Varga Dávid készíti fel a thaiföldi kenusokat

Thaiföld ötször nagyobb, mint Magyarország és hétszer annyian élnek ott, mint itthon. Évről évre többen utaznak nyaralni ide a világ minden pontjáról, de nemcsak a tengerpartja, Bangkok vagy pl. a filmekből is jól ismert úszó piac miatt, hanem mert olcsóbb, mint Hongkong vagy Szingapúr, jók a higiéniai viszonyok, lazábbak, mosolygósabbak az emberek és Dél-Ázsiában talán itt várják el a legkevésbé szigorúan a helyi kultúrához való alkalmazkodást. A turizmus mellett a világ sportjából is egyre markánsabb szeletet szeretnének, a nyári olimpiákról például eddig csak súlyemelésben, ökölvívásban és takewondo-ban szereztek érmeket - összesen harminchármat is - de egyre inkább nyitnak az eddig kevésbé népszerű sportok felé. A kajak-kenut kitől mástól, mint tőlünk magyaroktól szeretnék jól megtanulni - így került ki Thaiföldre versenyzőnk Varga Dávid, és menyasszonya Szilágyi Anett, akik néhány hónapja már a válogatott sportolók felkészítését segítik. Dávid mesélt az elmúlt időszak tapasztalatairól.

Varga Dávid készíti fel a thaiföldi kenusokat
- Maga a komplexum nagyon szuper ahol vagyunk, alkalmas síkvízi kajak-kenu és evezős versenyek lebonyolítására is, de tervezik, hogy szlalom világbajnokság rendezésére alkalmas pályát is létrehoznak. Mi a válogatott mellett vagyunk, akiknek januárban lesz válogató versenyük. Itt jelöljük ki a csapatot, akik indulhatnak majd a Világ Kupán, az ifi és u23 VB-n valamint az Ázsia játékokon. 
 
- Milyenek a mindennapjaitok, egyáltalán merre éltek, hogyan közlekedtek, mennyire szoktátok meg az ottani ízeket? 

- Rayong a hely neve ahol vagyunk, ez pályától mintegy fél órára található, és Bangkok sincs messze, alig két óra ide. Kaptunk egy robogót használatra - persze eleinte fura volt a fordított közlekedés, de azért hamar bele lehet rázódni. Nagyon sok csípős ételt esznek de erre is megtaláltuk a megoldást, mert a közelben rengeteg jó étterem található. Az időjárás ezekben a hónapokban változó, de azért a pulóver nagyon ritkán kerül elő a szekrényből.
 
- Mennyire tudjátok már a thai nyelvet, egyáltalán mennyire van rá szükség?
 
-  Szerencsére ahogy vártuk, az angollal jól lehet boldogulni, a helyi nyelvből pedig mar tudunk pár dolgot - pl. számokat, köszönni, és az edzéseken az indítás is megy. Nagyon fontos számukra, hogy a gyerekek beszéljenek angolul, így például egy dél-afrikai angol tanár segíti őket napi foglalkozás keretében. 
 
- A kajakozás és a kenuzás iránt is ennyire nyitottak?
 
- Abszolút. Nagyon kíváncsiak mindenre. Már részt vehettünk egy négy napos edzői konferencián is, ahol felkértek minket előadónak is. De abban is látható, hogy mennyire segítőkészek, és mennyire próbálják könnyíteni a munkánkat mindennel, amivel csak tudják, hogy például azt kértük, hogy az alapozó időszakban szeretnénk, ha a versenyzők hosszabbakat eveznének. Azonnal kerestek hozzá egy alkalmas folyót, így el is tudunk utazni az ország északi részére edzőtáborba. 
 
- Milyen visszajelzések vannak az eddig elvégzett munkáról?
 
- Így utólag nagy élmény az tapasztalni, hogy a gyerekek kezdenek ráérezni arra, hogy olykor olykor bizony ki kell lépni a komfort zónából az edzéseken a fejlődésük érdekében.Nekünk pedig nagy örömet jelent, hogy ennek a fejlődésnek részesei lehetünk, legutóbb pl. a kétezres felmérőn 12 versenyző javította meg az egyéni csúcsát. A női kajakosok sokszor edzenek együtt a férfi kenusokkal, velünk volt néhány edzésen egy olimpiai bronzérmes brazil para kajakos, és néha mások is csatlakoznak hozzánk. Szóval élvezzük velük a közös munkát.  
 
   
- Túl vagytok már az első versenyen?

- Igen, novemberben itt rendezték a para kajak kenu számára az Ázsia bajnokságot, ahol az egyik versenyzőnk olimpiai versenyszámban bronzérmes lett. A versenyen fokozta az izgalmakat, hogy egy iráni versenyző korai rajtja miatt meg kellett ismételni a futamot, de a második körben is sikerült újból érmes pozícióba kerülnie a versenyzőnknek úgyhogy ez külön öröm volt számunkra.

- Mikor látunk titeket újra itthon?
 
- Egy évre szerződtünk, és ahogy sejtettük az a legnehezebb, hogy tavaszig egyhuzamban itt vagyunk, addig messze leszünk a barátainktól, a családtól. De nagyon sokat tanulunk, tapasztalunk minden nap, így nem bántuk meg, hogy belevágtunk ebbe a kalandba. Az a terv egyébként, hogy a thai válogatott csapattal március környékén Budapestre érkezünk majd edzőtáborozni, ez úgy érzem a versenyzők és a mi szempontunkból is ideális megoldás.