Kiváló eredmények a szegedi Világ Kupán

A Graboplast Győr 5-5 kajakossal és kenussal, valamint egy parakajakossal képviseltette magát a szegedi Világ Kupán. A verseny bebizonyította, hogy valamennyien jó eséllyel pályáznak majd három hét múlva a válogatón, hogy Európa- és/vagy világbajnokságon is képviseljék a magyar színeket. Az esemény egyik legeredményesebb versenyzője ismét Balla Virág volt, aki ezúttal két számban indult és mind a kettőben nyert, emellett részese volt egy sporttörténelmi pillanatnak is. Devecseriné Takács Kincsővel ugyanis minden idők leggyorsabb futamát nyerték ötszáz méteren, ők az elsők, akik 1 perc és 58 másodpercen belül értek célba ezen a távon. Nyilvánvaló, hogy a széljárás és más egyéb körülmények miatt nincs két egyforma futam, ugyanakkor az 1 perc 57.242 mp-es eredmény és az, hogy két héten belül másodszor javítják meg a nem hivatalos világcsúcsot azt jelenti: jelen pillanatban ők a legjobb formában lévő női kenusok az egész mezőnyben.

Kiváló eredmények a szegedi Világ Kupán

Női kenuban immár hat versenyszámból hat aranyéremnél jár Balla Virág az idei Világ Kupa sorozatban. A Graboplast Győr versenyzője ezúttal CI és CII 500 méteren diadalmaskodott. „Nem is tudom, hogy mitől ment ilyen jól. Próbáltam jó technikával, elnyújtva evezni, a hátszelet kihasználni. Az utolsó 200 méteren léptem meg, s tényleg nagyon jó érzés, amikor az ember ki tud ugrani a mezőnyből” – nyilatkozta a szövetség honlapjának Virág még az egyes siker után. A párosban Devecseriné Takács Kincsővel együtt ismét nagy fölénnyel értek elsőként a célba. "Nagyon jól ismerjük egymást, tulajdonképpen szavak nélkül is kitaláljuk egymás gondolatait, így nem is kellett kimondanom az indítást, Virág is érezte a pillanatot" - mondta mosolyogva a célban Kincső, aki C-I 200 méteren akárcsak Portugáliában, most is ezüstéremmel zárt.


Második lett az újjá alakított női kajak négyes is. Az olimpiai bajnok csapatból Kozák Danuta és Csipes Tamara babát vár, Szabó Gabriella pedig sokáig volt beteg az elmúlt időszakban, így Fazekas-Zur Krisztina tapasztalatára támaszkodtak elsősorban a lányok. Hatalmasat finiselt a csapat, csak az új-zélandiakat nem tudta megelőzni a Takács Tamara, Hagymási Réka, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta összetételű egység.  "Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült a négyes. Sokat jelent, hogy nagyon erős a hazai mezőny, így aki beül, tudjuk, hogy nagyon jó versenyző, ennek köszönhető, hogy sok közös gyakorlás nélkül is egy jó eredményt tudtunk elérni" - nyilatkozta a befutót követően a győriek olimpiai bajnoka.

Nagyszerűen szerepelt KI 1000 méteren Bordács Blanka, aki előfutamát megnyerve azonnal döntőbe jutott, ott pedig jó hajrával az ötödik helyet szerezte meg. Az immár olimpiai távnak számító ötszáz méteren a férfi csapathajóban is ült győri legény, Mozgi Milán. Az idén érettségiző, tavaly még ifjúsági korú kajakossal jó pályát ment a csapat, a Noé Zsombor, Tóth Dávid, Németh Viktor Máté és Mozgi Milán egység ötödikként ért célba. És jó formát mutatott Kammerer Zoltán is, aki Bárdfalvi Márkkal az egyes, surranó pályán sokáig a negyedik helyen haladt a KII 1000 méter A döntőjében, de a szél leginkább ellenük dolgozott, így az utolsó métereken két hajó még eléjük került, s végül hatodikak lettek.

A sprintereknek sem volt szerencséjük. Horváth Bencének a hajrában egy hullám miatt le kellett támasztania, így csak a harmadik helyen érkezett célba középfutamában, ez pedig a B döntőt jelentette számára a K-I 200 méteres versenyben - ott egyébként másodikként ért célba. Ugyanezen a távon a kenusoknál Lantos Ádám a célba érkezésnél berúgta a hajót, ám a versenybírók úgy látták, nem érte el a vonalat, ezért nem negyedikként tüntették fel a jegyzőkönyvben, hanem azt írták, hogy nem ért célba. Kenu 500 méteren párosban Varga Dávidnak szurkoltak a győriek, aki Vasbányai Henrikkel inkább ezer méteren esélyes, ám most a programban a rövidebb távon szerepeltek. A B döntőben elért negyedik hely így értékesnek mondható.

A Gacsal Ákos - Doba Alfréd páros a K-II 1000 méteren a C döntőben szerepelt, ők szoros versenyben a nyolcadik helyen futottak be. A kavargó szél mindenkinek gondot okozott, de van, akinek segített, van akinek nem - így más sorsolással minden bizonnyal előbbre végeztek volna. A parakajakosok mezőnyében bemutatkozott Török Dávid, aki 200 méteren állt rajthoz. Nála a cél a tapasztalat gyűjtés volt, ennek pedig tökéletesen megfelelt a szegedi verseny.