Öt olimpiai számban is lesz felnőtt versenyzőnk a VB-n!

A korábbi évekhez képest több, öt olimpiai számban is érdekelt lesz a racicei felnőtt világbajnokságon a Graboplast Győr, hiszen Horváth Bence (KI 200m), Devecseriné Takács Kincső (CI 200m, CII 500m), Balla Virág (CII 500m), Fazekas-Zur Krisztina (KIV 500m) és Mozgi Milán (KIV 500m) is kiharcolta a részvétel jogát a válogató versenyeken. Bár néhány szétlövés illetve a maratoni világbajnokság válogatója még hátra van, már most majdnem két tucatnyi győri kajakos és kenus vívta ki a jogot, hogy világversenyen képviselje az egyesületet. Ebből az apropóból kértük Kadler Gusztávot, a klub elnökét, hogy értékelje a csapat eddigi teljesítményét.

Öt olimpiai számban is lesz felnőtt versenyzőnk a VB-n!

- Ez az év is olyan, mint a legtöbb, ami az olimpiai játékok után következik. Itt készülnek mindig új stratégiák, itt próbál meg mindenki egy kicsit kísérletezni és itt indulnak el olyan folyamatok, amelyek eredményei nem feltétlenül azonnal jelentkeznek. Éppen ezért ezeknél az éveknél nagy várakozásokkal tekintünk a versenyek elé, mert hozzánk hasonlóan más országokban is kipróbálnak új módszereket, a csapathajóknál itt frissítenek azok, akik eddig a legjobbak közé tartoztak, és többnyire itt kapnak lehetőséget először azok, akikre négy év múlva építeni szeretnék a válogatottakat. Úgyhogy nagyon érdekes év elé nézünk.

- Látható már most a kialakult mezőnyökön, hogy változott az olimpiai program?

- Igen, a legfontosabb változásokat most éppen az olimpiai program változása hozta. A női kenu bekerülésével jelentősen átalakul a többi szakág is. Szerencsére az érintettek belátták, hogy a férfi kajak kétszáz páros kikerülése miatt érdemes a férfi csapathajó távját lerövidíteni, így tulajdonképpen a 12 versenyre úgy készülhetnek a versenyzők, hogy mindenki 2-2 számra koncentrál. Ebből a legrosszabbul most a férfi kenusok jártak, hiszen számukra a sprint táv kikerülésével megszűnt egy lehetőség, így ott sokaknak okozott komoly fejtörést, hogy lemondanak-e olimpiai álmukról, vagy megpróbálnak átállni 200 méterről ezer méterre, ami ezen a szinten nem egyszerű.

- Mi az, amivel elégedettek lehetünk Győrben?

- A mi szakosztályunkban továbbra is az a fontos, hogy a tapasztalat és a fiatalság egyszerre legyen jelen, hiszen nemcsak a példaképekre van szükség, hanem a jövő reménységeire. Éppen ezért arra törekszünk, hogy minden szakágban meglegyen ez az egyensúly. Nagyon jó látni azt, hogy a rutinos, sok csatát megélt versenyzőink milyen lelkesedéssel és intenzitással vetik bele magukat a munkába, és azt is, hogy a fiatalok közül néhányan már a felnőtt csapatban is helyet követelnek maguknak.

- Ez a tavasz eddig elsősorban a női kenusokról szólt.

- Az, amit Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső produkált, az előtt mindenki megemeli a kalapját. Szabados Krisztián irányítása mellett versenyeket nyertek, rekordokat döntöttek, idehaza nem tudta velük senki se felvenni a versenyt, és a nemzetközi mezőnyben is kevesen vannak, akik ennyire jók lennének. Persze a vizsgák most jönnek, hiszen Kincső 2-2 számban indul az EB-n is és a VB-n is, Virág pedig mindkét felnőtt versenyen párosban állhat rajthoz, de emellett három számot visz az U23-as VB-n is. Tokió még nagyon messze van, de az arra felé vezető úton indultak el, az biztos. 

- Régen volt ennyi versenyzőnk a különböző korosztályokban a csapathajókban.

- Ezt is a pozitívumok közé írhatjuk fel, hiszen a magyar kajak-kenu erejét mindig is megmutatta, hogy milyen nehéz bekerülni a csapathajókba. Az, akinek ez sikerül, az mindig éremeséllyel szállhat vízre. Nekünk minden világversenyen lesz vagy már volt versenyzőnk a csapathajóban, és erre nagyon büszkék vagyunk. Kammerer Zoltán vagy Fazekas-Zur Krisztina nyilván ma már mindenféle eredménykényszer nélkül vág neki a szezonnak, de mindketten odaértek világversenyre most is. Így aztán a felnőtt VB-re megint népes küldöttséggel készülhetünk. Horváth Bence és Mozgi Milán mindkét válogatón egyértelműen jelezte teljesítményével, hogy nélkülük ezekben az olimpiai számokban nem fogják elkezdeni a VB-t. Varga Dávid kenu egyes ötezer méteren volt ellenállhatatlan, és nagyon bízom abban is, hogy Szomolányi Máté párosban ott lesz majd a VB-n, hiszen az Európa-bajnokságról a hajójuk anyaghibája miatt maradtak le. Amikor pedig a felnőtt mezőnyről beszélünk nem mehetünk el Csay Renáta sikerei mellett sem, aki ismét megmutatta, hogy ő a legjobb ebben a szakágban, hiszen két aranyérmet is hozott az EB-ről.

- Mi a helyzet az utánuk következő korosztályokkal?

- A fiataloknál már vegyesebb a kép, ennek egyik oka éppen a korosztály váltás. Sokan léptek egyet előre az időben, és ilyenkor az első év mindig sokkal nehezebb. Mozgi Milánnak sikerült kettőt is ugrani, hiszen a felnőttek között is sikeres volt, de például a Takács - Krasznai kenu páros az U21-es mezőnyből jutott ki olimpiai számban az EB-re. Jó volt látni, hogy olyan gyerekek, akik eddig korosztályukban nem voltak reflektorfényben, helyet követeltek maguknak a legjobbak között. A felnőttekkel együtt már húsz olyan versenyzőnk van, akinek a zsebében ott lapul az EB vagy VB indulás, ez mindenképpen mutatja az egyesület erejét. Obert Ákosnak még le is kellett mondani az egyik kvalifikációjáról, hiszen a maraton után harcolta ki a síkvízi csapattagságot. Hogy jól döntött azt jelzi, hogy két olimpiai számban is odaért az ifjúsági világbajnokságra. Ugyanakkor azt is látni, hogy nem mindenki tudta elérni a maga elé kitűzött célt. Meg kell nézni, mi az, ami miatt ez a helyzet kialakult, hiszen minden versenyző fontos az egyesület számára, és a sikerélmények jelentik számukra a legnagyobb motivációt évről évre. Az eredmények mellett azonban legalább ennyire fontos a nevelés, hogy a versenyzők egy megfelelő szemléletet kapjanak. Egyszerre kell odafigyelniük az edzőinknek mindezekre, és ez egy nagyon szép feladat.

- Most, amikor beszélgetünk éppen a válogatott az Európa-bajnokságra indul, miközben Győrben talán nemcsak a sportszeretők égnek EYOF lázban. Ez lesz idén az egyetlen világverseny, ahol nem lesz ott győri versenyző.

- Nagyon hálásak vagyunk, hogy ott lehet a kajak-kenu az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, természetes, hogy megértettük, hogy mindössze hat fő képviselhet egy-egy országos a rendezvényen. Ez azt jelenti, hogy volt olyan szám, ahová még válogatót sem tudtunk rendezni, mert ahogy másoknak is nekünk is egy másik távon győztes versenyzőt kellett beneveznünk. Csak összehasonlításképp: az ifi VB-re a vezető országok 35-38 fővel vannak jelen, itt ez a mezőny csak a töredéke. Ráadásul a 15-16 évesek között mindig akad valaki a hazai mezőnyben, aki kimagaslóan teljesít - nos ide csak ők juthattak ki. Ezúttal nem volt köztük győri, de ettől függetlenül ugyanúgy szurkolunk nekik, és minden segítséget megadunk, hogy eredményesen szerepeljenek.