Kolozsvári Brúnó sporttörténelmi érmei a maraton VB-n

1998-ben Dél-Afrikában rendezték a maraton világbajnokságot. Az akkor már győri színekben induló világbajnok kenus, Kolozsvári Gábor ezüstérmet szerzett. Egy évvel később Csay Renáta Győrben megszerezte első világbajnoki aranyát. Öt évvel ezután megszületett első gyermekük Brúnó, aki idén kijutott előbb az EB-re, majd a maraton VB-re. Szombaton egyéniben ezüstérmet, vasárnap a váci Sellyei Csanáddal aranyérmet szerzett, így az ő családjuk az első a klub történetében, ahol apu és anyu után a gyermek is érmet hoz az ICF Kajak-Kenu világbajnokságról. Csay Renáta éppen a döntőjének a rajtjához állt be a hajójával, amikor Brúnó tiszteletére felcsendült a magyar himnusz.

Kolozsvári Brúnó sporttörténelmi érmei a maraton VB-n

Brúnóhoz hasonlóan két számban állt rajthoz Czéllai-Vörös Zsófia is. A felnőtt női mezőnyben a gyorsasági pályán rendezett futamon nem sikerült leszalámizni a mezőnyt, így a hajrához heten fordultak rá az utolsó kanyarra szinte egyszerre a futószakasz előtt. Remekül helyezkedett és jól futott magyar bajnokunk, csak itthoni vetélytársa Kiszli Vanda volt gyorsabb nála, aki a parton megszerzett előnyt a vízen is megtartotta. Zsófinak nagy csatát kellett vívni az ezüstérem megtartásáért, ez végül sikerült is, mert visszaverte a brit Broughton támadását.

A vasárnapi páros versenyen a címvédő Csay - Czéllai egysgnek ezúttal nem volt esélye a győzelemre. A rajttól úgy lőttek ki a hajók, mintha 200 méteres döntő lett volna, a fiatal Rendessy Eszter - Kőhalmi Emese páros diktálta a tempót és már az első forduló előtt komoly előnyt épített ki egy nagyobb társaság. A mi sárga hajónk nem volt közte, de Reniék megkezdték az üldözését az élmezőnynek. Amíg azonban elöl váltott vezetéssel egymást segítve haladtak a párosok, a mieinknek saját tempójukban szinte egyedül kellett tempót menni, a többi páros nem tudott ehhez szinte semmit se hozzá tenni. Amikor pedig néhányan leszakadtak és már csak hárman maradtak elöl, Zsófiék a második számú dél-afrikai egységgel üldözték az éllovasokat. De ezúttal nem sikerült őket befogni, így a páros a negyedik helyen ért célba.

Boros Adrián ezúttal mindkét egyéni számban rajthoz állt, és a roppant erős mezőnyben nagyszerűn teljesített. A rövid körös versenyben a 6., míg a klasszikus távona 8. helyen ért célba. Ettől is nagyobb reményeket fűzött a páros viadalhoz, ahol az EB után váltott, így klubtársával, Erdélyi Tamással vágott neki a távnak. Igazi háború alakult ki az első fél órában a vízen a dél-afrikai csapattal, valamint 2-2 francia és spanyol egységgel diktálták az élen a tempót. McGregorék aztán folyamatosan leszakadtak 20-25 méterre róluk, de a futószakasz végére mindig felzárkóztak, és magyar szempontból jól jött ki, hogy szinte mindig mindenki a stég menetirány szerinti jobb oldalál szállt ki, míg a mieink a balon. Az utolsó hosszú kör elején aztán a dél-afrikaiak már nem bírták a tempót, és nagyon úgy tűnt, hogy a címvédő franciákat honfitársaik majd segíteni akarják, ugyanis tesztelték a futószakaszt a mi oldalunkon is. Fordítva is jött ki a futószakasz a végén, de ez nem okozott gondot, sőt, az egyik spanyol egység ki is zállt az aranyért vívott versenyből. A hajrára a második helyen fordultak a mieink, amit óriási csatában meg is tudtak őrizni, így Boros Adrián első világbajnoki érmét szerezte győri színekben, míg Erdélyi Tamás felnőtt karierrjét egy VB ezüsttel nyitotta.

GRATULÁLUNK!!!!