyerekeket tanítja erre a sportra, emellett versenyeken is rendszeresen indul.

Eredményei győri színekben: világbajnok és háromszoros Vb ezüstérmes, 4-szeres Európa-bajnok, 2-szeres EB ezüst- és 2-szeres EB bronzérmes, 20-szoros magyar bajnok

Benkő Zoltán 2004-ben és 2008-ban is kiharcolta az olimpiai részvételt, ez győri színekben rajta kívül csak három versenyzőnek sikerült. Athénban még ő volt a csapat legfiatalabb tagja. 2006-ban mindkét egyéni számban ő indult a kontinensviadalon, 500 méteren arany, egy kilométeren ezüstérmest szerzett. Benne ült abban a 75%-ban győri csapathajóban is, amelyik az Európa-bajnokságon 500 méteren ezüstérmet szerzett. 

Eredményei győri színekben: 2-szeres Európa-bajnok, 3-szoros EB ezüstérmes, EB bronzérmes, olimpia 9. helyezett

Kadler Viktor beleszületett a sportágba, hiszen édesapja, aki ötszörös bajnokként vonult vissza éppen a szakosztály győri megmentésén dolgozott, amikor Viktor a pályafutását kezdte. Az első igazi sprintere az egyesületnek, aki a 200 méteres távon a csapathajóban ért a csúcsra - a négyeseknek ő volt a vezérevezőse. Négy lánytestvér mellett nőtt fel, az itt megszerzett tudását is kamatoztathatja most, amikor az egyesültnél lányokkal foglalkozik. Homonnai Luca irányítása mellett lett 3-szoros ifi világbajnok.

Eredményei győri színekben: 2-szeres világbajnok, VB ezüstérmes, 2-szeres Európa-bajnok, EB ezüst- és 4-szeres bronzérmes, 9-szeres magyar bajnok

Csay Renáta az egyesület egyik ikonikus alakja, minden idők legeredményesebb maratonistája. Húsz éve ott van a világ élvonalában, nála több elsőséget a maraton világbajnokságon nem szerzett senki - és alighanem ez a rekord nagyon sokáig megdönthetetlen marad a vetélytársak számára. Itt kezdett sportolni, ma már a fia is magyar bajnok kajakos. Sztanity László irányításával kezdte pályafutását, és nála készül ma is. Imádja a kajakozást, az edzést, a versenyzést.

Eredményei győri színekben: 20-szoros maraton világbajnok és 9-szeres VB ezüstérmes, 13-szoros maraton Európa-bajnok és egyszeres maraton EB ezüstérmes, gyorsasági VB ezüst- és bronzérmes és kétszeres Európa-bajnok, 2-szeres Világjátékok győztes, 34-szeres magyar bajnok.

Fazekas-Zur Krisztina a klub történetének második olimpiai bajnoka, egyben az egyetlen a hölgyek közül, aki győri színekben meg tudta védeni olimpiai bajnoki címét. 2012-ben igazolt egyesületünkhöz, előbb Londonban majd Rióban ért a csúcsra a női kajak négyes tagjaként. Ő az egysület történetének legeredményesebb versenyzője a gyorsasági világbajnokság összesítése alapján. Az USA-ban él, és itt készül a versenyekre, a Bajnokok Útja Alapítványon keresztül a jövő reménységeit is támogatja.

Eredményei győri színekben: 2-szeres olimpiai bajnok, 4-szeres világbajnok, VB ezüstérmes, Európa-bajnok, EB bronzérmes, 4-szeres magyar bajnok

Douchev-Janics Natasa már öt olimpián járt, 3 aranyérmet szerzett emellett 19-szeres világ és ugyancsak 19-szeres Európa-bajnok - így a XXI. század kajaksportjának egyik legmeghatározóbb alakja. Kalandos körülmények között érkezett Győrbe, de itt otthonra talált - alázatos munkája, kitartása olyan példát mutat a fiatalok számára, amely csak követhető lehet. Kislánya születése után is képes volt arra, hogy visszatérjen a legjobbak közé, mert az edzéseken sem adja fel soha.

Eredményei győri színekben: világbajnok, 2-szeres Európa-bajnok, olimpiai 9. helyezett, 4-szeres magyar bajnok

Ha azt kérezi valaki, ki az, akinek a neve a legjobban egybeforrt a győri kajak-kenu sporttal, elsőként biztos, hogy Kadler Gusztáv nevét mondjuk mindannyian. Sportóként magyar bajnoki címeket szerzett és 1979-ben ötödikként zárt a világbajnokságon - sportvezetőként pedig alighanem sokáig utolérhetetlen eredménysorral büszkélkedhet. A 90-es évek elején előbb megmentette a bajba jutott szakosztályt, majd a legeredményesebb hazai klubbá tette. Irányítása mellett 1999-ben, 2007-ben és 2015-ben maraton világbajnokság házigazdája lehetett Győr, két évtizedig volt alelnöke a hazai szövetségnek, négy olimpián ő a magyar csapat vezetője. S hogy mi tette igazán büszkévé? "Arra vagyok a legbüszkébb, hogy rengeteg gyerek sportol nálunk, akik remekül érzik magukat a klubban. Hogy a nagy létszám ellenére is igazi családias egyesület a mienk, Győrben a kajak-kenu fogalom lett."