Negatívra változott az atipikus minta

Dr. Mohácsy Lénárd, kajakosunk, Horváth Bence ügyvédje közleményt adott ki a mai nap. Mindezt változtatás nélkül közüljük

Negatívra változott az atipikus minta

Ügyfelemtől Horváth Bencétől a 2016. július 22. napján reggel levett vérminta vizsgálati eredményét, szóban többször, és írásban is kértük a Magyar Antidopping Csoporttól, akiktől azt a választ kaptuk, hogy az ügyben válaszolni jogosultak Rióban vannak, a megkeresésünknek jelenleg nem tudnak érdemben eleget tenni. Ez az a vérminta, amit az osztrák labor, további megerősítő vizsgálat elvégzése érdekében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) központjába küldött.   

Közben, a vizsgálat alá vont vérminta vonatkozásában, a nemzetközi doppingvizsgálati eredményeket nyilvántartó rendszer online felületén, az inkriminált vérmintát illetően megváltozott az eddig bejegyzett eredmény, ugyanis 2016. augusztus 10. napjától a felületen a vizsgálat eredményeként az olvasható, hogy negatív. Szerettük volna, ha erről a Magyar Antidopping Csoport is nyilatkozik, azonban megkeresésünkre továbbra is azt a választ adták, hogy csak az olimpiát követően áll módjukban a részletes írásbeli válasz megküldése.

Amennyiben a fenti vérvizsgálat végleges eredménye negatív lesz, akkor megállapítható, hogy ügyfelem dopping vétséget nem követett el, és annak tisztázása, hogy esetlegesen a rá vonatkozó etikai, vagy fegyelmi szabályokat megszegte-e, és ezzel fegyelmi vétséget követett el, a fegyelmi eljárás feladata lesz, bár álláspontom szerint az eddig rendelkezésre álló bizonyítékok, a fenti vizsgálati eredménnyel együtt, jelenleg ezt minden kétséget kizáróan nem támasztják alá.  

Sajnos, azonban egy esetleges sikeres fegyelmi eljárás sem adhatja már vissza ügyfelemnek az olimpián történő szereplés lehetőségét.