Kopasz Bálint, Takács Kincső és Kiss Balázs is nyert az első válogatón

Szegeden rendezik az év legfontosabb hazai versenyeit, így a felnőtt és U23-as korosztály számára is az első válogatót. Utóbbiak számára ez komoly fejtörést is okozhat, hiszen nekik a felnőtt világversenyek miatt a korosztályos EB és a második válogató az egy időpontban lesz, azaz aki az elsőt megnyeri és azután elutazik a kontinensviadalra, arra szétlövés vár majd, hiszen a második válogató győztese más versenyző vagy egység lesz. Kajakosaink és kenusaink idei premierje a gyorsasági szakágban is jól sikerült, hiszen Kopasz Bálint, Takács Kincső és Kiss Balázs is 1-0-ra vezet, vagyis egy hónap múlva egy újabb győzelemmel már zsebben is a repülőjegy.

Kopasz Bálint, Takács Kincső és Kiss Balázs is nyert az első válogatón

Pénteken Kopasz Bálint megőrizte a királyságot!

A K1 1000 méter volt a legfontosabb versenyszám a péntei programban, ahol újra összecsapott olimpiai bajnokunk az ezüstérmes Varga Ádámmal. Utóbbi nagyon bekezdett az elején, viszont a táv második felére elfáradt, így Bálint az utolsó métereken még ki is engedhetett. 

„Örülök, hogy ilyen jó formában kezdtem az évet, nem számítottam erre. Hónapok óta egyedül készülök, illetve a sevillai edzőtábor után volt egy komoly sérülésem, két hetet teljesen kihagytam. Az elmúlt napokban kezdett visszajönni az a forma, amit tavaly év elején is hoztam. Erős rajttal indítottam, majd egy 90 százalékos utazót mentem. Háromszázzal a cél előtt indítottam meg a hajót, az utolsó métereken pedig már egy kicsit kiengedtem, szoknom kell még a táv végét." - nyilatkozta versenyzőnk a célban.

Az első nap másik győri aranyát Takács Kincső szállította, aki C1 200 méteren diadalmaskodott. A korábbi években a szezon első szakaszában még Balla Virág volt a gyorsabb kettőjük közül, most azonban Kincső végig vezetve nyert. Sajnos ugyanezen a távon a párosban meg kellett elégedniük a második hellyel, szoros versenyben maradtak alul a Nagy - Bragato párossal szemben.

Még két nem várt ezüstérem jött az első nap, itt azonban már mindkettő kellemes meglepetés. Előbb az U23-as szezonra is készülő Erdélyi Tamás és a lágmányosi Mizsér Márk ért be másodiknak a célba K2 1000 méteren, ami akár EB indulást is jelenthet számukra, majd Kiss Balázs a kenusok 1000 méteres számában a Merkapt sportolójával, Fejes Dániellel szezett egy ezüstöt. Ahhoz képest, hogy ők ketten csak most térdeltek össze a futam előtt és a rövidebb távra készülnek kimondottan bíztató eredmény volt ez. A kajak párosoknál az elnyűhetetlen Kammerer Zoltán a szolnoki Gál Péterrel ötödikként zárt.

Két fiatal párosunk is ott volt a rajtnál K2 200 méteren. Közülük Mikó Áronnak közel volt a dobogó, de végül Kovács Gergővel (Vasas) együtt negyedikként értek célba. A mezőny legfiatalabb párosaként Tamás Gergő és Tóth Gergő számára s rutinszerzés volt a cél, a srácok két párost is megelőztek, így az előfutammal együtt ez bemelegítésnek is tökéletes volt az ifik versenye előtt.

Kiss Balázs első győzelme győri színekben

A szombati nap beszámolójának élére három kenus eredmény kívánkozik. Mindhárom érem, amiből kettőnek örülünk, egynél pedig kénytelenek vagyunk tudomásul venni, hogy most volt a mieinknél jobb. C1 200 méteren Kiss Balázs sikere azt mutatja: jól sikerült versenyzőnk felkészülése, így megtette az első lépést, hogy győriként szerepeljen világversenyen. A második válogatóban bízhat az immár ferencvárosi színekben induló Balla Virággal továbbra is remek párost alkotó Takács Kincső, akik alatt most nem repült a hajó, így Nagy Bianka és Bragato Giada a 200 méter után a C2 500 méteren is jobb volt náluk. ismerve Kincsőéket természetesen nem adják fel és harcban maradnak az indulásért. A harmadik helyet C2 500 méteren Rumi Gergő szállította, aki továbbra is a szegedi Molnár Csanáddal alkot remek párost. 

Sérülése miatt nem fűzött komoly reményt a hétvégéhez Erdőssy Csaba, az MTK-s Kulifai Tamással megszerzett ötödik helye (K2 500m) bíztató, hogy ha a sérülés rendbe jön, akkor szép eredményeket hozhat ez az év. Ugyanezen a távon Decsi Dorina 6. helyen zárt, ő a Kovács Katalin Akadémia kajakosával, Dráviczki Dórával együtt indult a versenyszámban. 

Az ifjúsági mezőnyben a férfi kajakosok hozták az érmeket a tájékoztató versenyről. K4 500 méteren másodikként zárt a Tamás Gergő - Tóth Gergő - Reisz Benedek (Újpest) - Tar Péter (Dunafüred) négyes, de ebben a futamban két fialak egység is rajthoz állt, a Taáp Tamás - Nyíri Donát - Pápai Bence - Ivancsó Tamás kvartett az ötödik, míg a Dömötör Benedek - Ferencz Bence - Mukus Balázs Zsolt - Kovács Ádám négyes a hatodik helyen zárt. 

Kiválóan teljesített Kolozsvári Brúnó is, aki előbb K1 1000 méteren a negyedik helyet szerezte meg, majd nem sokkal később K2 1000 méteren odaért a dobogóra a lágymányosi Kaed Dániellel egy hajóban. Mindkét döntőben volt még győri Brúnó mellett, egyéniben Mitring Olivér az ötödik, párosban Mukus és Kovács kilencedikként ért célba. Női ifi K1 500 méteren tizedik lett Gombás Alíz, C2 500 méteren negyedik Pálla Bálint és Nagy Zakariás, C1 500 méteren Pálla Bálint a hetedik helyet szerezte meg.

Vasárnap

A versenyműsor harmadik napján a K1 500 méter is Kopasz Bálint sikerét hozta, aki így a királyszám után a rövidebb távon is megnyerte az első válogatót. C1 500 méteren Kiss Balázs és Takács Kincső is egyaránt a negyedik helyen végzett, Rumi Gergő pedig a legfiatalabb kenusként került a döntőbe és szerezte meg a nyolcadik helyet. A nők K1 1000 méteres futamában Decsi Dorina a negyedik helyen ért célba. 

Az ifik K2 500 méteres távján Tamás Gergő és Tóth Gergő nagyszerű versenyzéssel a második helyen zárt. Az ifik C1 1000 méteres versenyében Pálla Bálint a 7., a K1-ben Mitring Olivér a 7., Tamás Gergő a 8. helyen végzett. 

A nap zárásaként K1 férfi felnőtt 5000 méteren 4. helyezést ért el Erdélyi Tamás, Kolozsvári Brúnó pedig hatodik lett, vagyis ő érte el az ifik között a legjobb  eredményt a 16 fős klasszisokkal teletűzdelt mezőnyben.