Minden rekord megdőlt Brandenburgban!

Minden idők legsikeresebb világbajnokságát zárta a magyar maraton válogatott, amely a brandenburgi viadalon összesen 14 aranyérmet szerzett a lehetséges 17-ből, emellett további 8 ezüst- és 4 bronzérmet szereztek versenyzőink. A sportág győri legendája, Csay Renáta újabb rekordot adott át a múltnak, hiszen egyéniben és párosban is nyert, ezzel 1999 óta immár a tizennyolcadik vb-címét szerezte meg. Korábban ennyi aranyat egyetlen más sportoló sem szerzett a szakágban.

Minden rekord megdőlt Brandenburgban!

Péntektől vasárnapig Németország volt a házigazdája az idei világbajnokságnak, ahol már az első pillanatban kiderült: a tavalyi győri vb extra televíziós közvetítését nem próbálják meg felülmúlni a brandenburgiak. Így aztán a vízen jött az utolérhetetlennek tűnő teljesítmény – méghozzá a magyar válogatottól.

A felnőttmezőnyben a kenus lányoknál Lakatos Zsanett imponáló fölénnyel védte meg világbajnoki címét. A fiúkenuban óriási drámák voltak. Kövér Márton ugyan egyéniben lemásolta a tavalyi vb-n aratott sikerét, és most is az utolsó 400 méteren robbantott és lépett el spanyol riválisától, párosban viszont minden idők egyik legnagyobb versenyét láthatták a nézők. A címvédő Kövér–Dóczé Ádám páros ugyanis néhány hete bajba került, a győri születésű sportoló lábát törte, így kérdéses volt az is, hogy egyáltalán rajthoz állhatnak-e Brandenburgban. Nos, Dóczé lábáról ugyan lekerült a gipsz, de fél óra után már majdnem negyven másodperc hátránnyal az ötödik helyen lapátolt az egység. És amire kevesen számítottak: innen nyert a címvédő. Dóczé lába jól bírta a futást, a hajrában pedig lerázták magukról a többieket, így övék lett az aranyérem.

A kajakosok sem akartak lemaradni a kenusok mögött, a férfiaknál a Boros Adrián–Solti László páros hatalmas hajrával ezúttal az ezüstig jutott. A nőknél a királynőt kétszer is megkoronázták. Csay Renáta egyesben Kiszli Vanda, párosban a KSI-s Bara Alexandrával a dél-afrikai duó előtt nyert úgy, hogy végig kontroll alatt volt a futam, ugyanakkor az utolsó hosszra is együtt érkezett a két éllovas. A győri Graboplast VSE versenyzője mindkét esetben nyert, ezzel szombaton utolérte, vasárnap pedig meg is előzte Csabai Edvint az örökranglistán, hiszen húszéves nemzetközi pályafutása során a 18. világbajnoki aranyérmet szerezte.

Egyesben pedig nem ígérkezett könnyűnek a siker, legalábbis ezt nyilatkozta a győri kiválóság a szövetség honlapján.

„Kezdődött azzal, hogy az időjárás nem volt kegyes hozzánk, ráadásul nem szeretek tavon versenyezni, nagy hullámok voltak, nagy szél volt, és én nem vagyok olyan nehéz versenyző, ilyen körülmények között elfúj a szél. Szóval nem voltam lelkes a rajt előtt, de a végére minden jó lett. Köszönet Vandának, hiszen nagy segítség volt, hogy tudtuk egymást váltani a verseny során" – idézte az újdonsült rekordert az mkksz.hu.

A korosztályos futamokon is tarolt a magyar csapat, hiszen az U23-as egyéni számokban mindhárom versenyt a mieink nyerték. Ebben a mezőnyben a győriek közül a kenus Balla Levente a második helyen végzett, akárcsak az ifjúságiak között a győri Erdőssy Csaba. Mindkettőjüket egy másik magyar versenyző előzte csak meg. Erdőssy Mayer Keánnal párban is harcban volt az éremért, és végül a harmadik helyen befutva bronzéremmel térhetnek haza. A hatodik győrinek ehhez  kis szerencse hiányzott, Németh Benedek az ifi kenus mezőnyben a negyedik helyen végzett.