I. Felnőtt EB-VB válogató - 1.nap - ÉLŐ

Huszonhat versenyzőnk áll rajthoz az első EB-VB válogatón, többen jó eséllyel pályáznak, hogy kedvező helyzetből várják a folytatást. Szombaton és vasárnap az M4 Sport élőben közvetíti a döntőket, a mai finálék azonban csak a helyszínen követhetőek figyelemmel. Még a mai este folyamán a kétszázas döntők, illetve az ötszázas és ezres döntők utolsó 200 métere felkerül klubunk facebook oldalára, élő szöveges eredménykövetéssel pedig a nap történeteit itt dolgozzuk fel.

I. Felnőtt EB-VB válogató - 1.nap - ÉLŐ

18.40

Négy párosunknak szurkolhatunk szombat délelőtt, hiszen a szegedi válogató mai utolsó előtti futamából bejutott a fináléba KII 1000 méteren a Gacsal - Doba páros. Az Erdőssy - Mayer egység ugyanebben a futamban nagyon komoly pályát ment, kevés hiányzott nekik a döntőhöz, de láthatóan egyre markánsabban vannak jelen immár a felnőttek között is. A Balla - Dóczé páros sokkal összeszedettebb volt, mint az előfutamban, de ezúttal ők nem tudtak beleszólni a továbbjutásba, mint ahogyan a Varga - Petkó egység sem került be a legjobb hét közé.

Véget ért a mai nap. Köszönjük mindenkinek, aki velünk tartott, a terveink szerint holnap valami hasonlóval rukkolunk elő. Hivatalos facebook oldalunkra folyamatosan kerülnek fel a videok a mai döntőkről. A részletes eredmény illetve a holnapi és holnap utáni programot itt érdemes böngészni:

http://results.digicorp.hu/competition/16777370/races

18.00

Véget értek az előfutamok a párosoknál. Másodikként jutott a döntőbe futamából Fazekas-Zur Krisztina és Szabó Gabriella, Kammerer Zoltán és Bárdfalvi Márk, valamint a Vasbányaiékat megszorongató Krasznai Péter és Takács Mihály. A többiek számára sem ért véget a nap, nekik a középfutamban kellene az első három hely valamelyikét megszerezni a holnap délelőtti döntőhöz.

17.20

Már kint vannak a vízen versenyzőink, fél hattól jön az első futam. A rangsorolón még nem tudott indulni Szabó Gabriella és Fazekas-Zur Krisztina, a két legenda most egy hajóban nyilvánvaló a győzelemre is esélyes lehet. Ma minden bizonnyal nem kell mindent kiadni magukból, hiszen a nyolc hajóból hét majd döntős lesz KII 500 méteren. A férfiaknál KII 1000 méteren megint egy előfutamba került a Kammerer Zoltán - Bárdfalvi Márk (Vasas), a Gacsal Ákos - Doba Richárd (UTE) és az Erdőssy Csaba - Mayer Keán páros, előbbi kettő egységtől kötelező a döntőbe jutás, a tavaly még ifi duónak pedig remélhetőleg a középfutamból sikerül maguk mögött tartani több egységet is, ami ugyancsak döntőt érhet. Kenu párosban Varga Dávid ezúttal Petkó Andrással (VVSI) áll rajthoz, közvetlenül mellettük megy majd a Vasbányai - Kiss egység, lesz tehát kikhez mérni, hol tartanak egy közös edzés után. Krasznai Péter és Takács Mihály a korosztályos EB-re már kvalifikált, most itt is bejuthatnak a döntőbe, akárcsak a Balla Levente - Dóczé Patrik egység. Minden fiutamból az első kettő azonnal a döntőbe jut, míg a többiekre ma még egy futam vár, hogy a középfutam első három helyével programot szervezzenek maguknak szombat délelőttre.

16.30

Ez is pipa. Női kenu egyesben Devecseriné Takács Kincső végig kontroll alatt tartotta a futamot és nyert Balla Virág előtt. A mezőny többi tagja egy hajóval a mieink mögött ért célba, harmadikként ezúttal is Lakatos Zsanett végzett. Most jönnek az eredményhirdetések, majd jönnek a páros előfutamok.

16.25

Megvaaaaan! Horváth Bence hatalmas csatában zseniális utolsó száz méterrel megnyerte a KI 200 métert! Tótka Sándor bírta a legtovább a tempót, de húsz méterrel a cél előtt már ő is Bence mögött volt. A befutót követően percekig kellett várni a hivatalos eredményre, alighanem a célfotót is meg kellett nézni, hogy mi a további sorrend. Végül az időknél nagyobb különbségek lettek, mint az ahogyan a partról sejtettük, 25 századdal verte Bence Tótkát, és majdnem egy másodperccel Molnár Pétert. Birkás Balázs lett a negyedik.

16.20

Három döntő jön egymás után, mindháromban reális győzelmi esélyeink vannak. Csak itt nem a TOP favorint Graboplast Győr versenyző a CI-ben, de Hajdú Jonatán aligha menet biztosra, ha itt van a mezőnyben Lantos Ádám. Márpedig itt van, egymás mellett mennek majd, de itt van Győrből Dóczé Patrik, Széles Gábor és Takács Mihály is. A futam Hajdú szája-íze szerint alakult, már száz méternél komoly előnye volt, és onnan csak haza kellett érnie. A második helyre Korisánszky Dávid futott be, a minden bizonnyal csalódott Lantos Ádám előtt. Negyedik lett Széles, ötödik Takács és hatodik Dóczé, szépen befutottak tehát egymás után a mieink.

16.15

KI 1000 méter döntőjében nem voltunk érintettek, így nyugodtan néztük azt, hogy Kopasz Bálint könnyedén nyert. Az utolsó ötven méteren már kiengedett az algyői versenyző. A második helyre Ceiner Bálint, a harmadikra Noé Bálint, a negyedikre Solti László ért be, az ötödik helyre pedig Paumann Dániel kapaszkodott fel.

16.00

CI 1000 méter döntő, a dobogó elvárás, de a győzelem sem elképzelhetetlen Varga Dávidtól. Övé az ötös hajó, jobbján Vasbányai Henrik és Mike Róbert, balján Kiss Tamás és Fekete Ádám, de itt van a még U23-as korú győri reménység Khaut Kristóf is, illetve a szegedi Bodonyi András.  A női kajakosokhoz hasonlóan itt is nagyon együtt maradt a mezőny, négyen az utolsó száz méteren nagyon közel voltak egymáshoz. A célból úgy tűnt, Bodonyi lehet a legjobb pozícióban, de előbb Kiss, majd Vasbányai és Varga is ritmust váltott, és végül ők ketten értek elsőként a célba. Hat tizeddel nyert a KSI versenyzője Dávid előtt, aki ma is nagyot ment, és továbbra is kiegyensúlyozott a szereplése. Aligha dőlt el ez a párharc. Khaut Kristóf hatodikként zárt, ami ugyancsak nagyszerű eredmény.

15.45

B döntők következnek most 1000 méteren, előbb a kajakosok majd a kenusok számára. Gacsal Ákosnak is lesz ma még jelenése, s miután két nagyszerű futamot ment a délután inkább a párosra koncentrál. Erdőssy Csaba révén volt győri a kajakosok döntőjében, harmadik lett a Honvédos Németh Viktor  és az újpesti Varga Buda mögött. A kenusok versenyében Balla Levente ezúttal a nádas felöl indult az egyes hajóban, rajta kívül a hetesen induló Petkó Andrást is figyeltük, hiszen a szám egyik esélyesének, Varga Dávidnak ő lesz a párja majd CII-ben. A futam csak nyolcszázig volt szoros, a hajrában ellépett és fölényesen nyert. Balla Levente hetedik lett, de nem sokkal maradt le a harmadik Petkó mögött.

15.30

Megkezdődött a délutáni program a női KI 500 méteres futamokkal. A délelőtti enyhe szembeszél immár a múlté, s bár olykor esőre állt az idő, úgy tűnik, a vihart lehúzta a Tisza, így kellemes időben, szinte szélcsendben kezdődhetnek a versenyek. A B döntőben ott van korábbi versenyzőnk Farkasdi Ramóna, aki ettől a szezontól immár a Honvéd színeiben indul. Ebbe a futamba kvalifikált a szegedi Kárász Anna is, de itt van az új generáció élmezőnye is - Mihalik Sára, Sólyom Dóra és Racskó Fruzsina is, rajtuk kívül Hagymási Réka és Horváth Alexandra bízik abban, hogy győzelmével megszerzi a nyolcadik helyet. Épp, hogy lemaradt innen Bordács Blanka - igaz neki az ezer méter a favorit versenytávja - valamint két maratonistánk, Pető Réka és Czéllai-Vörös Zsófia is indult, de az erős mezőnyben nem jutottak tovább. A futamon végül öten álltak rajthoz - Hagymási és Farkasdi minden bizonnyal a nap további programjára koncentrál - a győzelmet pedig egy hajó előnnyel az egyes hajóban, ám a délelőtti programhoz hasonlóan az ezzel 3-as pályán induló Kárász Anna szerezte meg.

Az A döntőben olimpiai bajnokunk Fazekas-Zur Krisztina az egyes pályát kapta, akikkel meg kell vívnia a fináléban: Lucz Dóra (Újpest), Takács Tamara (Vasas), Vad Ninetta (Vasas), Medveczky Erika (Szeged), Bodonyi Dóra (Szolnok) és Szabó Ágnes (KSI) A futam órisái csatát hozott, gyakorlatilag az első öt helyezett fél hajón belül bejött egymáshoz képest - csak Bodonyi és Szabó maradt le egy kicsit a többiekhez képest, a többiek időereménye mind 1 perc 49 másodperccel kezdődött. A futamot Takács Tamara nyerte Lucz Dóra és Medveczky Erika előtt. Klasszisunk bár végig harcban volt az első helyért, ezúttal nem volt szerencséje, mert ötödikként jött be - igaz két tizedre volt a harmadik helyezettől, és két századra a negyedik helyen befutó Vad Ninettától.

12.00

Véget ért a délelőtti program Szegeden, ahol elsősorban olimpiai számokban rendeztek elő- és középfutamokat. Az aktuális széljárás miatt a szövetségi kapitány úgy döntött, hogy a hét pályát eltolja a nézőtér felé, így az 1-es hajó a hármasról indult, a 2-es a négyesről és így tovább. Az enyhe szembe szélben rendezett futamokból is a döntőbe is csak heten juthattak be, ennek következtében néhány versenyzőnk éppen kicsúszott a fináléból.

Női kajak egyesben 500 méteren Fazekas-Zur Krisztina révén lesz győri döntős, olimpiai bajnokunk futamával kezdődik majd számunkra a délutáni program, 15.36-kor rajtol a mezőny. Férfi kajak egyesben 1000 méteren Gacsal Ákos hajszállal maradt le a továbbjutásról, Erdőssy Csabával együtt mindketten B döntőznek. A férfi kenu 1000 méteres távján Varga Dávid könnyed győzelemmel jutott azonnal az A döntőbe, Khaut Kristóf pedig a középfutamból kvalifikált. Itt a B döntőben is lesz versenyzőnk Balla Levente révén.

A sprintszámokban a női kenusoknál Devecseriné Takács Kincső és Balla Virág is egyből a döntőbe jutott, akárcsak a férfiaknál Lantos Ádám és Dóczé Patrik, illetve a kajakosnál Horváth Bence. A középfutamból jutott 200 méteren a döntőbe a kenus Széles Gábor és Takács Mihály - így a férfi CI-ben négy versenyzőnk is ott lesz a legjobb 7 között.

Előzmények:

Már böngészhető a hétvégi felnőtt EB-VB válogató verseny rajtlistája. Huszonhat versenyzőnk áll majd rajthoz, Szomolányi Máté és Devecseri Ádám egy számban, Erdőssy Csaba és Balla Levente öt, míg Takács Mihályt viszont hat különböző versenyszámban is bizonyíthat.

Balla Levente (CI 500m, CII 500m, CI 1000m, CII 1000m, CI 5000m)
Balla Virág (CI 200m, CI 500m, CII 500m)
Bordács Blanka (KI 500m, KI 1000 m, KI 5000m)
Czéllai-Vörös Zsófi (KI 200m, KI 500m, KI 1000 m, KI 5000m)
Devecseri Ádám (CII 200m)

Devecseriné Takács Kincső (CI 200m, CII 500m
Dóczé Patrik (CI 200m, CI 500m, CII 500m, CI 5000m)
Erdőssy Csaba (KI 500m, KII 500m, KI 1000m, KII 1000m, KI 5000m)
Fazekas-Zur Krisztina (KI 200m, KI 500m, KII 500m, KI 1000m)
Gacsal Ákos (KII 500m, KI 1000m, KII 1000m, KI 5000m)

Hajnal Jenő (CI 200m, CII 200m, CII 500m, CI 5000m)
Hérics Dávid (KI 200m, KI 500m, KII 500m)
Horváth Ákos (CI 200m, CII 200m, CI 500m, CII 500m)
Horváth Bence (KI 200m, KII 200m, KII 500m)
Kammerer Zoltán (KII 500m, KII 1000m)

Khaut Kristóf (CI 500m, CII 500m, CI 1000m, CI 5000m)
Krasznai Péter (CI 200m, CII 500m, CII 1000m, CI 5000m)
Lantos Ádám (CI 200m, CII 200m)
Mayer Keán (KI 500m, KII 500m, KI 1000m, KII 1000m)
Mozgi Milán (KI 200m, KI 500m, KII 500m)

Pető Réka (KI 200m, KI 500m, KI 1000 m, KI 5000m)
Széles Gábor (CI 200m, CII 200m)
Szomolányi Máté (KII 200m)
Takács Mihály (CI 200m, CII 200m, CI 500m, CII 500m, CII 1000m, CI 5000m)

Török Dávid (LTA KI 200 m)
Varga Dávid (CI 1000m, CII 1000m, CI 5000m)