Sajtótájékoztatót tartottunk a csónakház fejlesztéséről

Sajtótájékoztatón mutatta be egyesületünk vezetése a Vízitelep fejlesztéséről készült látványterveket. Mindez a várossal együttműködve, a Magyar Kajak-kenu Szövetség kiemelt sportág infrastruktúrális fejlesztésének keretében valósulna meg. A beruházás első forrása már rendelkezésre áll. A bejelentés mellett szó esett arról is, hogy elindul az új regionális akadémiai rendszer. Az észak-nyugati régió akadémiája 20-szoros világbajnokunk, Csay Renáta nevét viseli majd.

Sajtótájékoztatót tartottunk a csónakház fejlesztéséről

"Győr egy olyan minőséget képvisel a sportágban, ami mindig viszonyítási pontként szolgál" - kezdte beszédét Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke. Hozzátette: a kormány kiemelt sportág fejlesztési támogatása 2013 és 2020 között sok vízitelep megújítását eredményezte. Az általános tapasztalat az, hogy az élsport és a víziturizmus egymást segíti, így a kajak-kenu telepek és a kajak-kenu pontok erősítik a sportág népszerűségét. Schmidt Gábor felidézte, hogy ősszel jártak Dr. Dézsi Csaba Andrásnál a Polgármesteri Hivatalban, ahol megállapodtak a folytatásról. " Ezzel a Győri Vízisport Egyesület megint egy olyan mintát fog adni az országnak, hogy hogyan kell ezt nagyon igényesen, átgondoltan és jól csinálni - tette hozzá az elnök.A sajtótájékoztatón a városvezetés képviseletében Radnóti Ákos alpolgármester lépett a mikrofonhoz, aki Győr 750 éves évfordulója kapcsán kiemelte: a sport területén is szeretnének maradandót alkotni. Ehhez pl. az olimpiára készülő versenyzők számára ösztöndíjat adnak. Az új beruházás kapcsán kiemelte: örömteli, hogy nemcsak a sportolók, hanem a turizmus számára is mindez új lehetőségeket teremt a városban.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő nemcsak gratulált a klub eddigi eredményeihez, hanem arról is beszélt, hogy a kormányzati forrás, ami az MKKSZ rendelkezésére áll infrastruktúra fejlesztésre is lehetőséget ad, így azzal, hogy a szomszédos, önkormányzati tulajdonban lévő csónakház felé lehetőség van a bővítésre, illetve elindul a sportágban az akadémiai rendszer, egy új távlatokat nyithat a kajak-kenu előtt is.

A terveket Weisz Róbert szakosztályvezető, az MKKSZ reionális alelnöke mutatta be. "Először csak egy hajótárolóban gondolkodtunk, de aztán amikor bent jártunk a Polgármesteri Hivatalban, akkor Dr. Dézsi Csaba András polgármester bíztatott bennünket, hogy álomdjunk ettől nagyobbat" - kezdte beszédét a sportvezető, majd megmutatta az impozáns látványterveket. Eszerint a modern hajótároló mellett létrejönne egy fedett galériás rész is, ahol a szülők kulturált körülmények között várhatják az edzésen részt vevő gyermekeket, valamint egy multifunkciós épület, amely nemcsak a versenysport edzőtáborait, hanem a szabadidősportot és a turizmust is ki tudná szolgálni. Győrben ugyanis jelenleg nincs olyan pont, ahol a vizitúrázók ki tudnak kötni és akár felállíthatják sátraikat. De lehetne itt pl. csónakot is bérelni a jövőben. Mindez a várossal együttműködve, a Magyar Kajak-kenu Szövetség kiemelt sportág infrastruktúrális fejlesztésének keretében valósulna meg. A beruházás első forrása már rendelkezésre áll.A sajtótájékoztatón szó esett az új regionális akadémiai rendszerről is. Az Akadémia mind a hat régióban egy világklasszis nevét viseli - az észak-nyugati régiónak Csay Renáta. Húszszoros világbajnokunk elmondta: amikor 1989-ben lejött a csónakházba még csak nem is álmodott ilyen sikerekben gazdag pályafutásról, és már várja a közös munkát, hogy még több fiatallal szerettessék meg a kajakozást és a kenuzást. Az akadémiai program regionális vezetője Kadler Zsuzsa lesz, az elnökségből Sztanity László lesz az észak-nyugati régió mentora.

„2020-ban, a pandémia ellenére is sikeresek voltunk, sportolói létszámukat nem csak megtartani, de növelni is tudtuk, most mintegy 350-en kajakoznak, kenuznak nálunk" – értékelte a tavalyi évet Kocsis Róbert, a Győri Vízisport Egyesület elnöke. "A magyar bajnoki pontversenyben a klub első helyen végzett. Ezt az utat szeretnék folytatni, ebben hatalmas segítséget kapunk a várostól és a szövetségtől is" - tette hozzá.

A Győrplusz TV beszámolója az eseményről: