Tériszonnyal a 124. emeleten

Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportjával edzőtáborozik Abu-Dhabiban fiatal kajakosunk, Mayer Keán is, aki tavaly Béke Kornéllal közösen világbajnoki címet nyert K-2 1000 méteren az ifjúsági világbajnokságon.

Tériszonnyal a 124. emeleten

Mayer Keán a helyzet magaslatán... egészen pontosan a 124. emeleten. Vajon mennyi idő alatt megy fel odáig a lift? A kép egyébként a dubaji Kalifa-toronyban készült, ami jelenleg a világ legmagasabb épülete. A wikipedia összeállítása szerint a fő tartószerkezet, 192 db 50 méter mélyre ásott pillér 45 ezer m³ vasbetonból áll. A teljes műhöz hozzávetőlegesen 330 ezer köbméter betont és 39 ezer tonna betonacélt használnak fel, 22 millió munkaóra alatt. 2004-ben kezdték el építeni és hat év alatt készült el.

A kajakkenusport.hu kérdezte versenyzőnket a lehetőségről.

Hogy jött az ötlet, hogy te is Abu-Dhabiba készülj?

Edzőm Borsodi Géza még tavaly megígérte, hogy ha jól sikerül a 2015-ös esztendő, akkor az utolsó ifjúsági évben, életemben először, elmegyünk a csoporttal meleg vízre. Sokáig úgy volt, hogy Mexikóban edzőtáborozunk, de ez különböző okok miatt nem jött össze. Ekkor az edzőm nekem szegezte a kérdést, hogy szeretnék-e kimenni Abu Dhabiba Kati néni csoportjával… Mint mondta szakmai és emberi okok miatt határozott így, de a végső döntést rám bízta. Én pedig éltem vele.

És milyen érzés, milyen élmény együtt készülni a nagyokkal?

Nagyon élvezem a velük végzett munkát! Nem mindennap és nem mindenkinek adatik meg, hogy világnagyságokkal készülhet öt hétig, ezért igyekszem minden pillanatát hasznosan eltölteni ennek a tábornak. Úgy érzem, sikerült beilleszkednem, bármivel fordulhatok hozzájuk, mindenki segítőkész. És én is próbálok hasonlóan profi módon dolgozni, ahogy ők ezt edzésről-edzésre teszik.

A 2016-os idényben mik lesznek a céljaid?

Szeretnék kijutni mind a gyorsasági, mind a maratoni világbajnokságra, s ha ez sikerül, akkor persze mindkettőn érmet szerezni.

Ha jók az információink, hamarosan párod, Béke Kornél is csatlakozik a csapathoz.

Igen, Kornél az utolsó, ötödik hétre jön ki, de párosozni biztosan nem fogunk, mert idén nem versenyzünk együtt. Az egyéni kétszáz métert kivéve minden számban indulok majd a rangsorolón, aztán majd az ott látottak és megéltek alapján az edzőmmel eldöntjük, hogy a válogatón mely számok élveznek elsőbbséget.