Homonnai Lucáé a kajak Oscar!

Homonnai Luca lett az év junior sportolója a kajak-kenusoknál. A győri kajakos Amerikából ,,ugrott át" Barcelonába, hogy átvegye az elismerést, de már újra az Egyesült Államokban készül az évadra.

Homonnai Lucáé a kajak Oscar!

Nagy győri siker született a Barcelonában megrendezett World Paddle Awardon: junior kategóriában győzött a győri Graboplast VSE mindössze 16 esztendős versenyzője, Homonnai Luca, aki K I 500 és 200 méteren is aranyérmes lett az ifjúsági világbajnokságon, míg a milánói felnőtt-világbajnokságon K II 200 méteren ezüstérmet vehetett át.

A fiatal kajakos hét éve egy családi nyaralásnak köszönheti, hogy a kajaktelepen kötött ki.

„A családommal Törökországban nyaraltunk, ahol részt vettünk egy raftingtúrán. Ott rögtön beleszerettem az egészbe, tudtam, hogy nekem ezt kell csinálnom. Persze azért egy kis gond akadt, nem tudtam úszni, az viszont elengedhetetlen ebben a sportágban. Pár hónap alatt ezt a hiányosságot pótoltam, s emlékszem, kétezer-kilenc október kilencedikén megjelentem az első kajakedzésemen" – mondta el még korábban lapunknak az orosházi származású Homonnai Luca, akinek tehetségére hamar felfigyeltek Győrben.

Bár a tavalyi szezont a háromszoros olimpiai bajnok Dusev-Janics Natasával edzette és versenyezte végig a felnőttek között Homonnai, Milánó után elváltak az útjaik, s jelenleg az Egyesült Államokban, Fazekas-Zur Krisztinával közösen készül az új versenyszezonra.

Az edzőtábort viszont most megszakította egy rövid időre, de örömmel tette, hiszen nem akármilyen díjat vehetett át Barcelonában.

„Hatalmas öröm nekem ez a díj. Egy kajakos számára olyan megtisztelő ez az elismerés, mint a színészeknek az Oscar-díj Amerikában" – lelkendezett a versenyző, aki kitért az elmúlt időszakban elvégzett munkára is: „A felkészülésemmel jól haladok, elég erősnek érzem az edzéseket, de nagyon sokat kell még dolgoznunk a versenyekig. Előfordul, hogy egy-két edzésen fejben nem tudok ott lenni, de ez elenyésző. Összességében nagyon élvezem ezt az edzőtábort."

Még egy elismerés jutott a győrieknek a díjátadón: 2015 legjobb eseményei között a szeptemberi maraton-világbajnokság bekerült a legjobb három közé.