Emléktáblát avattunk Kadler Gusztáv tiszteletére

A Győri Vízisport Egyesület és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség számára is fontos, hogy minden kajakos és kenus megismerje a sportvezető hitvallását, életútját.

Emléktáblát avattunk Kadler Gusztáv tiszteletére

Kadler Gusztáv nélkül ma nem lenne győri kajak-kenu sport. Ez a mondat nem túlzás, hiszen az egykori versenyző 1991-ben sietett a szakosztály megmentésére, és az általa felvázolt koncepció sikeressége a mai működésre is kihat. Annak idején azt mondta: fontos, hogy világversenyeket hozzunk Győrbe, fontos, hogy legyen olimpiai bajnoka az egyesületnek, és az is fontos, hogy olyan széles utánpótlásbázis jöjjön létre, hogy saját nevelésű világbajnokaink legyenek. Ma már tudjuk: mind a három cél teljesült.

Az emléktábla avatón Dr. Dézsi Csaba András polgármester hangsúlyozta, az hogy Kadler Gusztáv Győr díszpolgára lett tükrözi, hogy a város is értékelte azt a munkát, amit Győrért tett. Ugyanakkor a sportvezető nemcsak az egyesület, az egész magyar kajak-kenu sport sikeréért dolgozott, akit személyesen ismertem, így tudom, hogy nagyonjó ember volt - elevenítette fel a városvezető a közös sportban eltöltött időszakukat is, hiszen a Magyar Olimpiai Bizottságnak mindketten tagjai voltak.

Dr. Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség közgyűlésének elnöke elsősorban azt hangsúlyozta, hogy Kadler Gusztáv milyen pozitív és előremutató szemlélettel kezdtett neki minden feladatnak, és attól a pillanattól, hogy először kajakba szállt, gazdagította a sportágat. Élete legcsodálatosabb pillanata mégis nem saját, hanem fia sikere volt, amikor 2005-ben Viktor világbajnok lett, ráadásul ő maga adhatta át számára az aranyérmet. Baráth Etele hangsúlyozta: Kadler Gusztáv nemcsak a versenysportot tisztelte, akivel csak lehetett, megszerettette a vízi szabadidősportokat is.

A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán arról beszélt, miután 1997-től a főnöke volt valószínű nem lesz még egy vezető, akivel ennyi ideig dolgozna, és jobb főnököt nem is kívánhatott volna magának. Hozzátette: a tábla helye is beszédes, hiszen itt van az öltöző mellett, márpedig akármi történt az egyesületben vagy a sportágban, arról Kadler Gusztáv mindig tudott.

"Arra vagyok a legbüszkébb, hogy Győrben a kajak-kenu fogalom lett. Rengeteg gyerek sportol nálunk, akik remekül érzik magukat a klubban. És a nagy létszám valamint a nagyszerű eredmények mellett meg tudtunk maradni igazi családias egyesületnek."  - olvasható az emléktáblán, ami egy QR kódot is tartalmaz. Ennek a segítségével Kadler Gusztáv életútját részletesen is meg lehet ismerni.