Érmekkel térnek haza Dániából is versenyzőink

Öt versenyzőnk nyolcversenyszámban áll rajthoz az első sporttörténelmi világbajnokságon. Eddig ugyani az olimpia évében soha nem rendeztek VB-t a gyorsasági szakágban, most azonban erre is sor kerül. Eredetileg tavaly lett volna Szegeden világbajnokság a nem olimpiai számokban, de a pandémia kicsit átírta a forgatókönyvet. Néhány klasszis ugyan távol marad a viadaltól, de győriek teljes létszámban ott lesznek. Kopasz Bálint, Balla Virág és Takács Kincső 3-3 számban is kvalifikált, míg Erdőssy Csaba K2 500, Török Dávid pedig KL3 200 méteren rajtol.

Érmekkel térnek haza Dániából is versenyzőink

Török Dávid már korábban is tapasztalhatta, hogy egyre erősebb, gyorsabb lesz a KL3 200 méter mezőnye. A stabil paraválogatottság ebben a számban viszont nem jelent automatikus döntőt, a reális cél a B döntő lehetett számára. Nos Dávid az elvárásoknak megfelelően szerepelt, a középfutam 6. helyen után a B döntőt a 9. helyen zárta, de nagyon közel volt a hatodik pozíciót is. A férfi négyes Kopasz Bálinttal a másoik beülőben a 9. lett K4 500 méteren, Balla Virág pedig a 10. helyen zárt C1 200 méteren. Itt nem volt esély a dobogóra, a másik öt futamban viszont igen.

Fortuna egyébként egész hétvégén ellenünk dolgozott, mindkét párosunk egy gondolattal maradt csak le a dobogóról. A párizsi olimpia miatt a K2 500 m rendkívül felértékelődött, így bíztató, hogy Kopasz Bálint és Erdőssy Csaba  az elsőfutamot a 2., a középfutamot az első helyen zárták, a döntőben pedig a győztes spanyolok mögött 6 tizeden belül esett be öt hajó, köztük a győri is, de végül meg kellett elégedni a negyedik hellyel. Ennél is kisebb különbséggel, hat századdal marad le az éremről Balla Virág és Takács Kincső, ők C2 500 m döntőjében szereztek 4. helyet.

Ahol pedig összejött, az elsőként K1 1000 méter, ahol Kopasz Bálint és a portugál Pimenta uralta a távot, a hajrában Bálint nagyon jól közeledett ellenfeléhez, de ő visszaverte a támadást, így olimpiai bajnokunk ezúttal a másik helyen zárt. "Mindent jól csináltam, ezért nincs miért bosszankodom, ez is jó helyezés. Az időjárás nem igazán jön be nekem, hideg van és ezt az izmaim is érzik. Ezzel együtt örültem, hogy a végén sikerült megindulnom. Imádok kajakozni és ez a szép a versenyzésben, hogy nem lehet tudni, mikor ki a jobb. Pimenta különleges versenyző, egyedi az utazó tempója, hatalmas iramot tud diktálni, ő a legerősebb ellenfelem. Nyilván vissza akart vágni az Európa-bajnokságért és az olimpiáért, sikerült is neki." 

A világbajnokságon debütáló női C-4 500 méteren Balla Virág, Takács Kincső két fiatal tehetséggel, Gönczöl Laurával és Opavszky Rékával térdelt egy hajóba. A mieink a táv első felében az élen haladtak, 250 méternél azonban már a fehéroroszok vezett. A hajrához közeledve az ukránok támadását kellett visszaverni, ez sikerült, második helyen zárt a magyar csapat. Ennek köszönhetően Takács Kincső lett a legeredményesebb győri Koppenhágában, a C2 mixben Korisánszky Dáviddal bronzérmet szerzett a 200 méteres versenyben.