Máté története a Kisalföldben

Szomszéd Máté heti 10-12 alkalommal edz. Kenuzik, 15-20 km-es távokat fut, nem ritkán terepen, erdőben. Az izmait rendszeresen kettlebell golyókkal erősíti. A mozgássérült férfi nagy álma, hogy paralimpián képviselje hazánkat. Szeghalmi Balázs írása a Kisalföldben

Máté története a Kisalföldben

Máté szinte mindenhová kerékpárral jár, találkozónkra, a Kisalföld győri szerkesztőségébe is két keréken érkezett. Ennyi erőnléti sport mellett kikapcsolódással ér fel neki heti egyszer a tenisz. "Szeretem a labdás sportokat is, a teniszt a játék öröméért űzöm. Már-már rekreáció számomra" - kezdte mosolyogva.

Hosszú út

A 35 éves férfi élete hét éve változott meg gyökeresen. Vonatbaleset következtében vesztette el a jobb lábát térd alatt. A szörnyű pillanatokat hallgatni is sokkoló. Csoda, hogy életben maradt. Szerencsére fogták "fenn" Máté kezét. "Eleinte nehéz volt elfogadni a megváltoztathatatlant, piszkosul nehéz. Egyik nap még van lábad, aztán arra ébredsz, hogy már soha nem lesz. Időre volt szükségem, mire újra megtaláltam magam a történtek után. A szüleimnek és a sportnak köszönhetek mindent" - hallottuk.

"A baleset előtt is fontos szerepet játszott az életemben a mozgás. Reggel futottam, délután elmentem társastáncra, aztán este még fociztam egy jót a barátokkal. Öt éve viselek állandóan protézist a jobb lábamon. Hosszú folyamat volt az is, amíg megfelelő protézist kaptam, összecsiszolódtunk az `új lábammal´. A kettlebell golyókkal kezdtem újra sportolni. Ekkor fogadtam el magam ismét" - mondta a győri fiatalember, akinek akaraterejéből erőt gyűjthetünk a mindennapok küzdelmeiben. Máté közben a felsőoktatásban is letette a névjegyét, szociológia és nemzetközi tanulmányok szakon két oklevelet szerzett.

Indulni a paralimpián

"2017 elején kezdtem el kocogni egy speciális protézissel. Különösen dombon-völgyön át élvezem a futást. Tavaly áprilisban indultam egy görögországi terepfutó viadalon. Azóta még jobban elköteleződtem a sport mellett, tudom, hogy van keresnivalóm a nemzetközi versenyeken is" - közölte Máté.

A győri fiatalember álma, hogy részt vehessen a paralimpián kenuval. Az edzője, Németh Gergő szerint Máté gyorsan fejlődik, fél év alatt eljutott oda, hogy 8-10 km-es edzéseken végig tempót menjen. "A szó jó értelmében fanatikus a srác, a napi két edzést ki nem hagyná. Izgatottan várjuk az előtte álló versenyeket" - mondta Németh Gergő.

"Az összes edzésemet annak rendelem alá, hogy minél gyorsabb legyek a vízen hajóval. A Győri Vízisport Egyesületben kiváló közösségre találtam, rengeteget tanulok itt. Mindent megteszek azért, hogy napról napra jobb kenussá váljak" - búcsúzott Máté.

Forrás: Kisalföld

Ha többet olvasnál róla, keresd Máté blogját itt:

https://www.facebook.com/PirateTurtle/