Sporttörténelmi győri sikerek Plovdívban!

Az olimpiai számok szempontjából minden idők legsikeresebb eredményével zárt klubunk a plovdívi Európa-bajnokságon. Eddig ugyanis a világ- és Európa-bajnokságok tekintetében soha nem nyertek versenyzőink négy olimpiai számban érmet, most ez sikerült. Eddig csak egyszer fordult elő, hogy kettőnél több olimpiai számban győri versenyzőt dobogóhoz szólítottak volna, 2006-ban az EB-n Racicében Kammerer Zoltán KII 1000 méteren arany, KII 500 méteren ezüstérmet szerzett, míg Benkő Zoltán KI 500 méteren tudott nyerni. Most négy versenyzőnk négy olimpiai számban is sikeres volt, hiszen nyert a női kenu párosunk ötszáz méteren Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső jóvoltából, és ugyancsak nyerni tudott KIV 500 méteren a magyar hajó, a negyedik beülőben Mozgi Milánnal. A sprintszámok pedig két ezüstérmet hoztak, hiszen előbb Horváth Bence, majd Devecseriné Takács Kincső nyert ezüstérmet. A nem olimpiai számokban Varga Dávid CI 5000 méteren fantasztikus versenyzéssel ezüstérmet szerzett, a csapathajóink pedig döntőztek. Dávid CIV 1000 méteren hatodik, Kammerer Zoltán KIV 1000 méteren a kilencedikként ért célba a magyar egység tagjaként.

Sporttörténelmi győri sikerek Plovdívban!

Az első aranyérmet Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső (edzőjük Szabados Krisztián) szállította. A mieinket a belgrádi Világ Kupán legyőzték a fehéroroszok, most azonban egyetlen percig nem volt kérdéses, ki a jobb az EB-n, a mieink nyerték meg a CII 500 méter aranyát. „A taktika az volt, hogy megyünk egy erős háromszázat, aztán kibírjuk az utolsó kétszáz métert. Jól elfáradtunk” – mondta Devecseriné Takács Kincső, az mkksz.hu-nak. „Nekem ez most elég kemény volt, az első négyszáz méter jó érzés volt, de az utolsó száz olyan lett, mintha egy teljes ötszáz métert kellett volna lenyomnom. Már nagyon vártam, hogy jöjjön a cél. Talán olyan jó időt nem evezetünk most, de a legfontosabb, hogy nyertünk” – tette hozzá Balla Virág.

Győzött a férfi KIV 500 méteres csapathajó is, azaz Nádas Bence, Tótka Sándor, Molnár Péter és Mozgi Milán. Ez első világverseny, amióta megváltoztatták az olimpiai távot, és Tokióban már nem ezer méter szerepel a programban.  „Nekem ez életem első felnőtt Európa-bajnoksága… és aranyérmes lettem. Nagyon boldog vagyok, úgy érzem, megérett ez az eredmény a válogató sok-sok ezüstje után” – mondta Mozgi Milán (edző: Tokár Krisztián), aki a válogató során már a VB csapathajó részvételét is kiharcolta, és valószínű a siker miatt a kapitány is marad ennél az egységnél.

Olimpiai távon szerzett nagyon értékes Európa-bajnoki ezüstérmet Horváth Bence (edző: Tokár Krisztián) is. Sprinterünk hatalmasat meccselt Rió olimpiai bajnokával, a brit Heath-el és csak célfotóval kapott ki. A mezőny többi tagja majd fél másodpercre volt tőlük. „Kicsit megpöcköltem a rajtgépet, tehát a startomon még lehet csiszolni, de ezt leszámítva nagyon jó pályát mentem. Senki sem verhetetlen, a világbajnokságon akár még az olimpiai bajnokot is legyőzhetem” – mondta a friss ezüstérmes Horváth Bence.

Devecseriné Takács Kincső C-1 200 méteren a táv háromnegyedéig meggyőzően vezetett, csak a végén szorult a második helyre a címvédő orosz Romasenko mögé, ami a világon először kenuzott 46 mp-cen belül. „Az első 100 méterem hibátlan volt, a vége nem, így tudom, hogy miben kell fejlődnöm a következő hetekben. Örülök ennek az ezüstéremnek, mert nagyon jó időt mentünk, az orosz ellenfelem a világ valaha mért legjobbjával győzött” – mesélte Devecseriné Takács Kincső.

Kammerer Zoltán húsz évvel első felnőtt EB érme után ezúttal nem volt versenyben a medálokért, a KIV-es magyar hajó ezer méteren a 7-9. helyért harcolt a féltávtól, és végül kilencedikként ért célba. Varga Dávid (edző: Szabados Krisztián) CIV 1000 méteren a magyar csapat tagjaként hatodik lett, majd vasárnap délután az 5000 méteres versenyben már egyedül állt rajthoz, ahol feltette a koronát a győri csapat teljesítményére. A borulástól sem mentes versenyben pár perc után versenyzőnk az élre állt, és meglépett a mezőnytől. Két km után a németek bajnoka csatlakozott hozzá. Az utolsó hossznál már biztos volt, hogy kettőjük közül kerül ki a győztes, Brendel volt a gyorsabb, Dávid azonban pályafutása egyik legnagyobb sikerét elérve az ezüstérmet szerezte meg. „Sokáig haladtunk az élen ketten, Brendel háromszor is indított és próbált ledobni vízről, de ezeket sikerült lereagálnom. Az utolsó egyenesre hagyta a döntést, ezúttal nem tudtam megverni. A verseny után odajött hozzám Sebastian, mondta, hogy nagyon kemény csatára kényszerítettem és gratulált, megpróbálok neki a világbajnokságon visszavágni” – mondta Varga Dávid a versenyt követően.