Kimagasló győri sikerek Minszkben

Minden idők legjobb teljesítményét produkálta a magyar csapat Minszkben, az ifjúsági és U23-as gyorsasági kajak-kenu világbajnokságon.

Kimagasló győri sikerek Minszkben

A mieink összesen 10 világbajnoki aranyérmet és 25 dobogós helyezést gyűjtöttek a hétvégén, ennyit még egyetlen ország sem szerzett egy világversenyen a sportágban. A tíz fős győri küldöttség is alaposan kivette a részét a diadalból, hiszen 5 arany, 2 ezüst és 2 bronzéremmel zárt a Graboplast Győr.

Homonnai Luca minden idők egyik legnagyszerűbb eredményével zárta az idei ifjúsági világbajnokságot. A Graboplast Győr kajakosa előbb a női négyes tagjaként nyert világbajnoki címet, majd a tavalyi elsőségét megvédte a két egyes számban - NK I 200 m és N K 500 m - így már ötszörös világbajnoknak mondhatja magát. A fél km-es távon egy egészen ritka befutót is láthatott a fehérorosz közönség. Luca és orosz vetélytársa annyira együtt érkezett a célvonalhoz, hogy még a célfotó sem tudott köztük dönteni, így mindketten felállhattak a dobogó legmagasabb fokára. A tavalyi eredményei alapján kajak Oscart is kiérdemlő sportoló ráadásul három olimpiai számban diadalmaskodott, így nyugodtan mondhatjuk: a tokiói olimpián már minden bizonnyal nagyon komolyan kell számolni vele a vetélytársaknak.

Ugyanezt a női kenuban is elmondhatjuk, hiszen ez a szakág már a 2020-as olimpián ott lesz. Az ötszáz egyest Lakatos Zsanett, a párost Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső nyerte, akik a sprint távon együtt még egy ezüstérmet is bezsebeltek. Ezüstérmes lett a férfi kajak négyes tagjaként ezer méteren Erdőssy Csaba. Az olimpiai távon rendezett ifi versenyen nagyszerű pályát ment a magyar válogatott, és ért oda a második helyre. A győri férfi kenusok két bronzérmet szállítottak. Ezer méteren párosban olimpiai távon Krasznai Péter és Takács Mihály végzett a harmadik helyen, de utóbbi Hajnal Jenővel együtt tagja volt a férfi kenu négyesnek is, amelyik 500 méteren lett dobogós.

A győri küldöttség tobvábbi helyezéseket is szerzett, Devecseriné Takács Kincső NC I 200 méteren, valamint a Balla Leventével és Varga Patrikkal felálló C IV 500 m-en induló magyar hajó egyaránt a hetedik helyen ért célba. Utóbbiak is Szabados Krisztián tanítványai, így a tavalyi év legjobb győri edzőjének választott tréner elmondhatja: hét versenyzője is kivette részét a sikerekből. A 11 döntőből tehát kilencet éremmel zártak a Graboplast Győr versenyzői, ezzel a válogatotthoz hasonlóan minden idők legsikeresebb korosztályos világbajnokságát könyvelhették el.

A  fotón a 13 tagú győri delegáció balról jobbra: Kadler Viktor (kajak edző), Homonnai Luca, Erdőssy Csaba, Lakatos Zsanett, Varga Patrik, Takács Mihály, Kadler Gusztáv (a klub elnöke), Devecseriné Takács Kincső, Balla Levente, Balla Virág, Krasznai Péter, Hajnal Jenő, Szabados Krisztián (kenus edző)