Hat utazó helyre is pályázunk

Csütörtöktől vasárnapig tart a kajak-kenusok olimpiai és EB-válogatója, ahol hét versenyzőnk is jó eséllyel száll vízre Szegeden. A Kisalföldnek Kadler Gusztáv elnök latolgatta az esélyeket.

Hat utazó helyre is pályázunk

Ha minden a legjobban alakul, akár hat győri kajakos, illetve kenus – összesen heten pályáznak erre jó eséllyel – lehet ott a riói olimpián. A hétvége után már sokkal okosabbak leszünk, vasárnap zárul le a szakág második válogatója, mely után hivatalos olimpiai keret nem lesz, de mindenképpen bizakodásra ad okot.

„Az ötkarikás játékokon induló csapatot csak az Európa-bajnokság után hirdeti ki a szövetség, de aki ott lesz a kontinenstornán, jó eséllyel Rióba is utazhat. Hacsak nagyon el nem rontja a versenyzést a moszkvai EB-n" – mondta Kadler Gusztáv, a győri klub elnöke, az országos szövetség alelnöke.

A győri klubból akár hatan is ott lehetnek majd Brazíliában.

„Maradjunk a realitások talaján, nem nagyon emlékszem olyanra, hogy minden esély bejött volna, ráadásul azért van olyan versenyzőnk, akitől nagy bravúrra lenne szükség" – folytatta a sportvezető.

De haladjunk sorjában. Ami már biztos, a háromszoros olimpiai bajnok, Dusev-Janics Natasa K I 200 méteren már teljesítette az olimpiai indulás feltételeit, szétlövésben győzte le riválisát, Lucz Dórát. Hivatalosan azonban még nem jelenthető ki, hogy Janics biztos riói induló. Válogatót ugyanakkor nem rendeznek most Szegeden, ahogyan női K I 500 (itt Kozák Danuta van hasonló cipőben, mint Janics), illetve C II 1000 méteren (Vasbányai Henrik, Mike Róbert) sem.

Győri szemszögből figyelni kell még a hölgyeknél Fazekas-Zur Krisztinára, aki az 500 méteren szereplő négyes egyik helyére pályázik. Ehhez most K I 500-on az első kettőben kell lennie, de akár még a harmadik hely is „beülést" érhet.

A férfiaknál Kammerer Zoltán hatodik olimpiájára készülhet, ha K IV ezren győz Tóth Dávid, Pauman Dániel és Kulifai Tamás oldalán. A Szegeden győztes egység indulhat az EB-n is, s csak egy ottani „leégés" esetén van arra esély, hogy módosít a csapaton Storcz Botond szövetségi edző.

A szakmán belül kevésbé, a közvélemény számára annál inkább meglepetést okozott a Horváth Bence, Szomolányi Máté alkotta kajak páros a 200 méteren elért győzelmével az első válogatón. Ha a győri kettős a világbajnok Tótka Sándor, Molnár Péter duót újra megveri, akkor EB- és félig olimpiai indulónak vallhatja magát, ha kikapnak, akkor szétlövés jön.

Horváth K I 200 méteren is esélyes, ugyanis az első válogatót ebben a számban is megnyerte. Ugyanitt a másik győri, Hérics Dávid legutóbb hatodik lett, így nagyot kell javulnia, hogy esetleg harmadik körre kényszerítse klubtársát.

Ennél kisebb volt a különbség C I 200 méteren a legutóbbi győztes Hajdú Jonatán és a győri Nagy Péter között, mindössze 18 ezred másodperc. A párharcba a másik győri, Lantos Ádám is beleszólhat, aki az első válogatón harmadik lett.

A szegedi viadal az ifjúsági korosztály számára is fontos, hiszen a korosztályban vb- és EB-indulás jogát szerezhetik meg a fiatalok, köztük a tavalyi kétszeres világbajnok Homonnai Luca és Mayer Keán.

Forrás: Kisalföld