Két olimpiai számban is fölényesen nyertük a válogatót!

Négy napon át Szolnokra figyelt a kajak-kenu gyorsasági szakág. Itt rendezték ugyanis az első válogatót a felnőtt és a korosztályos versenyzők számára egyaránt. Miután elsősorban az olimpiai számok voltak fókuszban, ezért nem minden EB és VB számban rendeztek futamokat. A mezőnyből több kiemelkedő teljesítményt is láthattunk - így Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső és Kopasz Bálint is lenyűgözően szerepelt, többen pedig nagyob közel vannak ahhoz, hogy bekerüljenek a Európa Játékokra és a szegedi VB-re készülő csapatba. Persze a kérdőjelek csak a második válogató, vagy azt azt követő szétlövés után egyenesednek ki.

Két olimpiai számban is fölényesen nyertük a válogatót!

 

Első hivatalos versenyét vívta győri színekben Kopasz Bálint. Már a szerződése bejelentésekor is elhangzott: az egyes számokra koncentrál, és itt vannak komoly céljai. Az első válogatón nagyon meggyőző volt a teljesítménye, hiszen fölényesen nyerte előbb az ezer, majd az ötszáz métert is. 

Hasonlóan faképnél hagyta a mezőnyt Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső. A legjobb hazai női kenusok elsősorban a páros szmokra koncentráltak - Virág ezen kívül a hosszabbik távon egyéniben is odatérdelt a rajthoz - és magabiztosan húzták be az első helyeket. Jól rajtoltak - hiszen ez majd a nemzetközi versenyben nagyob fontos lesz - és aztán az irammal sem volt gond egyik pályán sem.

A felnőtt mezőnyben továbbra is számolni kell az ellenfeleknek két legendánkkal, Kammerer Zoltánnal és a második gyermeke születése után visszatérő Fazekas-Zur Krisztinával. Utóbbi csak egyéniben állt rajthoz és ha többet is várt magától, azért biztos tudja, hogy lőtávolban maradt a második válogatóra. A végére az érem is összejött, az ötezer méteren megszerzett ezüst is mutatja, hogy a felkészülésen a munkát beletette Kriszta, a következő hetekben pedig biztos, hogy még gyorsabban fut majd alatta a hajó. Kammerer Zoli két bronzéremmel zárt, ötezren szoros hajrában ő is odaért a dobogóra, de ami fontosabb számára, az az 1000 méter párosban Erdőssy Csabával szerzett harmadik hely. Csabi 500 méteren egyéniben hatodik helyen zárt a döntőben, de ugyanúgy nyert futamot a döntőbe jutáshoz vezető úton, mint olimpiai bajnok társa ezer méteren. Reméljük mindhármuknak összejön a szegedi VB szereplés.

A felnőtteknél KII 500 méterben bízott jobban Hérics Dávid és Erős Patrik, de a sprintben értek el jobb helyezést. Ők is egyértelműen előreléptek a tavalyi évhez képest, a következő válogatóig pedig van azért még pár hét, hogy még gyorsabb legyen a hajójuk. Dávid ráadásul ott volt a KI400 méter hetes döntőjében, ami nagyon jó eredmény ebben az erős mezőnyben. A felnőtt mezőnyben CII 200 méteren szerzett magabiztos ezüstöt Sáling Laura és Molnár Rebeka, ők joggal bízhatnak hogy ebből összejöhet számukra az U23-as világbajnokságon az indulás. A páros az olimpiai távon negyedik lett, egyéniben pedig Rebeka 4. és 6., Lolo 6. és 9. helyen végzett - mindketten 200 méteren értek el jobb helyezést.

Rajtuk kívül a felnőtt mezőnyben döntőbe jutott Obert Ákos és Lazur Barnabás (KII 200m) ahol nem sok hiányzott számukra a dobogóhoz, hiszen negyedikként zártak, Kovács Sára (KI 1000m) pedig nyolcadikként futott be. Nem jutottak döntőbe férfi kenusaink, de fontos megjegyezni, hogy Hüttner Csaba szövetségi kapitány kizárólag az olimpiai számokban hirdette meg az első válogatót. Takács Mihály egyéniben, Balla Levente és Krasznai Péter párosban állt rajthoz, de így érthető okokból nekik csak 1-1 próbálkozásuk lehetett. A B döntőig jutott Mayer Keán és ott a negyedik helyet szerezte meg, ami összetettben a 11. pozíciót jelenti, hiszen heten kerültek be a fináléba. Lazur Barnabás 7. lett KI 200 méteren ugyancsak a B döntőben. KI 500 méteren is rendeztek B döntőt, itt ötödik lett Erős Patrik és nyolcadik Keán.

Ami az ifiket illeti, közel kerültek a világnduláshoz a kajakos fiúk. KII 1000 méteren az Erdélyi Tamás a lágymányosi Őry Zsomborral a második helyen végzett - ugyanebben a döntőben Takács Zsigmond és Katona Márton hatodik lett. A célkitűzéseknek megfelelően az első hat között zárt Takács Zsigmond Szolnokon az ifjúsági válogató KI 1000 méteres döntőjében. Bár a partról úgy tűnt ötödikként futott be, pár századdal végül a hatodik helyre rangsorolták, ami remek eredmény. A kenu párosban 1000 méteren negyedik Pálla Balázs a tiszaújvárosi Kőszegi Milánnal, míg Rumi Gergő CI 1000 méteren nyolcadik helyen végzett. Az ifik KI 500 méteres versenyében Marek Bianka is jó pályát ment, és az értékes hetedik pozícióban zárt, párosban Kovács Natáliával pedig nyolcadikak lettek. A többi egységünk nem került döntőbe.