Két arany- és ezüstérem a maraton EB-ről

Ismét a magyar válogatott szerepelt a legjobban a kajak-kenu maraton Európa-bajnokságon, Metkovicsban. A horvátországi viadalon 17 számban összesen 20 érmet szereztek sportolóink. A Graboplast Győr számára a tökéletesen sikerül a viadal, hiszen Csay Renáta és Czéllai-Vörös Zsófi is egyaránt 1-1 arany illetve ezüstérmet szerzett Horvátországban.

Két arany- és ezüstérem a maraton EB-ről

A magyar bajnokság idei győztese, Czéllai-Vörös Zsófi mindkét egyéni számban lehetőséget kapott, hogy rajthoz álljon. Utolsó U23-as évében remek felkészülésen van túl, és több nemzetközi versenyről hozott érmet már idén. Kadler Viktor versenyzőjének az is kedvezett, hogy a megszokotthoz képest hosszabb volt a futószakasz, s miután neki ez az egyik erőssége, itt meg is tudott lépni ellenfeleitől. A verseny nagy részében Mihalik Sárával együtt váltva vezettek, de aztán Zsófi ritmust váltott, s végül több, mint 2 perc előnnyel nyert.

"Bevallom, az U23-as első helyet vártam magamtól, bejött. A felnőtteknél nyilván nem lehetett ez elvárás, a minél jobbszereplés reményében utaztam ki. Riválisaimnak sokkal több tapasztalata van, így nem lennék elkseredve, ha a VB-n is indulhatnék a "nagyok" között. Az évem jól alakul, hiszen a felnőtt Világ Kupán szereztem második és harmadik helyet." - nyilatkozta Zsófi a Kisalföldnek.

A felnőtt mezőnyben a jó szerplés esetünkben ezüstérmet jelentett, csak a bombaformában lévő Csay Renátát nem tudta megelőzni Czéllai-Vörös Zsófi. A kajak maraton királynője az első pillanattól uralta az egyéni versenyt, nem zavarta az sem, hogy ellenfele gyorsabba futószakaszon, a folyóban rendre az ő akarata érvényesült. A mezőny többi tagját hamar ledobta a két győri versenyző, az utolsó előtti futószakaszra pedig Reni már egyedül jött és végül magabiztosan nyert - ezzel a 15. EB címét szerezte a szakágban. Csay Renáta másnap párosban Bara Alexandrával (KSI) hasonló taktikát szeretett volna, hiszen itt is hamar látszott: a futószakaszon több másodperccel lassabbak mint a magyar bajnokságban őket legyőző Kiszli - Mihalik egység. A vizen azonban nem tudták lerázni őket, az utolsó km-en pedig nem tudták behozni a futószakaszon összeszedett hátrányukat, így Reni is az arany mellé ezüstöt gyűjtött be.

"Hosszabb idő után tudtam ismét egyest nyerni, keményen dolgoztam, de nem jöttek össze a dolgok - most szerencsére sikerült elsőnek beérnem. A párosban is meglehetett volna az arany, de nem jó taktikát választottunk, nagyobb iramot kellett volna menni. Most pihenő jön aztán újra kezdjük a munkát, hiszen a válogatón négyen pályázunk két helyre, szóval nem lesz sétagalopp." - mondta Csay Renáta a verseny után.

A lányok augusztusban a válogatón vívhatják ki a szeptemberi portugál VB indulás jogát.