Idén is meghódították a világot a győri kajakosok és kenusok

Tizenegy év, kilenc elsőség. Röviden így lehetne összefoglalni az elmúlt tíz év sikereit. Ebből következik, hogy ismét megvédte címét a Graboplast Győr a szakosztályok közötti pontversenyben, azaz idén a a Rába-parti kajakosok és kenusok szerepeltek a legeredményesebben valamennyi hazai egyesület közül. Az év történelmi pillanatokat is hozott, hiszen Homonnai Luca minden idők legeredményesebb ifi kajakosa, míg Csay Renáta minden idők legeredményesebb maratonistája lett a világon, Fazekas-Zur Krisztina pedig elsőként a győri női sportolók közül meg tudta védeni olimpiai bajnoki címét.

Idén is meghódították a világot a győri kajakosok és kenusok

16 arany, 11 ezüst és 11 bronz. Ennyi érmet szereztek a Graboplast Győr versenyzői az idei világ- és Európa-bajnokságokon, az olimpián vagy az olimpiai reménységek versenyén. Ahogyan a Győri Ütőegyüttes zenéjére bevonuló zászlókból is látható volt: összesen 9 ország 10 városában tették le a névjegyüket a kajakosok és a kenusok, ahogyan Hüttner Csaba utánpótlás vezetőedző fogalmazott: a sportolók minden hangszeren játszottak. A legkiemelkedőbb eredmények az U23-as és ifjúsági VB hozta. Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester arról beszélt: a város támogatásával jelenleg is tart az az építkezés, amelynek köszönhetően várhatóan tavasszal már birtokba vehetik a sportolók a 230 négyzetméteres konditeremet valamint 5 öltőzőt. A jövő év kiemelkedő eseménye az Európai Ifjúsági olimpiai fesztivál lesz, a város sikeresen lobbizott azért, hogy 2005 után másodoszor is bekerüljön a kajak-kenu a programba.

Az év csúcspontja a riói olimpia volt, ahol Fazekas-Zur Krisztina immár anyukaként ért ismét a csúcsra. Ő az első a hölgyek közül, aki győri színekben meg tudta védeni címét. A sportolónő jelenleg az Egyesült Államokban van, de telefonon bejelentkezett a rendezvényen. Kadler Gusztáv elnök az év tíz fontos történetét elevenítette fel. Ezek közé természetesen bekerültek a legnagyobb rekordok. Homonnai Luca minden idők legeredményesebb ifi kajakosa lett az esztendőben, Csay Renáta pedig minden idők legsikeresebb maratonistája. A női kenu olimpiai programba kerülésével újabb ajtó nyílt ki a világhírnév felé a győri sportolók számára, a legfontosabb azonban az a hozzáállás, amivel az itt nevelkedő sportolók rendelkeznek.

Az ünnepség végén a legjobbak vehettek át serleget. Majd száz sportolót szólítottak ki a színpadra, ők mindannyian magyar bajnoki címet szereztek vagy nemzetközi versenyen vehettek részt, illetve többen példamutató szorgalmukért kaptak vastapsot. A Graboplast Győr idén 1597 pontot gyűjtött, ezzel ismét a legjobb szakosztály lett valamennyi hazai klub közül. Az elmúlt 11 évben immár kilencedik alkalommal.

További információk valamit részletek az ünnepségen elhangzott beszédekből video összeállításunkban látható: