Virág, Kincső és Bálint Duisburgból üzent ellenfeleinek

A két válogató közötti időszakban rendezték Duisburgban a gyorsasági szakág második Világ Kupa futamát. Németországba egy, a megszokotthoz képest kisebb létszámú magyar küldöttség érkezett - győri húzónevekkel. Szolnokon fölényesen nyert ugyanis mind Kopasz Bálint, mint a Balla Virág - Devecseriné Takács Kincső duó, így a három versenyző és a szakmai stáb elsősorban arra volt kíváncsi: a nemzetközi mezőnyhöz képest hol tartanak. Az eredmények minden várakozást felülmúltak, hiszen öt érmet, köztük két aranyat hoztak kajakosaink és kenusaink.

Virág, Kincső és Bálint Duisburgból üzent ellenfeleinek

Kopasz Bálint szerezte az első érmeit a magyar küldöttségnek. Nem volt könnyű dolga, hiszen KI 1000 és 500 méteren is olyan népes mezőny gyűlt össze, hogy senki nem juthatott tovább az előfutamból azonnal a döntőbe. A finálét mind a két távomn elvárta saját magától versenyzőnk, és ennek megfelelően teljesített. A döntőben aztán ezer méteren a harmadik, ötszázon a második helyen ért célba, így egyedüliként a férfiak közül mindkét egyes számban ott állt a dobogón. Mindkétszer a világbajnok Pimenta előtt. 

A kenus lányokra szombaton egy-egy döntő várt, miután előfutamukból mindketten győztesként - így középfutam nélkül kerültek a fináléba. Az olimpiai számban, azaz CI 200 méteren Devecseriné Takács Kincső állt rajthoz - és szerzett jó versenyzéssel egy bronzérmet. A hosszabbik távon, CI 500 méteren Balla Virág tempóját senki nem bírta végig, így övé lett a magyar csapat első aranya. és később a második is.

Női kenu párosunk ugyanis a vasárnapi döntőbe egy jól elkapott rajt után negyed hajóval haladt a kanadai egység mögött, aztán féltávnál ritmust váltottak, amit nem tudtak lereagálni a számot eddig uraló juharlevelesek. A célba pár tizeddel hamarabb értek a mieink, 1:51-es idejük a világ eddigi legjobbja. Edzőjük Szabados Krisztián pár éve mondta, hogy figyeljük meg, a tokiói olimpiáig 1:50 alá be fognak menni a lányok. Tavaly először futottak 2 percnél gyorsabb futamot, és most már az újabb álomhatár sincs messze - de ami ennél is fontosabb: nyertek és így látják, hogy mire lehetnek képesek.

Az ötödik érmet is Virág és Kincső hozta, CII 200 méteren harmadikként értek célba. A csapatban további két győri versenyzőnek drukkolhattunk. Erdőssy Csaba Ki 1000 méteren épp, hogy kicsúszott a B döntőből - a C-ben aztán a mezőny második felében zárt - majd vasárnap a férfi kajak négyesben immár nemcsak ő, hanem Erős Partik is bent ült. A fiatal csapat - Kós Benedek és Gecse Márton szerepelt még a kvartettben - az első- és a középfutamban is hatodik lett, a B döntőben pedig kilencedikként zárt.