Négy bronzérem a szegedi Világ Kupáról

Nyolc versenyzőnk állt rajthoz a négy napos szegedi Világ Kupán, ahol már a jövő évi világbajnokság főpróbájaként több újítással is előrukkoltak a szervezők. A nézők helyszíni, televíziós és interneten történő kiszolgálása ismét utat mutatott a lehetséges jövőkép felé, miközben a vízen nem elsősorban az eredményesség, sokkal inkább a megfelelő egységek kiválasztásához történtő apró lépés volt a fő szempont. Így aztán voltak többen is, akiknek egyes versenyszámoktól kellett visszalépniük, és persze ugyanezen okból mások számára kinyílt az ajtó, hogy ők is bizonyítsanak. A Graboplast Győr versenyzői nagyszerűen szerepeltek ezúttal is.

Négy bronzérem a szegedi Világ Kupáról

Jól mutatkozott be Török Dávid a parakajakosok mezőnyében a szegedi Világ Kupán. Az előfutamában az ötödik helyről jutott tovább, majd a középfutamban eddigi idei legjobb idejét kajakozva a hetedik helyen zárt a 200 méteres sprint távon. Mindez a B döntőre volt elég, ahol hetedikként zárt Dávid.

Ugyancsak a hetedik helyet szerezte meg Gacsal Ákos, aki szolnoki Kugler Attilával egy hajóban végig kiegyensúlyozottan szerepelt KII 1000 méteren. Az egység az elő- és a középfutamból is a második helyről jutott tovább a rendkívül népes mezőnyből.

Remekül tért vissza a nemzetközi mezőnybe a világbajnok Hérics Dávid, aki Apagyi Leventével (Fémalk Bomba) KII 200 méteren jutott a döntőbe. A páros harcban volt a dobogóért, de olyan szoros volt a verseny, hogy a megszerzett hatodik hely is nagyon értékes.

Akinek a maraton OB után ezúttal is pechje volt, az Csay Renáta. Tizennyolcszoros világbajnokunk az új vonalvezetésű, két futaószakasszal is rendelkező  5 km-es távon indult, de már az első pillanattól kormányproblémái voltak. Jó pozícióból kellett feladnia a versenyt.

És akkor jöjjenek az érmesek.

Két-két bronzéremmle zárt Balla Virág és Devecsriné Takács Kincső a női kenuban, miután a két párosban megszerzett harmadik hely után CI 200 méteren Virág az ötödik, Kincső pedig a hetedik helyen ért célba. A versenyt a kanadai és orosz kenusok uralták, ők végeztek az első négy helyen. A párosok olimpiai távján 1 perc 55 másodperces idő sokkal jobb, mint tavaly ugyanekkor, a kanadai és kínai egység azonban gyorsabb volt. A 200 méteres bronznál a kínai hajó volt utolérhetetlen, de mint tudjuk nem most kell csúcsformában lenni.

Titkon érmet vártunk a férfi kajak négyesünktől (KIV 500m) - és meg is kaptuk. Mozgi Milánék épp, hogy lemaradtak az előfutamban az automatikus döntőbe jutástól, így vasárnap reggel tovább finomíthatták a mozgásukat. Ezen a két futamon ők diktálták a tempót, a döntőt viszont a spanyolok kezdték jobban, és a leginkább a szélső pályán a Kuli-Birkás-Dudás-Balaska egység tartotta velük a lépést, sőt 250 méternél már ők voltak az élen. Ezután indított a Mozgi-Tótka-Molnár-Somorácz kvartett, és hajszálra a másik magyar csapattal együtt ért a célba. Az első célbaérés még őket mutatta másodiknak, de aztán a visszajátszásnál kiderült, övék a harmadik hely.

A végére hagytuk a meglepetést. Erdőssy Csaba az ugyancsak U23-as korosztályban szereplő szegedi Nádas Bencével azért jutott szóhoz, mert a kapitány nem engedte a KIV-es tagjait más számokban indulni. Ahogy Hérics Dávidék, úgy Erdőssy Csabáék is meghálálták a bizalmat, nagyszerű versenyzéssel és remek tempót diktálva KII 500 méteren bronzérmet szereztek.

Folytatás egy hét múlva Duisburgban, a keretet a hét elején jelöli ki Hüttner Csaba szövetségi kapitány.