Kocsis Róbert átadta az elnöki stafétát

Nem pályázott a Győri Vízisport Egyesület elnöki posztjára Kocsis Róbert, aki az elmúlt két évben vezette a közösséget - a jövőben az elsősorban a vízilabdáért felelős Ábrahám Csaba elnökként, valamint a kajak-kenu sportágért felelős Weisz Róbert azonos jogkörökkel rendelkező társelnökként viszi tovább az egyesületet. Az alábbiakban a leköszönő elnök összefoglalóját olvashatják.

Kocsis Róbert átadta az elnöki stafétát

Kedves Barátaim! Kajakosok és Kenusok! 

A Győri Vízisport Egyesület elnöki posztján változás történt. Úgy gondolom ez, az egyesület érdekeit szolgáló, a sportolókat segítő, az eredményességünket tovább javító változás, amelyet én kezdeményeztem. Mivel nem pályáztam a GYVSE elnöki posztjára, ennek hátterét úgy érzem, el kell mondanom nektek. Ismertek. Ami a szívemen, az a számon.

Két évig voltam az elnöke az egyesületnek, és nagyon büszke vagyok arra, hogy vezethettem azt a klubot, ahol sportoltam, válogatott versenyző lehettem, ahol felnőttem. A csónakház, az egyesület rengeteget adott nekem, hiszen amellett, hogy jó volt a közösség, komoly eredményeket értem el, sőt, a feleségemet is itt ismertem meg. Komoly érzelmi kötődésem van a sportolókhoz, szakvezetőkhöz is. Ezért is volt nehéz a feladat, hogy Guszti halála után átvegyem az elnökséget.   

Tudnotok kell, hogy Kadler Gusztáv és Weisz Róbert akkor keresett meg engem, hogy legyek az egyesület elnöke, amikor elindult egy szétválási folyamat. Arról volt szó, hogy a kajak-kenu valamint a vízilabda és a szinkronúszás külön-külön egyesületként folytatja. Természetesen csak a kajak-kenut vállaltam el, a felkérés is tulajdonképpen erre szólt. Sajnos túl hamar szükségessé vált, hogy beváltsam a Gusztinak tett ígéretemet, hogy viszem tovább az egyesület elnökségét.

Guszti búcsúztatása után decemberben ültünk le az egyesület dolgozóival, edzőkkel, versenyzőkkel, hogy megbeszéljük, milyen elvárásaink lennének egymással szemben. Sajnos a munkát a Covid-helyzet nagyban nehezítette. Az egyesület szétválása elmaradt. Utólag talán elmondható, nem is baj. Egyébként voltak fontosabb teendők. Egyrészt be kellett zárni a csónakházat, másrészt az olimpia lehetősége még ott lógott a levegőben, minden héten az aktuális helyzethez új stratégiát kellett készíteni, meg kellett teremteni a felkészülési lehetőségeket. 

A Covid helyzet azt is bebizonyította, hogy jól tudunk együtt dolgozni, Ábrahám Csabival, Weisz Robival. Láthatóvá vált, hogy nagyobb a súlya egy olyan egyesületnek, aminek több szakosztálya, versenyzője és eredménye van - ezért aztán amikor vége lett a Covidnak úgy döntöttünk, hogy maradunk együtt, nem kezdeményezzük a szétválást. Ám szakmailag külön munkát folytatnak a szakosztályok.  Ezt könnyen megtehettük, hiszen a két nagy szakosztály szinte semmilyen területen nem „fedi egymást”. Nincs a versenyzők, szakemberekközött átjárás, más létesítményeket használunk és eszköz használatban sincs azonosság. Azonban mindig jó volt az együttműködés, ha kellett segítettük egymást.

A biztos háttérnek, a nyugodt légkörnek, amit a szakmai munkához megteremtetünk, meg lett az eredménye. Külön büszke vagyok, most több gyerek kajakozik és kenuzik, mint a Covid előtt. Ráadásul annak ellenére tudtunk emelni a munkatársak bérén, hogy a városi támogatásunk a járvány miatt csökkent.

Nagyon jók az utánpótlás eredményeink, minden világversenyre kijutottak a versenyzőink, a hazai bajnokság remekül sikerült, megnyertük a pontversenyt 2020-ban és 2021-ben is ott vagyunk az elsők között. Az egész évre a koronát pedig feltette Kopasz Bálint, Takács Kincső és Balla Virág olimpiai szereplése. 

Tiszteletet és köszönetet érdemel, hogy az elmúlt két évben a Magyar Kajak Kenu Szövetség (MKKSZ) komolyan mellénk állt és támogatott minket. Az edzőink közül sokan, a különböző programok segítségével nyugodt körülmények között dolgozhatnak. Ráadásul az MKKSZ sok-sok millió Ft-tal támogatja azt a beruházást, ami a győri kajak-kenu további fejlődését és a szabadidősport kiszélesítését is jelentheti. Több szövetségnek a munkájára volt már rálátásom, de most ismertem meg a legprofibb és egyben leglelkesebb szakmai közösséget, amely munkájának eredménye már évtizedek óta a kimagasló olimpiai és világversenyeken elért eredményeken is meglátszik.   

És most akkor arról néhány szó, miért nem indultam újra az elnöki posztért. Úgy ítélem meg, a klub érdeke, hogy olyan emberek vezessék, akik jobban megtalálják a hangot a mostani városvezetéssel, és az országos érdekérvényesítésben is jók. Két remek elnököt kapott az egyesület.

Ábrahám Csaba remek kajakos volt,  ma is szívén viseli a kajak-kenu sorsát, az pedig neki köszönhető, hogy ma beszélhetünk győri vízilabdáról. Szívvel-lélekkel dolgozik értük, és kiváló kapcsolatokat ápol a városházával, építi az egyesületet.

Weisz Robert nagyon jó edző volt, a mostani kenus edző generáció is az ő műhelyéből került ki. Emellett nagyon jó szervező, és nagyon jó sportvezető, ezt a szövetségi munkájával, a korosztályos, a maraton, majd a paraválogatott élén is bizonyította már. Amióta visszajött Győrbe, még jobban látható, hogy milyen fontos munkát végez.  Az, hogy a nagy projektünket sikerül tető alá hozni, hogy a többszáz milliós beruházás megvalósulhat, az leginkább neki köszönhető. Ő dolgozott érte, ő lobbizott érte, ő terveztette-szervezte. Mindent szívvel-lélekkel csinál, ezért támogatom én is az elképzeléseit.

Jó kezekben lesz a GYVSE vízilabda szakosztálya Ábrahám Csabánál, mint elnöknél, és jó kezekben lesz a GYVSE kajak-kenu szakosztálya Weisz Róbertnél, a társelnöknél, aki egyben az MKKSZ alelnöke is, hiszen mind a ketten nagy munkabírású, elismert emberek. Ha egy vízilabdásnak gondja van, úgyis a Csabihoz fordul, mert ő fog neki segíteni, ha meg egy kajakos vagy kenus, akkor a Robinál jobb kezekben nem is lehetne. 

A döntésem után, hogy átadom az elnöki stafétát, felkértek arra, maradjak az elnökségben, amit szívesen el is vállaltam. Ezzel úgy érzem, elismerik azt a munkát, amit az elmúlt két évben végeztem. Ígérhetem, támogatóként, tanácsadóként segítem a két elnök munkáját, segítem kedvenc sportomat, kedvenc egyesületemet.

Az új elnököknek sok sikert kívánok a munkájukhoz.

Erőt, egészséget!

Kocsis Róbert