Hatodik olimpiára készül Kammerer Zoltán

Kammerer Zoltán hatodik olimpiájára készül, a négyes mellett párosban is szeretne elindulni. A magyar szövetségnek a versenyzők egészségére is figyelnie kell, az ivóvizet például nagy tartályokban Magyarországról viszik majd Rióba. Szabó Gábor írása a Kisalföldben

Hatodik olimpiára készül Kammerer Zoltán

Kammerer Zoltán elnyűhetetlen. A győri Graboplast VSE kajakosa hatodik olimpiájára készül. Először 1996-ban, Atlantában vett részt ötkarikás játékokon, akkor mindössze 18 éves volt. Négy évvel később Sydneyben két, 2004-ben Athénban egy aranyérmet szerzett. A négy évvel ezelőtti londoni játékokon elért ezüstérme önmaga számára első hellyel ér fel. Többször is „fehér aranynak" nevezte a négyessel elért második helyért járó érmet.

Hogy Rióban mi lesz, nem tudja, de szeretné emlékezetessé tenni hatodik olimpiáját.

„A milánói vb-n az egységünk megszerezte az indulás jogát, de az nem személyre szól, így majd a válogatón kell megküzdeni a helyekért. Szerencsére a program úgy módosult, hogy belefér az is, hogy párosban is induljak. Természetesen megpróbálom kiharcolni ezt a jogot is" – mondta a kiváló kajakos, aki három világ- és hét Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhet, emellett a tavalyi, első ízben megrendezett Európa Játékokon kétszer állhatott fel a dobogó tetejére.

„Többször kérdezték, mi motivál, s erre mindig azt mondom, az, hogy szeretek kajakozni. Nekem az az öröm, ha felkelek, s mehetek edzeni. Sosem éreztem azt, hogy ez nyűg lenne, imádom, amit csinálok" – tette hozzá Kammerer Zoltán, aki nem gondolkodik a visszavonuláson.

„Biztos vagyok benne, hogy Rio után is folytatom a versenyzést. Ha úgy érzem, lehet, még a hetedik olimpiai ciklusnak is nekivágok. Éppen ezért arra sem tudtam sosem felelni, mit csinálok, ha egyszer már nem kajakozom. Legalábbis most még nem, de az majdnem biztos, hogy maradnék a sportág mellett. Mai eszemmel azt mondom, nem edzőként, az nem biztos, hogy nekem való lenne, hiszen az gyakorlatilag ugyanazzal az életformával jár, mint egy versenyzőé. Meglátjuk, mit hoz a jövő, de nekem egyelőre a vízen vannak feladataim" – fogalmazott a kiváló kajakos, aki a hagyományoknak megfelelően – bár a költségek az elmúlt évekhez képest jelentősen nőttek – Adu-Dzabiban vesz részt edzőtáborban.


Az biztos, hogy Kammerernek – ha a válogatón indulási jogot szerez – és a többi versenyzőnek nemcsak a riválisokkal, a körülményekkel is meg kell birkózniuk.

Mint azt Kadler Gusztáv, a győri klub elnöke, a magyar szövetség alelnöke elmondta: akadnak gondok a riói körülményekkel. A tavalyi olimpiai tesztversenyen például Hajdú Jonatán olyan súlyos fertőzést szedett össze, hogy gyakorlatilag három hónapot ki kellett hagynia.

„Kicsit aggódunk is, miként tudja bepótolni a kiesett időt. Okulva ebből nagyon elővigyázatosak leszünk, több dologgal is készülünk. Az egyik legfontosabb, hogy az ivóvizet tartályokban visszük majd Magyarországról, s a csapat tagjai csak abból ihatnak. Még a kint kapható ásványvízből is hoztunk haza, bevizsgáltattuk, s kiderült, számos olyan baktérium található benne, mely az európai szervezetre fertőzésveszélyes lehet" – mondta Kadler Gusztáv, felhívva a figyelmet arra is, hogy nagyon vigyázni kell a pálya vizével is.

„Nehéz egy vizes sportágban megoldani, de a fröccsenésekkel is óvatosnak kell lenni, nehogy egy betegség miatt kelljen lemondani a sportolóinknak akár magáról az olimpiai szereplésről, jó esetben akár egy fényes éremről" – tette hozzá a sportvezető.

Adódik a kérdés, mi a helyzet az étkezéssel, de mint azt Kadler Gusztáv elmondta: erre a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nagyon figyel, megvannak azok a cégek, akik az alapanyagokat szállítják az eseményre. „Ettől függetlenül még a saját szakács is szóba jöhet, erről is folyamatosan egyeztetünk, főleg azért is, mert mi nem az olimpiai faluban lakunk majd" – mondta a győri sportvezető.

 

Forrás: Kisalföld