Kopasz Bálintot az EB-n sem tudták megtörni a riválisok

A VB után az EB-n is két aranyéremmel zárt Kopasz Bálint, így ő volt a multisport Euópa-bajnokság egyik főszereplője. Versenyzőnk K1 1000 méteren és K2 500 méreren diadalmaskodott, így ahol indén elindult ott nyert. Első felnőtt érmét nyerte sprint világversenyen Erdőssy Csaba és Erdélyi Tamás, mindketten 1000 méteren a csapathajóban eveztek és értek oda a dobogó alsó fokára. A várakozásoknak megfelelően szerepelt Török Dávid (KL3 200m, 9. hely), Takács Kincső (C1 200m, 8. hely) és Kiss Balázs (C1 500 m, B döntő 1. hely) is, ők ezúttal nem tudtak beleszólni az érmekért folytatott csatába.

Kopasz Bálintot az EB-n sem tudták megtörni a riválisok

A királyszám Eb-címvédője igazi klasszishoz méltó győzelmet aratott, pedig ezúttal örök riválisa, Fernando Pimenta kezdett erősebben, féltávnál nagyjából egy hajóval evezett. A második ötszáz méteren azonban Kopasz is megindult, villámgyorsan ledolgozta hátrányát, majd faképnél hagyta az egyre fáradó portugált és magabiztosan védte meg Európa-bajnoki címét a királyszámban. Kopasz Bálintnak ez volt eddigi pályafutása ötödik aranya a kontinensviadalokon. 

"Nagyon boldog vagyok, hogy kijött egy csúcsszuper forma, pedig délelőtt úgy éreztem, hogy nyomott vagyok egy kicsit, elég magas volt a páratartalom. Viszont nagyon jó taktikát alkalmaztam, ennek nagyon örülök, ahogy annak is, hogy erős voltam fejben, ami nem könnyű minden ezer méteres versenyen. Ez a legnagyobb erősségem. Az utolsó kétszáz méteren olyat tudtam indítani, amivel megtörtem Pimentát. Hosszú évek óta versenyzünk együtt és kiismertem. Fantasztikus így zárni ezt az évet. Továbbra is büszke vagyok arra, hogy edzőmmel, édesanyámmal ilyen jól együtt tudunk dolgozni és megbízunk egymásban. Szeretnék még sok ilyen szép versenyzést, eredmény megélni vele" - hangzottak a győztes szavak Kopasz Bálinttól, akinek az aranyérmet Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, kétszeres olimpiai bajnok kajakos akasztott a nyakába.

Az új olimpiai szám, a Nádas Bence, Kopasz Bálint férfi K-2 500-as páros futama volt az általunk egyik legjobban várt verseny vasárnap. A németek (Frank, Florstedt) ijesztően elléptek a magyar hajótól, de Kopaszék ezúttal is ellenállhatatlanok voltak a táv második felében, és óriási hajrával nyertek, akárcsak a világbajnokságon.

"Nem változtattunk a taktikán a vb-hez képest, hiszen ott fantasztikusan működött. Megbeszéltük, hogy nem zökkent ki ebből senki, hiszen ezen a távon az utolsó száz, az utolsó ötven méter a legfontosabb" – mondta Kopasz Bálint.

Egyesületünk első érmeit a csapathajóban szerezte. A Mizsér Márk, Béke Kornél, Erdőssy Csaba, Erdélyi Tamás alkotta egység férfi K-4 1000 méteren a dobogó harmadik fokát csípte el, minimális különbséggel megelőzve a szerb kvartettet a bronzéremért folytatott harcban. 

"A szerbek elég jó finist tudtak jönni a végén, meglepődtünk rajta, de szerencsére még pont pár tizeddel még előttük voltunk, úgyhogy ennek nagyon örülünk" - mondta boldogan Erdélyi Tamás.