Idén is az ezer méter lesz fókuszban

A napokban ünnepelte 23. születésnapját Gacsal Ákos, aki a tavalyi Világ Kupa után idén is odaérhet felnőtt világversenyekre

Idén is az ezer méter lesz fókuszban

Nekem volt a csoportból a legrövidebb a szünetem, hiszen egy hetet elmentünk a családommal nyaralni, és két hetet töltöttem még komolyabb ezdések nélkül, de én ezt nem bánom. Aztán elkezdtük a konditermi edzéseket, és a korábbi évek tapasztalata alapján úgz gondolom, idén is majd olyan február környékén kezd el viszkedni az ember tenyere, és szeretne minél hamarabb vízre szállni, de addig tudjuk, hogy a szárazföldön kell helytállni.

A 2016-os szezont hogyan értékeltétek?

A tavalyi év úgy gondolom rendben volt, amit lehet kihoztunk edzőmmel, Tokár Krisztiánnal. Sikerült kijutnom az U23-as Európa-bajnokságra, ahol ezüstérmet szereztünk a csapathajóban, a felnőttek között pedig Somorácz Tamással a Világ Kupán negyedikként értünk célba, és a válogatón is harmadikként végeztünk, ez is eg kiváló eredmény. Mindez azt jelenti, hogy idén már ezt a magasságot kell átugrani, hiszen szeretnék még jobb eredményeket elérni. Azért dolgozunk, hogy mindez valóra váljon.

Volt egy dilemma az ICF-nél, hogy ezer vagy ötszáz méteren rendezzék a 2020-as olimpián a négyest, és végül nem változtattak ebben a tekintetben a korábbi programot. Mit jelent ez számodra?

Számomra kedvező ez a döntés, hiszen az izomzatom miatt nekem a hosszabb táv kedvezőbb. Én úgy látom, hogy ha mindazok a sprinterek, akik kibírják az ötszáz métert eredményesebbek lehetnek ezen a távon, mint azok akik elsősorban az ezer méteres távot részesítik előnyben. Persze várhatóan nagyobb lesz a harc most így 1 km-en, hiszen biztos lesznek, akik váltani fognak és megpróbálnak átállni ezer méterre a kettőszázról. 

Egy éve kerültél Győrbe, mennyire találtad meg a számításaidat a városban?

Győr egy nyugodt város, nagyon jól érzem magam itt, és miután gyermekkoromban is sokat jártam itt a szüleimmel, tulajdonképpen olyan, mintha hazatértem volna.