Minden 200 egyes a miénk a Világ Kupán

A héten lehet megszerezni a hiányzó kvótákat a riói olimpiára. A magyar csapat a tavalyi VB-n 6 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 kenus kvótát szerzett, vagyis a lehetséges 18-ból 15-öt.

Minden 200 egyes a miénk a Világ Kupán

A maximális szám már nem lesz meg, a hölgyeknél ugyanis nincs lehetőség arra, hogy a hatodik kvótát is megszerezze a csapat, a két hiányzó férfi kajakos kvótáért viszont hárman, köztük versenyzőnk, Horváth Bence is elutazik Duisburgba.

„Soha életben nem mentem egyest, főleg nem egy kvótaszerző versenyen. Nem is álmodtam arról, hogy idén ez az én feladatom lesz. Lehet, hogy merész kijelentés, de ennek ellenére, ha már kijutottam, szeretném megszerezni a kvótát” – nyilatkozta az előtte álló feladatról Tokár Krisztián tanítványa a szövetség holnapjának, az mkksz.hu-nak.

Kvótát ezúttal az szerezhet, aki párosban nyerni tud, egyesben pedig első, vagy második helyen fut be. Erre a magyar csapatnak három esélye van, hiszen Horváth Bence a 200 méteren, Dombvári Bence az 1000 méteren egyesben áll rajthoz, és a hosszabb távon párosban a Dombvári-Hufnágel duó is esélyes lehet. Természetesen ha mind a három hajó kvótát érő helyen fut be, akkor is csak kettő kvótát szerezhet a csapat.

Az olimpia kvótaszerző versenyt követően péntektől Világ Kupát rendeznek a német városban, magyar szempontból azok a versenyszámok lesznek a legérdekesebbek, amelyek a válogatási elveknek megfelelően olimpiai válogatónak is számítanak. Férfi C-II 1000 méteren, valamint a két női kajak egyes versenyszámban már most eldőlhet, hogy ki indulhat augusztusban az olimpián - így Douchev-Janics Natasa ha ismét legyőzi Lucz Dórát. Keresztbe verés esetén mindhárom számban május 25-én, Szegeden lesz a szétlövés.

A többi számban júniusban lesz Szegeden a második válogató. A duisburgi Világ Kupán Natasa mellett Devecseriné Takács Kincső is rajthoz áll, női kenu egyes 200 méteren.

A pótkvalifikáció csütörtöki-, valamint a Világ Kupa szombati és vasárnapi döntőit élőben közvetíti az M4 Sport csatorna.