Moszkvát is meghódították a győri maratonisták

A tavalyi törölt szezon után idén végre a maratonisták is megmutathatták magukat, és megrendeték számukra az első rangos versenyt. Sajnos a koronavírus delta variánsának terjedése miatt több nemzeti szövetség törölte az oroszországi útját, így nem tudtak minden számban Európa-bajnoki címet osztani. Így történhetett, hogy egy sporttörténelmi pillanat végül kettős Európa Kupa sikerrel zárult. Az ugyanis szinte példa nélküli, hogy egy világversenyen édesanya és gyermeke egyszerre szerezzen aranyérmet. Márpedig Moszkvában ez történt, ahol nemcsak Csay Renáta, hanem az immár 17 esztendős Kolozsvári Brúnó is felállhatott a dobogó legmagasabb fokára.

Moszkvát is meghódították a győri maratonisták

Mindkét siker a páros versenyek hozták, Csay Renáta Czéllai-Vörös Zsófival nyert a csonka mezőnyben, míg fia Brúnó Mitring Olivérrel egy hajóban ülve diadalmaskodott az ifik 22 km-es versenyében. De nemcsak ők hoztak Európa Kupa érmet, hanem a tatai Bolehradsky Szilveszterrel párban evező Varga Olivér is, aki ugyancsak K2 ifiben lett harmadik.

A többi érmet már hivatalosan is az Európa-bajnokságról hozták a mieink. Czéllai-Vörös Zsófia mindjárt kettőt is, a sprintversenyben harmadik, míg a 26 km-es távon a második helyet zsebelte be. Három számban is éremeséllyel indult Boros Adrián is, aki a sprintversenyben egy bronzéremmel nyitott, majd a 30 km-es férfi K1-ben úgy lett negyedik, hogy a zsűri egy órán át vizsgálta a magyar delegáció óvását. Adriánt ugyanis az utolsó egyenesben a franciák sportszerűtlenül akadályozták, de miután a négy fős élbolyt a portugál Ramahlo vezette, a bírák úgy látták mögötte el lehet vezetni az ellenfél hajóját. Az erősen vitatható ítélet után Adrián párosban a dunaújvárosi Máthé Krisztiánnal akarta feledtetni az elszalasztott lehetőséget - és a vártnál emlékezetesebb lett a futam. A páros hajója ugyanis megsérült, így ömlött be a víz a hajó elejébe. Kétszer is meg kellett állni javítani - ragasztani, de persze nem létezett tökéletes megoldás. Ilyen körülmények között, több, mint egy órán át megkűzdve az elemekkel a hamradik pozíció megtartása több, mint bravúr. A számban debütált a felnőttek között a magyar bajnok Erdélyi Tamás - Őry Zsombor (Lágymányos) párosa is, de a nagy melegben nem tudták tartani az elsősorban a gyorsasági futamokra készülő ifjoncok a rutinos élmezőnnyel a lépést, hatodik helyük így is szép eredménynek mondható. Az ifik között Kolozsvári Brúnó egyéniben már EB érmet szerzett, a szombati programban másodikként ért célba magabiztos versenyzéssel.