Kopasz Bálintról szólt az idei világbajnokság

Két olimpiai számban is világbajnoki címet szerzett a kanadai sprint VB-n Kopasz Bálint. Versenyzőnk előbb a K1 1000 méter trónjára ült vissza a tavalyi világbajnoki ezüstérem után, majd a szegedi Nádas Bencével olyan extra hajrát nyújtott K2 500 méteren, hogy a többiek csak a magyar páros hátát látták. A két győri kenus is kitett magáért, hiszen Takács Kincső tagja volt a VB bronzérmes négyesnek, míg Kiss Balázs C2 1000 méteren a 7. helyen végzett. Mindhárman hamarosan az EB-n újra bizonyíthatnak.

Kopasz Bálintról szólt az idei világbajnokság

Az olimpiai világ-és Európa-bajnok Kopasz Bálint a kettes pályáról rajtolt, és nagy riválisával, Fernando Pimentával karöltve hamar ellépett a többiektől. Bálint szinte az egész táv során valamivel a portugál előtt haladt, kiválóan osztotta be az erejét, és bár Pimenta nagyon jött a végén is, a győriek klasszisa, ha ugyan csak öt századmásodperccel, de előbb ért célba, megszerezve ezzel második világbajnoki címét. 

„Ez volt a nagy célom és nagyon boldog vagyok, hogy sikerült. – kezdte a közmédiának adott nyilatkozatát az immár kétszeres világbajnok. – A befutónál minimális volt a különbség, nem is tudtam nagyon, hogy megnyertem-e. Hatalmas csata, és különleges pálya volt ismét, hiszen végig egy hatalmas vasoszlopot néztem, és így nem foglalkoztam a külvilággal, egy versenyzőt se láttam. Ez brutál jó volt, olyan mintha otthon edzettem volna. Ahogy kiérkeztem láttam a szélviszonyokat, és hogy nem lesznek különbségek a pályán. A verseny eleji oldalhátszél segítette is a rajtomat, utána befordult szembeszélbe, de nem baj, szerencsére már többször bizonyítottam, hogy szembeszélbe is megállom a helyemet a 80 kilómmal, úgyhogy király!”

Az egyéni után másnap páros következett Nádas Bencével. Már az első rajtot is jól kapta el, de azt még visszalőtték, viszont a második indulás is remekül sikerült. Az első kétszázötven méter után a portugálok vezettek, őket követte szorosan az ausztrál, a magyar és a litván hajó. Egyre jobban jöttek fel a mieink, majd jött az utolsó száz méter, és tényleg nem túlzás azt állítani, hogy állva hagyták a komplett mezőnyt. A végén nagyjából fél hajónyi előnnyel, már a biztos siker tudatában haladtak át a célvonalon.

„Ez jelenti most a legtöbbet ezen a hétvégén. – kezdte a közmédiának adott nyilatkozatát Kopasz Bálint. -  Ez most a legértékesebb férfi szám, kétszázról és ezerről is sokan átjöttek ide, csupa nagy nevek. Elképesztő érzés, hogy meg tudtuk nyerni, ilyen könnyedséggel a végén. Az utolsó százon én már láttam, igaz, hogy a Bencének a hátát néztem, illetve azt, hogy precízen letudjam követni, hiszen az már félsiker. Érzékeltem, hogy elől, vagyunk, és az utolsó százon tényleg mesebeli volt, az a könnyedség, amivel indulni tudtunk és az a legnehezebb ezen a távon, mert már mindenkinek elsavasodik a keze. Napokig beszéltünk Bencével a taktikáról, ma délelőtt állt össze tökéletesen. Van jövője ennek a párosnak, örülök, hogy bevezették. A főszámom továbbra is az ezer egyes, de belefér a felkészülésbe az ötszáz páros is.” – mondta az olimpiai bajnok, aki Halifaxben a második, összeségében pedig a harmadik világbajnoki címét ünnepelhette.

Tokió után a férfi C-2 1000 méter is kikerült az olimpiai programból, természetesen a világbajnokságon így is erős mezőny állt rajthoz. Kiss Balázs és a paksi Hodován Dávid a döntőben a hetedik helyen zártak. A női négyes viszont odaért a dobogóra, a Bragato Giada, Balla Virág, Takács Kincső, Nagy Bianka-egység a kanadai és a lengyel hajó mögött harmadikként zárt. Kincső emellett C1 200 méteren is indult, de a roppant erős mezőnyben nem sikerült a döntőbe jutás számára.