Gacsal Ákos és Mozgi Milán is berobbant az élmezőnybe

Izgalmas futamokat láthatott a közönség Szegeden, ahol három napon át a felnőtt és az ifjúsági mezőny tagjai mérkőztek meg egymással egyesben és párosban az év elején szokásos, rangsoroló és tájékoztató versenyen. Miután a válogatott keret számára kötelező volt az indulás, így néhány betegséggel küzdő sportolót leszámítva a teljes hazai élmezőny rajthoz állt a futamokon. Hüttner Csaba szövetségi kapitány egy kisebb tétet is rakott a kajakosok és kenusok vállára: nevezetesen az itt látottak alapján jelöli ki a szegedi Világ Kupán indulók névsorát. Nyilvánvaló, hogy minden versenyzőnek más és más a felkészülése, és az is, hogy nem most kell csúcsformában lenni, mégis nagyon jó visszajelzés volt z edzők számára, hogy ki hol tart a többiekhez képest. Mint minden évben most is volt néhány meglepetés, a fiatalok közül többen megszorongatták, néhányan le is győzték az idősebb, rutinosabb, eredményesebb és előzetesen a rangsorban előbbre várt ellenfeleiket. A legerősebb mezőnyben, a férfi kajakosok közül Gacsal Ákos és Mozgi Milán is olyan teljesítményt nyújtott amellyel kivívta a VK részvételt - Horváth Bence pedig parádésan tért vissza a mezőny elejére, így természetesen ő is ott lesz majd két hét múlva Szegeden, hogy megmérkőzzön a világ legjobb sprintereivel.

Gacsal Ákos és Mozgi Milán is berobbant az élmezőnybe

Tokár Krisztián csoportjából ezúttal hiányzott Szomolányi Máté, aki betegség miatt nem lehetett itt, rajthoz állt viszont Horváth Bence, aki egy gyengébb rajt után ellenállhatatlanul tört előre a sprint döntőben, és esélyt sem adva másoknak magabiztosan nyert. Az Európa-bajnoki ezüstérmes győzelmét a napokban elhunyt tatai edző, Császár Attila emlékére ajánlotta fel. Két hét múlva a Világ Kupán is láthatjuk majd ebben a számban.

A hétvége egyik legnagyobb szenzációt a Tokár Team másik tagja, Gacsal Ákos versenyzése jelentette. A 23 éves kajakos az első nap végén ugyan nem volt maradéktalanul boldog, hiszen előfutamgyőzelme után KI 1000 méteren a középfutamban negyedik lett, így éppen kicsúszott a fináléból, az biztató volt számára, hogy a hatalmas ellenszélben rendezett versenyen 900 méterig minden rendben volt, csak a végén csúszott vissza a negyedik helyre. Márpedig a páros hajók mindig gyorsabbak, így az újpesti Doba Alférddal együtt merész tempót diktáltak a K II 1000 méter döntőjében - és természetesen a végén sem volt semmi gond. Az viszont még őket is meglepte, hogy akár balra, akár jobbra néztek, senki sem volt előttük, így ők állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára.

Remek hétvégét zárt Mozgi Milán, aki két számban is érmet szerzett Szegeden. A 19 éves kajakos tavaly még az ifik között indult, most viszont már első éves az U23-as korosztályban, így ezúttal a felnőttek mezőnyében állt rajthoz. Így különösen értékes a KI 500 méteren szerzett ezüstérme, illetve a KII 1000 méteren szerzett bronzérme. Utóbbinál a tiszaújvárosi Béke Kornéllal egy hajóban evezve megelőzték a többi között a Tóth-Kulifai és a Ceiner-Hufnágel duót is. Ez volt győri színekben az első versenye, soha rosszabb premiert! Milán a szegedi Világ Kupán ráadásul olimpiai számban, ötszáz méteren négyesben állhat majd rajthoz!

Kammerer Zoltán is többnyire elégedett volt a teljesítményével, ő a Vasas versenyzőjével, Bárdfalvi Márkkal először ült egy hajóba, de láthatóan mindketten hozzá tudták tenni a pároshoz azt, amire ilyenkor szükség van. Az ezer méteres versenyen ez a dobogóhoz is elég volt, csak a Gacsal-féle párost nem tudták legyőzni, a többieket igen, a második hely pedig Világ Kupa indulást is ér.

Első éves U23-as versenyzőként, közvetlenül az érettségi vizsgák után a felnőttek mezőnyében állt rajthoz Borsodi Géza két tanítványa, Erdőssy Csaba és Mayer Keán. Egy km-en és 500 méteren is mindketten a B döntőbe jutottak, és mindketten a középmezőnyben zártak.

Obert Ákos mindhárom távon döntőzött, és két dobogója jelezte: idén még a tavalyi sikereket is felül múlhatja az ifik mezőnyében. Egyesben állhatott fel a dobogóra mindkét alkalommal, 200 méteren ezüst-, ötszázon bronzérem került a nyakába. Lazúr Barnabás ugyanezeken a távokon a középdöntőig jutott,

Az ifik mezőnyében Sztanity László versenyzője, Madarász Ádám állt rajthoz, ő a hosszabbik távon az előfutam győzelem után a B döntő negyedik helyén zárt. Hérics Dávid a korábbi sprint számok után most 500 méteren állt rajthoz, de nem jutott tovább az előfutamából, ugyanígy járt az erős mezőnyben Sárkány Soma és Hajdú Bence, míg Kamil Albert a legrövidebb távon a középdöntőben fejezte be a küzdelmet. 

A női kajakosok, a női- és férfi kenusok eredményeit más-más cikkekben lehet elolvasni, a versenyzőkkel készített riportokat pedig majd a video összeállításban mutatjuk meg.