Győrbe szerződött Mozgi Milán

2014-ben Nanjingban rendezték az ifjúsági olimpiát, ahol hazánkat a férfi kajakosok mezőnyében Mozgi Milán képviselte. A tokaji sportoló nagyszerű versenyzéssel ezüstérmet szerzett - akárcsak a lányok között Homonnai Luca. Milán az elmúlt évben Tokár Krisztián csoportjában készült a világversenyekre, és utolsó éves ifistaként remek eredményeket ért el, hiszen magyar bajnoki címe mellett sikerült kijutnia a fehérorosz korosztályos VB-re, ahol a többi között a győri Erdőssy Csabával egy hajóban KIV 1000 méteren ezüstérmet szerzett. A tehetséges kajakos ettől az évtől már klubunkat erősíti, így Horváth Bencével, Szomolányi Mátéval, Gacsal Ákossal valamint a paksi színekben induló, ám továbbra is a Tokár-csoportban készülő olimpikonnal, Somorácz Tamással együtt - egymást inspirálva dolgozik azért, hogy 2017-es álmai valóra váljanak.

Győrbe szerződött Mozgi Milán

- Nagyon jó helyre kerültem, nagyszerű csapatban és csapattársak közé. Jó látni, hogy mennyire motivált itt mindenki, ez nagyon inspiráló számomra is.

- Fiatal vagy, így te még ugye az edzések mellett nyilván iskolába jársz

- Igen, ráadásul idén fogok érettségizni otthon, Tokajban így valóban nemcsak a kajakozásra kell koncentrálnom

- Kirázod kisujjból majd, vagy meg kell küzdeni a jegyekért?

- Van ami könnyebben megy, mint mindenkinek, nekem se lesz gondom jó néhány tantárggyal, de a matematika az nehezebbnek tűnik. Ott is igyekszem helyt állni.

- Az érettségi ugye pont egybecsúszik az első versenyekkel, a válogatókra való felkészülést így ezzel is harmóniába kell majd hozni. Mit gondolsz, mennyire lesz nehéz ezt összehangolni?

- Nekem a kajakozás most az első az életemben, úgy érzem ennek kell sok mindent alárendelni ennek, hogy a következő években tudjunk mire építeni, de ez nem jelenti azt, hogy mást el lehet hanyagolni, csak annyit, hogy vannak dolgok, amik a második és harmadik helyre kerülnek.

- A tavalyi évben Győrben készültél a szezon nagy részében már, idén pedig már a Graboplast Győr igazolt versenyzője is lettél. Milyen célokkal érkeztél?

- A legfőbb cél természetesen nem lehet más, mint a 2020-as tokiói olimpia, oda szeretnék kijutni. Miután tavaly még az ifik között versenyeztem, idén viszont már beleöregedtem az U23-as korosztályba, ezért elsősorban az utánpótlás versenyeken szeretnék jó eredményeket elérni.

- Mayer Keán és Erdőssy Csaba hozzád hasonlóan több világversenyről hozott eredményeket, és ők is most kerültek fel az U23-as korosztályba. Egy klubnál készültök, igaz más edzővel, hiszen ők Borsodi Géza csoportjában edzenek. Mit gondolsz, tudtok-e profitálni abból, hogy ugyanabban az egyesületben sportoltok?

- Biztos vagyok benne, hogy ez mindannyiunk előnyére válhat, hiszen ha nem is együtt készülünk, azért tudunk egymásról, és ez akár a páros vagy négyes csapathajók összeállításánál is növeli az esélyt arra, hogy a legideálisabb egységek szálljanak vízre.

- Mi kell ahhoz, hogy felvedd a versenyt azokkal, akik ennek a korosztálynak a meghatározó kajakosai?

- Azt gondolom nagy akaratra lesz szükség, hiszen különösen nálunk a férfi kajakban, ahol rendkívül nagy a nemzetközi mezőny, nem könnyű felvenni egy 18-19 éves versenyzőnek a versenyt a 22-23 évesekkel. Én úgy érzem készen állok erre, és képesnek tartom magamat arra, hogy elsőként itthon bebizonyítsam, hogy helyem van a csapatban, és ki tudok jutni ismét világversenyekre.