Natasa Kínában kezdi edzői pályafutását

Ziacso városában tölti a mindennapjait Douchev-Janics Natasa. Háromszoros olimpiai bajnok versenyzőnk a napokban a Nemzeti Sportnak nyilatkozva elmondta, a legfontosabb számára az volt, hogy kislánya, Milana is jól érzze magát Kínában. Miután úgy tűnik jól sikerült a beilleszkedés, így Natasa férje mellett edzőként is kamatoztathatja az elmúlt évtizedekben megszerzett tudását. Mindez azt jelenti, hogy kajakosként várhatóan idén nem indul legendánk versenyen.

Natasa Kínában kezdi edzői pályafutását

"Nem mondtam le a folytatásról, de idén biztosan nem tudok versenyezni. Az olimpiát követően még minden a tervek szerint zajlott, egy háromhetes pihenő után újra elkezdtem edzeni. De nem sokkal később súlyos betegséget diagnosztizáltak nálam, és novemberben meg kellett műteni. Nemrégiben újrakezdtem az edzéseket, de a műtét jelentősen visszavetett. Futni tudok, de minden más nehezen megy. A minap, ha nem is őszintén, de nevettem magamon, amikor húsz kilóval fekve nyomtam – rendszerint százhússzal szoktam… Egy ideig még reménykedtem, hátha utolérem magam, de a jelenlegi fizikai állapotomat látva már kijelenthető: nem tudok megfelelően felkészülni a szezonra. Az elmúlt időszakban hoztam egy másik fontos döntést is. A férjem klubedzői ajánlatot kapott Kínából, és miután folytatni akarja az edzői karrierjét, szeretett volna élni a lehetőséggel. Tartozom annyival neki, hogy támogassam, nem volt kérdés, hogy kislányunkkal együtt követjük. Mindezt a győri klubom vezetőivel is megbeszéltem, majd a szövetséget is tájékoztattam minderről. Időközben pedig úgy alakult, amellett, hogy edzek, a férjem mellett egyfajta segítőként is dolgozom. A végzettségem megvan hozzá, lehetőségként mindig is ott volt, hogy egyszer kipróbáljam magam ebben a munkában. Otthon, Magyarországon annyi edző van, hogy erre nem sok esélyt láttam, de a kínaiaktól lehetőséget kaptam. Egy hete érkeztünk, máris egy edzőtáborban vagyunk Kína déli részén, közel a vietnami határhoz. A férjem írja az edzéstervet és irányítja a tréningeket, én pedig asszisztálok neki. Egy iskola alkalmazásában állunk, amelyben több korosztály többféle vízi sportot űz. Mi ezer méteren versenyző felnőtt férfi kajakosokkal foglalkozunk, én elsősorban a technika csiszolásáért felelek. A következő hónapok eldöntik, tudom-e még az általam elvárt magas szinten folytatni a kajakozást. Nem vagyok már fiatal, a szülés és a gerincműtétem utáni visszatérésekből pedig tudom, a szervezetem nem reagál túl jól a hosszabb kihagyásokra, emellett fejben sem könnyű megélnem, hogy nem tudok rendesen mozogni. Ha mindezek ellenére az egészségi állapotom lehetővé teszi, nem fejezem be a karrieremet, és újra megpróbálok bekerülni a válogatottba…" - nyilatkozta sportolónk az NSO-nak.


Douchev-Janics Natasa négy éve igazolt Győrbe. Az elmúlt időszakban többször is láthattuk, hogy kiváló képességei mellett melyek azok az emberi és sportemberi tulajdonságai, amelyek a nehéz helyezetkből is megmutatták számára az utat újra és újra a csúcs felé. Büszkék vagyunk arra, hogy ebben az időszakban világbajnoki címet szerzett, sikeresen megvédte a helyét a magyar válogatottban és az olimpián képviselte klubunkat. Tudjuk, hogy meg fogja találni a számításait és ha tanítványai is képesek azt a mennyiségű munkát elvégezni, amit korábban saját magától elvárt, akkor biztos, hogy az eredmények sem maradnak el. A Graboplast Győr tiszteletben tartja legendájának döntését, így Natasát támogatni tudjuk akkor is, ha később versenyzőként újra hajóba ül majd, és természetesen akkor is, ha erre bármilyen okból már nem kerül sor.