Íme a 2018-as versenynaptár

Véglegessé vált a 2018-as versenynaptár, és már ismertek azok az időpontok is, amelyek a nemzetközi versenyekre nyújtanak kvalifikációt. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb időpontokat a gyorsasági és a maraton szakágból egyaránt. Győrben a szokásoknak megfelelően a maraton magyar bajnokság küzdelmeit lehet majd megtekinteni, de emellett a februári Héraklész fizikai felmérő valamint a Sárkányhajó Roadshow is innen rajtol - előbbi február 10-én, utóbbi május 5-én. A világbajnokságok mindegyike idén Európában - egészen pontosan Portugáliában lesz - és hazai pályán szurkolhatunk majd a gyorsasági szakág legjobbjainak az év első Világ Kupa futamán (helyszín: Szeged) és az Egyetemi és Főiskolai Világbajnokságon (helyszín: Szolnok). Jöjjön akkor egy részletes összesítés, melyek lesznek a legfontosabb állomásai ennek az esztendőnek.

Íme a 2018-as versenynaptár

A gyorsasági szakág először május 11-13 között kell jelentést adni a felkészülésről, ekkor rendezi az MKKSZ Szegeden az első rangsoroló versenyt - az ifjúsági korosztállyal és parakenusokkal együtt. Az esemény másnapján már Szegeden a női kenusok számára Világ Kupa futamok jönnek, míg a teljes mezőny május 17-20-ig méretteti meg magát a Maty-éren, az ICF első VK futamán. Egy héttel később sportolóink Durisburgban is bizonyíthatnak. Az EB válogató június 1-3-ig Szegeden lesz, a kontinensviadal a hónap végén Belgrádban lesz. Július 13-15-ig Szolnokon rendezik a második válogatót a felnőtt és parakenus versenyzők számára, innen lehet kvalifikálni az augusztus végi világbajnokságra, amely Montemorban, Portugáliában lesz majd. A magyar bajnokság idén is Szolnokon lesz a szezon zárásaként, augusztus 31-e és szeptember 2-a között. 

Azok a fiatalok, akik nem kerülnek be a felnőtt keretbe a gyorsasági Európa- és Világbajnokság mellett akár a hazai rendezésű Egyetmi és Főiskolai Világbajnokgáon is bizonyíthatnak. Ezt Szolnokon augusztus 10-e és 12-e között rendezi az MKKSZ és a MEFS. Az U23-as válogató verseny június 1-3-a között lesz Szegeden, az ifjúsági korosztály pedig Szolnokon július 15-17-ig kvalifikálhat a viéágversenyekre. Az EB a dolomitokban lesz Olaszországban, a VB pedig Bulgáriában. A két világversenyt követően augusztus 2-án kezdődik és négy napig tart Szolnokon a magyar bajnokság, ahol az ifjúsági és U23-as versenyzők mellett az serdülők is vízre szállnak majd.

A maraton szakág számára a szokásoknak megfelelően ismét Győrben lesz a magyar bajnokság, amelynek az időpontja május 25-27. A korábbi évekhez hasonlóan itt versenyszámonként a két legjobb egység kvalifikálni fog az Európa-bajnokságra, ahol néhány védett egységnek a megfelelő eredmény már automatikus világbajnoki részvételt is jelent. A hivatalos VB válogató egyébként augusztus 11-12-én lesz majd Tolnán. A maratonisták számára Viano do Casteloban rendeznek egy Világ Kupa futamot is, ez azonban némiképp az OB időpontjával egybe esik, így a versenyszámok sorrendje még nem végleges, a szervezők próbálják úgy összeállítani a programot, hogy a legjobbak akár mind a két helyszínen rajthoz tudjanak állni. Az Európa-bajnokság július elején Horvátországban lesz, míg a világbajnokság két hónappal ezután Portugáliában. A felnőttek mellett mindkét eseményen indul az U23-as és az ifjúsági korosztály is. 

A 17 évnél fiatalabb sportolók számára idén is megrendezik az Olimpai Reménységek Versenyét, a szeptemberi időpont és helyszín sem végleges még, de az biztos, hogy a Szlovák Kajak-Kenu Szövetség lesz a házigazda, tehát a versenyzőket nagyobb létszámban is elkísérhetik a családtagok és a barátok majd Győrből. A Gyermek és Kölyök magyar bajnokság helyszíne Sukoró vagy Fadd-Dombori, az időpontja július 28-29.  A versenyt három héttel előzi meg a Vidék Bajnokság, amely Fadd-Domboriban lesz július 6-a és 8-a között. Két versenyzőnk érintett az Ifjúsági Olimpia kapcsán is, a bő keretet majd februárban szűkítik, és ketten utazhatnak Barcelonába a fiúk is és a lányok is minden szakágban. Onnan névre szóló jegyet lehet váltani a Buenos Aires-i eseményre.