Kovács Katalin rekordja is veszélybe kerülhet

Tizennyolc világbajnoki aranynál jár Csay Renáta, a győri Graboplast VSE maratoni kajakosa, aki a hétvégén Brandenburgban tudott duplázni. Ennyi vb-elsőséggel a szakágban senki sem büszkélkedhet, az eddigi rekorder a visszavonulása után a magyar szövetség szakmai igazgatójaként tevékenykedő Csabai Edvin volt tizenhéttel. Szabó Gábor írása a Kisalföldben

Kovács Katalin rekordja is veszélybe kerülhet

„Nem ez volt az elsődleges célom, bár azért eljátszottam előtte a gondolattal, hogy nem lenne rossz összesítésben az élre kerülni. Sokkal fontosabb volt számomra, hogy visszavágjak egyesben a győri vb-n az első helyről letaszító riválisomnak, míg párosban a címvédés miatt volt fontos a győzelem" – kezdte Csay Renáta, aki szerint ezúttal egyesben volt nehezebb megszerezni az első helyet.

„A mostani versenyt egy tavon rendezték, ez pedig nem annyira a kedvencem. Itt azokat a csibészségeket nehéz »elkövetni«, amit az évek során elsajátít az ember. Sokkal nehezebben jönnek ki a különbségek. Nem véletlen, hogy a legtöbb számban nagyobb élbolyok alakultak ki. Párosban azért egyszerűbb, ha van egy társ, most is jól jött Bara Alexandra mögöttem, aki amikor látta, hogy egy kis kétely volt bennem, egyből jelezte, hogy gyerünk, csináljuk tovább, meglesz ez az arany. S igaza lett" – tette hozzá a győriek világklasszisa, aki még nem gondolkodik a visszavonuláson.

„Korábban tettem egy felelőtlen kijelentést, hogy a győri világbajnoksággal zárom le a karrieremet. Nos, ilyet többet nem teszek. Szinte biztos, hogy csinálom tovább. Volt már egyébként, aki megjegyezte, hogy talán most a sík vízen huszonnyolcszoros világbajnok Kovács Kati rekordját kellene megcéloznom. Ki tudja, lehet, hogy tényleg az kellene, bár ahhoz minimum öt év kell, az meg azért nem kevés idő" – mondta a 39 éves sportoló, aki nyilván akkor már a 29.-ért is vízre szállna, vagyis legalább hat évig kellene még versenyeznie.

„Mondjuk ez számomra nem jelentene gondot, mert a mai napig imádok kajakozni. Persze van, amikor nagyon fáradt vagyok, de ezt ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor a kisgyerek is elfárad a játékban, de másnap mégis játszik tovább. Így vagyok én is a kajakozással. Szóval amíg a családom támogat, jönnek az eredmények, s nem utolsósorban a sérülések is elkerülnek, addig csinálom. Azt is látom azonban, hogy jön a konkurencia, elég csak a mögöttem második Kiszli Vandára gondolni. Meglátjuk, meddig bírom velük a tempót, de most nem látom azt, hogy félre kellene állnom" – mondta végezetül Csay Renáta.

Edzője, Sztanity László is tanítványa hozzáállását emelte ki: „Kislány kora óta én edzem Renit, nyugodt szívvel kijelenthetem, ugyanazzal a lelkesedéssel edz még mai is, mint amikor elkezdte a kajakozást. Elsősorban ennek köszönheti, hogy a sportág koronázatlan királynője lett."

Forrás: Kisalföld