Prága után, Krakkó előtt ifjú szlalomosunk

Sérülés miatt nyolc hetet hagyott ki a felkészülésből Rácz Koppány, így élete első felnőtt szlalom Európa-bajnokságára úgy utazott, hogy elsősorban a saját elvárásainak kellett megfelelnie. A 36. és 43. helynél így talán sokkal fontosabb, hogy új tapasztalatokat szerzett, így már ezekkel felvértezve indulhat a jövő heti krakkói U23-as EB-n majd az azt követő szlovén Világkupán.

Prága után, Krakkó előtt ifjú szlalomosunk

A fő cél most Ivrea, 2021 májusában ugyanis Olaszországban rendezik majd az olimpiai seletezőt. Az idő pedig Kopinak dolgozik, hiszen a tavaly még junior korú kajakos most ismerkedik az U23-as és a felnőtt mezőnnyel. Büszkék lehetünk rá, hiszen már most megállja a helyét a legjobbak között, és ha a tokiói csoda nem is jönne össze, a párizsi játékokra már nagyon nagy tapasztalata és rutinja lehet a sok elvégzett edzésnek köszönhetően. Így aztán miért ne jönne össze? A prágai EB után nyilatkozott nekünk.

- Nagyon szeretem a prágai pályát, mert különleges a vízfolyása, nagyok a hullámok, így kell a sebesség is. Ha egyszer megállsz, akkor ott rengeteg időt benne hagysz a futamba, ez it az egyik legfontosabb

- Két futamot mentél, melyik sikerült jobban?

- Az első menetben igazából egy biztonsági pályát mentem, valószínű volt, hogy a középdöntőbe innen még nem tudok bekerülni, kíváncsi voltam, ez mire lehet elég. Majdnem négy tucatnyian voltunk a mezőnyben, és az első futamból a legjobb 20 jut tovább, és a 36. lettem. Ezután arra koncentráltam, hogy a második futamban megpróbáljak a legjobb tíz közé kerülni, ehhez kockáztatnom kellett. Sajnos a harmadik kaput elrontottam, így az ott összeszedett büntetésem miatt nem maradt esélyem továbbjutni.

- Mennyire tudtad ezután azt hozni a pályán, amit reméltél?

- A pálya közepe jól sikerült, de a végén megint kicsit hibáztam. Igazából a hármas kapu után tudtam, hogy ez a hajó már elment. Sajnálom, jobb eredményt szerettem volna elérni.

- Eléggé zaklatott volt a felkészülésed, a ujjtöréssel ebben a sportágban nagyon nem lehet edzeni, így sokat kellett kihagynod. Hogy vagy most, fáj még a kezed?

- Evezés közben nem fájt, de nyilván a felkészülésem azért így messze volt az ideálistól.

- Klubtársad Potocny Marcel az első futamot a 23., a másodikat a 11. helyen zárta. 

- Marcel szerintem nagyon jól teljesített, óriási pechje volt, hogy lemaradt a középdöntőről. 

- Mivel telnek most a napjaid?

- Tanulással. Most itt vagyok Szlovéniában, ide járok iskolába, ebben a tanévben fogok érettségizni. Szerencsére az itt május végén kezdődik, így a hónap elején az olasz Európa-bajnokság, ami egyben olimpiai selejtező is időben elkerüli. Itt kell jól teljesíteni.

- Addig mire lesz lehetőséged?

- Szeretnénk télen egy edzőtábort, de ez nyilván a koronavírus járvány alakulásától is függ. Jövő héten pedig Krakkóba utazom, ahol pénteken kezdődik az U23-as Európa-bajnokság. Ha minden jól alakul, összejöhet a középdöntő, de első éves vagyok a mezőnyben, így tudom, hogy sokat kell még fejlődnöm és edzenem. Október 16-tól pedig Lljubljanában lesz a Világ Kupa, ott is rajthoz állok majd.