Évértékelő Kadler Gusztávval - az olimpia tükrében

A riói ötkarikás játékokat követően már tavaly ősszel megkezdődött a felkészülés Tokióra. A 2020-as olimpiára ugyan csak két év múlva rendezik a kvalifikációs világbajnokságot - éppen Szegeden - de a Rió utáni első évben láthatóan sokan próbáltak új utat járni. A Graboplast Győr az olimpiai számokat tekintve két klubrekordot is felállított. Soha nem volt még olyan, hogy egy világversenyről négy érmet is szereztek volna versenyzőink olimpiai számban - márpedig Plovdívban ez is sikerült. Két-két arany és ezüst érem került a vitrinbe: KIV 500 m (Mozgi Milán, arany), CII 500 m (Devecseriné Takács Kincső, Balla Virág, arany), KI 200 m (Horváth Bence, ezüst), CI 200 m (Devecseriné Takács Kincső, ezüst). A világbajnokságon aztán jött egy másik klubrekord. Az sem fordult még elő soha sem, hogy egy világversenyről minden olimpiai számban szerzett éremnél ott állt volna legalább egy versenyzőnk a dobogón. Racicében Fazekas-Zur Krisztina (KIV 500m) arany, Horváth Bence (KI 200m) ezüst, míg Devecseriné Takács Kincső (CI 200m) bronzérmet szerzett - azaz női kenuban és férfi kajakban csak győri versenyző ért oda a világbajnokságon olimpiai számban a dobogóra. Kadler Gusztávval, a Graboplast Győr elnökével az olimpia szempontjából tekintettük át az évet.

Évértékelő Kadler Gusztávval - az olimpia tükrében

- Komoly viták voltak akkor, amikor az olimpiai programba be kellett venni a női kenut, hogy milyen számok maradjanak ki. Bár sokan érveltek, hogy a férfi kajak csapathajó 500 méteren legyen így megrendezve, az első döntés még arról szólt, hogy maradjon az ezer méter. Aztán a felkészülés alatt ezt felülírták, így az idei Európa- és világbajnokságon a csapatok már a rövidebb távra jobban fókuszáltak. Látva a versenyeket milyen tapasztalatokat lehet leszűrni, mindez jó döntés volt?

- Úgy gondolom a sprinterek szempontjából igen, hiszen miután a KII 200 méter kikerült a programból, így ők lettek volna az egyedüliek, akik csak egy számára koncentrálhatnak, így pedig gyakorlatilag mindenkinek 2-2 esélye is van, hogy csapatba kerüljön. Hozzá tenném, hogy a szívem szakad meg a KIV 1000 méter miatt, mert ugyan sokan mondják, hogy az ezer méter egyes a királykategória, de ezzel én nem teljesen értek egyet. Egy kiváló versenyzőt ma már bármelyik ország kinevelhet, de a nemzet erejét mindig a csapathajók mutatják meg. Itt látszott, hogy milyen a koncepció, a felkészülés és még számos fontos szempont, ezért számomra mindig a legfontosabb verseny az ezer méteres csapathajó volt. Persze ha már dönteni kellett, akkor ez volt a logikus döntés.

- Az olimpiai programba ugye éppen a női kenu került be, ahol ez az év Devecseriné Takács Kincsőről és Balla Virágról szólt. Európa-bajnoki cím, világbajnoki bronzérem, Világ Kupa győzelem, a világ legjobb ideje - ha nem is nyertek mindenhol, azért minden futamban harcban voltak a győzelemért. 

- Női kenusainkkal száz százalékig meg vagyok elégedve. Egész évben uralták itthon a mezőnyt, és olyan különbséggel verték a többieket, ami jóval nagyobb volt, mint a korábbi években. Az is jó tapasztalatokkal szolgált, hogy hogyan lehet megoldani azt, hogy minél több versenyen szerepeljenek, hiszen az Európa- és világbajnokság mellett a Világ Kupa szezont is végig versenyezték. Valahol természetes volt, hogy jön majd egy fáradtság a végén, mindannyian sajnáljuk, hogy Virág és Kincső éppen a VB-n CII 500 méteren maradt le a dobogóról, de ezt így most kellett kipróbálni, három évvel a tokiói olimpia előtt. Az, hogy mindenhonnan hoztak érmet, és sokat gyorsultak nagyon fontos visszajelzés volt, le a kalappal előttük.

- Vereckei Ákos 2001-es sikere után (KI 500m) Dombvári Bence (KI 1000m, 2013) tudott csak dobogóra állni olimpiai számban világbajnokságon a férfi kajakosok egyéni versenyében, most pedig Horváth Bencének is sikerült. Így, hogy ilyen sokat kellett várni erre a sikerre, talán még fontosabb a magyar kajaksport számára ez az eredmény.

- Bence idei teljesítményével az első számú férfi kajakossá lépett elő. Az, hogy a tavalyi év után mentálisan is ennyire erős tudott maradni még jobban mutatja, hogy egy világklasszis versenyző. Határozott célokkal vágott neki az évnek, és még az olimpiai- és világbajnokot is nagyon-nagyon megszorította - miközben sprintben szokatlanul nagy különbséggel előzte meg a többieket. Világbajnoki ezüstérme az elmúlt 16 év legjobb férfi egyéni eredménye, csak a legnagyobb elismeréssel lehet beszélni a versenyzéséről.

- Olimpiai számban az idei világbajnokságon egy aranyérmet szerzett a magyar csapat - a női kajak négyesben, ahol Fazekas-Zur Krisztina maradt egyedül az olimpiai bajnokok közül. Talán nem is gondolta senki sem, hogy mekkora a szükség lesz rá.

- Kint voltam a világbajnokságon és láttam, hogy mi történt. Azóta sok interjú napvilágot látott, amelyben mindenki Krisztát emeli ki a csapatból, ő volt ezúttal a vezéregyéniség. Sérülés, betegség, elbizonytalanodás - szinte minden olyan negatív történettel meg kellett birkózniuk a lányoknak, ahonnan csak a legerősebbek és a legjobbak tudnak felállni. A végeredményt láttuk. Mind a négyen nagyon jól teljesítettek, de ehhez kellett az is, hogy a csapat vezére jó döntéseket hozzon. Ezért is vagyok büszke arra, hogy beválasztották Krisztán az ICF Sportolói Bizottságába, mert a tapasztalatára bátran lehet építeni.

- A legnagyobb harc a csapatba kerülését idén talán a férfi csapathajóban volt, az Európa-bajnokságon 500 méteren arany, a világbajnokságon 1000 méteren ezüstérem került a fiúk nyakába. Már beszéltünk róla, hogy ez részben egy átmeneti év volt, hiszen a felkészülést még mindenki a hosszabb távra kezdte, ami aztán menet közben lerövidült.

- Mind a két csapathajóba adtunk egy-egy főszereplőt, és mind a két hajónak sikerült egy-egy alkalommal csúcsformában lenni, ez is mutatta a magyar kajaksport erejét. Mozgi Milánék az EB-n mentek csodálatosan, az, hogy Milán mind a két alkalommal második lett a válogatón jól mutatta, hogy a 19-23 éves srácok közül neki sikerült egy lépcsőfokot átugrania. Kammerer Zoltán pedig már sokadszor bizonyította, hogy ő a világ egyik legjobb kajakosa. A csehországi VB ezüstérem egy nagyon komoly fegyvertény, pláne az a magabiztosság, ahogyan azt megszerezték. Nagyon büszkék lehettünk rájuk a futam után.

- A négy szakágból a férfi kenuban nem sikerült egyedül érmet szerezni olimpiai számban idén - bár a tokiói program változása miatt ez tűnik a legnehezebb feladatnak.

- Férfi kenuban számomra az a legnagyobb csalódás, hogy a tájékoztatón győztes CII 1000 méter párost szétszedték a válogató előtt. Ebből éppen Varga Dávid jött ki rosszul, de összességében jól reagálta le, és becsülettel tette a dolgát. Minimális különbséggel maradt le az egyes szereplésről, de két-két számban is kijutott mindkét világversenyre, és az 5000 méteren szerzett EB ezüstje azért nagyon szépen csillog.

- Milyen lehet a következő év a Tokió felé vezető úton?

- Az olimpiai számokban biztatónak látom a jövőt, jó lenne jövőre ezt az eredményt megismételni, esetleg felül múlni. Nagyon sok függ attól, hogy legendáink mire lesznek képesek, de láthattuk azt is, hogy az ő tapasztalatuk mennyire fontos a kajak tudásuk mellett - és azért még mindig nagyon gyorsak, ezt az egyéni eredményeik mutatják. Ami pedig a fiatalokat illeti, nem féltem őket, hiszen látják a célt maguk előtt, és képesek lehetnek arra, hogy tovább gyorsulva tartsák a lépést a magyar mezőny elején - amiről pedig tudjuk, hogy világszintű.