Kajak-Kenu válogató, 2. nap

Várakozásoknak megfelelően kezdődött a mai szegedi felnőtt és U23-as válogató. Az első nap elsősorban az olimpiai számokban lehetett kivívni az Európa-bajnoki indulás jogát, ez ugyan nem sikerült, de Kammemer Zoltán és Erdőssy Csaba KII 1000 méteren ezüstérmet szerzett, így minden bizonyal az Európa-bajnokságon indulhatnak majd a négyesben, míg CI 500 méteren Balla Virág nyert, de ha a papírformáűnak megfelelően az ezt a számot kihagyó Devecseriné Takács Kincsővel nyerik a női kenu olimpiai számait, a szövetségi kapitány döntésén múlik, hogy hány versenyszámban állhatnak rajthoz.

Kajak-Kenu válogató, 2. nap

És akkor nézzük a részleteket. A program pénteken délelőtt az elő- és középfutamokkal indult.

Férfi KI 200 méteren Hérics Dávid magabiztosan jutott be a döntőbe, a versenyszám további győri kajakosai - Lazúr Barnabás, Obert Ákos, Hajdú Bence és Kamil Albert nem jutottak a legjobb kilenc közé.

Férfi KII 1000 méteren csak 5 hajó mehet majd a döntőbe, a középfutamból Kammerer Zoltán és Erdőssy Csaba, valamint a Közgépes Kugler Attilával egy hajóban evező Gacsal Ákos szinte egyszerre ért a célba - de ez mindkét egységnek finálét ért. Mayer Keán a szegedi Szendy Márkkal nem jutott tovább az előfutamból.

Férfi CII 1000 méteren Dóczé Patrik és Balla Levente bejutott a döntőbe - Sáling Áron és Horváth Ákos kiesett.

Női KI 500 méteren igazi sztárparádé jött össze, de a döntőre ezúttal nem volt esélyük a mieinknek. Bordács Blanka B döntős, Lazúr Margaréta, Pető Réka és Kovács Sára nem jutott tovább az előfutamból.

Az egyetlen nem olimpiai számban, női CI 500 méteren Balla Virág különösebb megerőltetés nélkül döntős, míg a fiatal Kulcsár Dorina épp, hogy lemaradt a finálé kilences mezőnyéről.

A délutáni finálék a KII 100 méterrel kezdődtek.

Itt sokáig Kammerer Zoltánék haladtak az élen, 200 méterrel a cél előtt azonban már jól látszott, hogy a Ilyés-Hufnágel duó tartja velük a lépést. Az utolsó métereket ők bírták jobban, ezzel kiharcolták az EB részvételt, míg a Kammerer-Erdőssy páros elégedetten, a második helyne ért célba. Gacsal Ákosék nem tudtakl beleszólni a két éllovas harcába, negyedikek lettek.

CII 1000 méteren a favorit Mike-Korisánszky duó nyert, a Balla-Dóczé páros a kilencedik helyről előre tudott lépni - hetedik helyen fejezték be a futamot.

KI 200 méteren a dobogóra esélyesek között tartották számon Hérics Dávidot, aki az utolsó 50 méterig a 3-4. helyen haladt, de a végén amikor látta, hogy ebből nem lesz már győzelem kiengedett, így az utolsó10 méteren páran még megelőzték, s végül hetedikként zárt.

Női KI 500 méteren nem volt győri versenyző a döntőben, Kozák Danuta káprázatos visszatérése miatt azonban így is emlékezetes marad számunkra a futam. Az ötszörös olimpia bajnok sokkolhatta a mezőnyt, hiszen több, mint 1 hajónyi különbséggel nyert szülése utáni visszatérése alkalmából. A B döntőben Bordács Blanka a negyedik helyet szerezte meg.

A női CI 500 méter futamával zárult a délutáni döntők sora, ezt Balla Virág magabiztosan nyerte, így tulajdonképpen ő már ma megszerezte az EB indulásra jogosító lehetőséget.

A késő délután 8 versenyzőnk még a KI 1000 métere előfutamain rajthoz áll, a szombati döntők ugyanis délben kezdődnek majd a TV közvetítés miatt.